Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Camelia
      18 martie 2024
      2 urează frunze verzi

      Chiparos, portiuni innegrite la putin timp dupa plantare

      Buna ziua! Am cumparat de 2 saptamani Cupressus macrocarpa Wilma Goldcrest, l-am platat in gradina si acum am observat ca a inceput sa prezinte portiuni care sunt negre. Nu stiu ce are si cum as putea sa il tratez. Multumesc!

      # 213470

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      18 martie 2024

      Buna ziua. Innegrirea unor ramuri/portiuni la conifere poate avea la baza mai multe cauze biotice si abiotice, precum stresul suferit la transport, manipulare si plantare, oscilatii de temperatura, calitatea inferioara a solului, udare necorespunzatoare, lipsa fertilizarii, vatamarea unor portiuni de radacina, atacul unor agenti fitopatogeni, efectul provocat de urina de animale, etc.
      De moment, se recomanda indepartarea si distrugerea ramurilor innegrite (prin ardere, pe cat posibil). Taierea portiunilor de planta depreciate se recomanda a fi efectuata cu instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil (ex. Foarfeca Power Pruner). De asemenea, se recomanda eliminarea stratului de scoarta decorativa de la baza plantei, intrucat acesta mentine o umiditate constanta si ridicata la nivelul solului. Intrucat activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata. Stropirea coniferelor cu apa, udarea acestora prin aspersie sau odata cu gazonul este contraindicata, deoarece umiditatea la nivelul foliajului si umiditatea constanta la baza arborilor reprezinta un mediu propice pentru instalarea si propagarea bolilor fungice. Este importanta pastrarea unei portiuni de teren permanent afanat si lipsit de diverse materiale in jurul plantelor, cel putin pe aria raspandirii radacinilor.
      Ulterior, dupa indepartarea portiunilor de planta depreciate, se recomanda aplicarea unui ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor, precum Evergreen Fluid, 350 ml sau Fir Fluid, 350 ml, prin pulverizare foliara. Aceste ingrasaminte sprijina rezistenta plantelor la factorii de stres, maresc densitatea foliajului si contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii frunzisului. Totodata, avand in vedere plantarea recenta, este indicata administrarea unui ingrasamant natural care contribuie la imbunatatirea calitatii solului, sprijina dezvoltarea radacinilor si mareste rezistenta plantei la factorii de stres, precum AMN BonaVita, 500 ml (3-4 tratamente prin udare la radacina, la intervale de 10-14 zile).
      Pentru mai multe informatii detaliate despre ingrijirea si fertilizarea acestor specii de plante, va rugam sa consultati si articolele noastre: Chiparosi, informatii si sfaturi de ingrijire si Plan fertilizare arbori si arbusti coniferi, respectiv https://www.botanistii.ro/blog/principalele-probleme-care-pot-aparea-la-conifere. Avand in vedere starea actuala a coniferului din fotografiile atasate si cele mentionate mai sus, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestuia pe viitor (succesul plantarii nu este garantat). In sezonul de vegetatie, se recomanda monitorizarea evolutiei plantei, iar in cazul in care observati si alte simptome de depreciere (daunatori, orificii, depuneri, excrescente, panze foarte fine sau altele), va rugam sa reveniti cu fotografii si informatii detaliate.

      # 213527
      0 urează frunze verzi
      • Camelia
        20 martie 2024

        Multumesc!

        # 214565
        1 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

chiparos-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Chiparos

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi