Tratamente, informatii, flori, garoafe

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Garoafele sunt un gen de plante care infloreste anual, de doua ori pe an sau in continuu. Garoafa are frunze ascutite, lanceolate, de culoare gri-verzui, asezate de-a lungul tulpinii; frunzele se intorc usor in afara.
Florile pot fi parfumate, simple sau duble, de mai multe culori. Exista multi hibrizi de garoafa care nu au parfum, dar au o varietate mai mare de culori.
Garoafele infloresc mai ales in perioadele cu temperaturi mai scazute ale anului, la inceputul iernii. Sunt plante perfecte pentru gradina, dar si ca flori taiate. Daca sunt ingrijite corespunzator, garoafa rezista in glastre chiar si o luna.
Originare din Eurasia, garoafele sunt unele din cele mai populare flori de gradina si se numara prin cele aproape 300 de specii de plante anuale, bianuale sau perene ale genului Dianthus. Exista sute de varietati si hibrizi. In limba greaca, “dianthus” inseamna “floarea lui Zeus” sau “floarea divina”.
Garoafele pot atinge 60-90 cm inaltime, desi majoritatea varietatilor cultivate in gradina ating 25-50 cm.
 Ingrijire si cultivare
Garoafa este printre cele mai cautate flori; ele au atat valoare comerciala cat si ornamentala.
Garoafele sunt potrivite ca plante de bordura, in straturi, in gradini cu rocarie si chiar in ghivece. Ele se gasesc intr-o varietate de culori cum ar fi rosu, caramiziu, portocaliu, violet, galben, roz, alb, crem, etc.
Garoafele au nevoie de pamant fertil, usor alcalin sau neutru din punctul de vedere al pH-ului, usor drenabil si de 4-5 ore de plin soare, zilnic.
Pamantul trebuie sa fie umed. Evitati sa udati in exces florile, pentru ca acest lucru va duce la ingalbenirea foliajului. Pentru ca sa infloreasca in continuu, garoafele trebuie tratate usor cu o substanta fertilizatoare lichida (10-10-10), la fiecare 6-8 saptamani.
Florile trecute, ofilite, trebuie inlaturate repede pentru a incuraja inflorirea continua.
 Principalele boli care afecteaza garoafele sunt:
 1.Innegrirea garoafelor care este produsa de ciuperca Mycosphaerella dianthi. Boala se manifesta pe toate organle plantei, pe care se formeaza pete rotunde sau ovale, galbene-brune, cu o margine rosiatica sau violacee. Pe suprafata petelor se formeaza un mucegai brun-negricios, cu aspect prafos, alcatuit din sporulatia ciupercii. Florile atacate nu se mai deschid sau se dezvolta anormal.
innegrirea garoafelor   innegrirea garoafelor 1
Masuri de prevenire si combatere:
-evitarea umiditatii excesive si aerisirea periodica a serei.
-strangerea si arderea plantelor atacate puternic.
-tratamente fitosanitare cu Topsin 70 WDG (10 g/ 10 l apa), Teldor 500 SC (7 ml/ 10 l apa), Rovral 500 SC (10 ml/ 10 l apa).

2.Rugina garoafelor produsa de ciuperca Uromyces caryophyllinus. Boala se manifesta pe frunze si tulpini. Plantele atacate au frunzele galbene, pe ambele fete galbene se formeaza uredosorii ciupercii, care sunt ovali, de culoare bruna si sunt delimitati de epiderma rupta. Plantele atacate au tulpinile subtiri, nu infloresc sau florile sunt decolorate.

rugina  rugina 1
Masuri de prevenire si combatere:
-adunarea si distrugerea partilor atacate ale plantei.
-evitarea umiditatii in exces in cultura.
-folosirea de butasi sanatosi la plantare.
-tratamente fitosanitare cu Bumper 250 EC (20 ml/ 10 l apa), Polyram (20 g/ 10 l apa), Dithane M 45 (20 g/ 10 l apa), Topas 250 EC (5 ml/ 10 l apa).

3.Septorioza garoafelor produsa de ciuperca Septoria dianthi. Boala se manifesta pe frunze, tulpini si flori. Pe organele atacate apar pete circulare sau neregulate, albe-cenusii, inconjurate de o margine roscat-violacee. Boala apare atat in sere, cat si in culturile in camp. Plantele atacate au frunzele bazale uscate, zbarcite si rasucite.

septorioza 1   septorioza
Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea de butasi sanatosi.
-adunarea si distrugerea plantelor atacate puternic.
-tratamente fitosanitare cu Topsin 70 WDG (10 g/ 10 l apa), Merpan 50 WP (20 g/ 10 l apa), Mirage 45 EC (35 g/ 10 l apa), Falcon 460 EC (20 ml/ 10 l apa).

4.Alternarioza (patarea neagra) garoafelor produsa de ciuperca Alternaria dianthi. Boala se manifesta pe frunze, tulpina si flori. Pe organele atacate apar pete cenusii-albicioase, circulare, de 10-15 mm, acoperite in partea centrala de un mucegai negricios. Frunzele atacate se usuca progresiv de la baza spre varf, iar pe tulpini se formeaza leziuni care le inconjoara ca un inel. Datorita atacului tulpina se frange. Plantele atacate puternic au internodurile mai scurte si infloresc mai putin.

alternarioza  alternarioza 1
Masuri de prevenire si combatere:
-evitarea umiditatii excesive la locul de cultura a plantelor.
-folosirea de material sanatos.
-tratamente fitosanitare cu Antracol 70 WP (20 g/ 10 l apa), Bravo 500 SC (20 ml/ 10 l apa), Merpan 50 WP (20 g/ 10 l apa), Dithane M45 (20 g/ 10 l apa).

5.Fuzarioza (ofilirea) garoafelor produsa de ciuperca Fusarium oxysporum f.sp dianthi. Boala se manifesta prin ingalbenirea si vestejirea gradata a frunzelor. La baza tulpinii, in regiunea coletului, tesuturile sunt brunificate si distruse. Datorita atacului tulpinile se rup usor. Daca se fac sectiuni prin tulpina, in dreptul acestor zone, se observa o brunificare a vaselor lemnoase in intregime sau numai sub forma de dungi longitudinale.
De asemenea, radacinile atacate sunt brunificate sau inrosite. Pe tesuturile putrezite, mai ales la baza tulpinii, ciuperca formeaza miceliu vatos pe care se diferentiaza sporulatia.

fuzarioza 1  fuzarioza
Masuri de prevenire si combatere:
-folosirea pentru plantare numai a butasilor sanatosi.
-strangerea si distrugerea plantelor bolnave.
-tratamente fitosanitare cu Dithane M45 (20 g/ 10 l apa), Topsin70 WDG (10 g/ 10 l apa), Falcon 460 EC (25 ml/ 10 l apa), Zamir 40 EW (25 ml/ 10 l apa).

6.Putregaiul cenusiu al garoafelor produs de ciuperca Botrytis cinerea. Boala se manifesta mai ales pe flori. Pe acestea apar pete care se brunifica treptat si se extind. Pe suprafata tesuturilor atacate se formeaza sporulatia cenusie caracteristica ciupercii.

putregaiul cenusiu  putregaiul cenusiu
Masuri de prevenire si combatere:
-adunarea si distrugerea frunzelor si florilor atacate.
-tratamente fitosanitare cu Teldor 500 SC (7 ml/ 10 l apa), Rovral (10 ml/ 10 l apa), Topsin 70 WDG (10 g/ 10 l apa), Ridomil Gold MZ (25 g/ 10 l apa).

Daunatorii care afecteaza garofele sunt:

1.Afidele, pentru care se recomanda tratamente cu insecticid Calypso 480 SC (2 ml/ 10 l apa), Decis Mega (3 ml/ 10 l apa), Karate Zeon (2 ml/ 10 l apa), Fastac (2 ml/ 10 l apa).

afide  afide 1

2.Acarieni, pentru care se aplica tratamente cu Envidor 240 SC (5 ml/ 10 l apa), Nissorun (5 g/ 10 l apa), Milbeknock (7.5 ml/ 10 l apa).

acarianul_rosu

3.Tripsi, iar pentru combaterea lor se recomanda tratamente cu Confidor Energy (25 ml/ 10 l apa), Novadim Progress (20 ml/ 10 l apa).

trips

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

16 comentarii la “Tratamente, informatii, flori, garoafe

  1. Intr-un strat de flori, in care sunt si foarte multe buruieni, produsul, ROUNDUP poate fi folosit fara sa distruga si florile? Cum? In ce concentratii? Va multumesc.

    • Erbicidul poate fi aplicat cu mare grija astfel incat sa nu stropiti si florile pentru ca le afecteaza si pe ele. Cantitatea este de 100 ml in 5 l apa pentru 250 mp. Buruienile se stropesc doar pe frunze astfel incat sa patrunda substanta. In 3-4 zile buruienile incep sa se ingalbeneasca, iar dupa 7-10 zile se usuca complet si mor, inclusiv radacina lor. Erbicidul are nevoie de minim 6 ore fara precipitatii pentru a putea fi absorbit in planta.

    • Albirea frunzelor poate fi produsa din cauza unei boli, fainare si atunci trebuie sa faceti un tratament cu un fungicid Kumulus DF sau din cauza apei care este prea dure si se depune calcar pe frunze dupa udare. Rugamintea ar fi sa o udati mai rar, o data pe saptamana. Daca este atacata de fainare, tratamentul se repeta dupa 1 saptamana.

  2. buna ziua, as vrea sa incep si eu sa cultiv garoafe pentru taiat, care ar fii pasii ce trebuie sa-i urmez? multumesc!

  3. Am o garoafa curgatoare cu simptome de fusarioza mai sus mentionat,as vrea sa stiu daca tratam. cu Dithane M45 ar fi trebuit sa fie facut preventiv sau pot sa o fac si acum ?Sau trebuie sa folosesc alt tratament? Precizez ca am rupt cativa lastari de teama de a o pierde si punandu-le in apa si-au revenit.Va multumesc si numai bine.Imi sunteti de ajutor cu multe detalii negasite in alta parte.

  4. Buna ziua. Am o productie de garoafe care e atacata de trips si paianjenul rosu. Pana acum am folosit Vydate 10L, Actara, Vertimec, Mospilan, Confidor pentru combaterea lor. Rezultatul este de 30% mortalitate. Ce altceva as putea folosi pentru combaterea acestor daunatori? Va multumesc anticipat.

  5. am o garofita la ghiveci, am fost plecata cateva zile iar cand m-am intors am gasit-o toata ofilita cred ca este vorba de fusarioza, am taiat tot si am mai ramas doar radacina in speranta ca va da dinou. Se mai poate face ceva pentru ea ca sa o readuc la viata? Multumesc anticipat

Alătură-te discuției:

*