Gaura in trunchi la baza marului

Acest subiect conține 2 răspunsuri are 2 voci și a fost actualizat ultima dată de  Alina 4 octombrie 2018 la 2:27 pm.

 • Autor
  Mesaje
 • 2 Răspunsuri
 • #20379 Răspuns
  Alina Mogos

  Buna ziua,

  Am un mar, in jur de 3 ani are, si am observat ca a aparut o gaura pe trunchi. Se pare ca aceasta gaura este facuta cumva pe sub scoarta.
  Aveti idee care este problema si care ar fi solutia?

  Multumesc.

 • #20431 Răspuns
  Ela Botanista, Ajutor in Gradina

  Este larva unui fluture (fie sfredelitorul tulpinilor Cossus cossus, fie sfredelitorul ramurilor Zeuzera pyrina) care sapa galerii ascendente in trunchi sau ramuri, pomii fructiferi afectati uscandu-se cu timpul. Acum, aveti doua solutii sa scapati de ea: fie injectati in galerie o solutie de insecticid (Decis Expert 100 EC, 2 ml in 2-3 l apa https://www.botanistii.ro/bayer-decis-expert-100-ec-2-5-ml.html) si sigilati apoi cu mastic, insa larva poate sa-si continue ascensiunea spre coroana, fie, cu ajutorul unei sarme flexibile de otel pe care sa o introduceti in galerie (ii faceti o mica bucla in varf) sa incercati sa o scoateti la exterior (atentie, galeriile pot atinge 0,5 m lungime). Dupa ce o scoateti, dezinfectati cu o solutie pe baza de cupru (zeama bordeleza https://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html sau Champ https://www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html) si sigilati cu ceara sau mastic (https://www.botanistii.ro/mastic-arbokol-pentru-altoire-si-cicatrizare-500-g.html). Este important sa sigilati orificiul de intrare, altfel galeria sapata de larva va deveni adapost pe timpul iernii pentru alti daunatori, ce vor fi astfel protejati nu doar de frig ci si de tratamentele din perioada de repaus.

 • #20437 Răspuns
  Alina

  Multumesc mult de tot pentru raspuns.


N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">