Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Alina
   22 august 2023
   0 urează frunze verzi

   Bujor, pete pe frunze si stagnare

   Buna ziua, Am 3 bujori ale caror frunze nu prezinta pete insa culoarea verde a frunzelor a devenit mai fada. Nu s au ofilit si nu par a acea daunatori, insa dupa o inflorire acum 2 luni au ramas asa. Cateva intrebari:
   1) trebuie taiati toamna?
   2) pot fi lasati in pamant la iarna?
   3) decolorarea frunzelor trebuie tratata sau este normal?

   Multumesc!

   # 182254

   1 Răspuns

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   24 august 2023

   Buna ziua. Pe frunze se observa simpome specifice patarii brune a frunzelor de bujor (Cladosporium paeoniae), in stadiu incipient. Astfel, in primul rand se recomanda eliminarea frunzelor care prezinta pete, iar mai apoi efectuarea a 1-2 tratamente cu un fungicid precum Zoxis 250 SC, 10 ml, in doza de 10 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara, la interval de 7-10 zile intre cele doua tratamente, daca este cazul. Este recomandat sa efectuati tratamentele dimineata devreme, atunci cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. Totodata, este indicat sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
   De asemenea, pentru stimularea depasirii perioadei de stres suferite, simultan cu efectuarea primului tratament fitosanitar, se poate administra si un ingrasamant precum AMN Nordalge, 500 ml, prin udare la radacina, conform recomandarilor de pe eticheta.
   In ceea ce priveste taierile, in primii 2-3 ani de la plantare se recomanda numai eliminarea partilor de planta depreciate. Bujorii raman peste iarna in locul in care au fost plantati. In sezonul de vegetatie udarea se recomanda a fi efectuata in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand pamantul este uscat la suprafata (bujorii suporta mai bine solul usor uscat decat excesul de apa). Intrucat umiditatea ridicata si/sau constanta a solului favorizeaza instalarea si propagarea agentilor fitopatogeni, se recomanda evitarea udarii frecvente sau udarea foliajului. Mai multe informatii detaliate legate de ingrijirea bujorilor se regasesc in articolele urmatoare: Bujorul, sfaturi, ingrijire, cultivare si Plan fertilizare Trandafiri si Flori de Gradina. Evolutia plantei din fotografii nu poate fi precizata.

   # 182487
   0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

bujori-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Bujor

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi