Bujorul, sfaturi, ingrijire, cultivare

bujorul-informatii-sfaturi-ingrijire

Bujorul este o planta perena cu aspect de tufa din familia botanica Paeoniaceae, genul Paeonia.  Este cultivat frecvent in gradini, curti, parcuri sau alte spatii verzi, florile sale luxuriante si placut parfumate fiind tare indragite. Infloreste anual, primavara devreme. Frunzele mari, de culoare verde intensa sunt de asemenea decorative. In plus, bujorul se cultiva la scara larga pentru florile taiate, utilizate in diverse aranjamente florale si buchete.

Specii si varietati

Exista numeroase specii erbacee de bujori, precum si cateva specii lemnoase (arbustive), mai putin cunoscute insa in Romania. Cel mai des intalnim la noi urmatoarele specii erbacee:

paeonia.officinalis.bujor
Paeonia officinalis (bujor de gradina)

Este o specie originara din zonele muntoase din sudul Europei. Are aspect caracteristic de tufa deasa, avand inaltimi de pana la cca. 80 cm. Frunzele sunt mari, penat-compuse, de culoare verde intensa si sunt dispuse altern pe tulpini. Florile sunt solitare, terminale, de dimensiuni mari. Petalele sunt de culoare aprinsa, rosie sau roz.

Subspecii:

  • Paeonia officinalis subsp. microcarpa;
  • Paeonia officinalis subsp. banatica – endemica in sud-vestul Romaniei, sudul Ungariei, Serbia si Bosnia;
  • Paeonia officinalis subsp. officinalis;
  • Paeonia officinalis subsp. italica.

Soiuri:

  • Paeonia officinalis ‘Rubra Plena’ – cu flori mari, de culoare rosie;
  • Paeonia officinalis ‘Rosea Plena’ – cu flori mari, de culoare roz;
  • Paeonia officinalis ‘Alba Plena’ – cu flori mari, de culoare alba etc.
Paeonia lactiflora (bujor chinezesc)

Specie originara din estul continentului Asiatic, raspandita in arealul natural atat la altitudini joase, cat si in zona montana si alpina. Poate avea inaltimi de cca. 1 m. Frunzele sunt lobate, mari, de pana la 16 cm lungime si pana la 6 cm latime. O tulpina prezinta 3-4 flori terminale, fiecare cu cate 9-13 petale de culoare alba sau roz.

Soiuri:

  • Paeonia lactiflora  ‘Sarah Bernhardt’ – cu flori roz;
  • Paeonia lactiflora  ‘Primevere’ – cu flori albe cu galben;
  • Paeonia lactiflora  ‘Barbara’ – cu flori de culoare roz magenta si petale franjurate etc.
bujor.romanesc.paeonia.peregrina
Paeonia peregrina (bujor de padure)

Este o specie de 30-70 cm inaltime, originara din sud-estul Europei, respectiv din Turcia. Prezinta frunze lobate si flori solitare, terminale, cu 7-10 petale rosii.

Varietati:

  • Paeonia peregrina var. romanica (bujor romanesc) – specie endemica, regasita in flora spontana din Dobrogea, Muntenia si Moldova, cu flori rosii.
Paeonia tenuifolia (bujor de stepa)

Specie originara din sud-estul europei, ce creste in flora spontana de la altitudini mici. Prezinta tulpini cu inaltimile cuprinse intre 20 si 60 cm, frunze lobate si flori cu 6-8 petale de culoare rosie.

Conditii de mediu

Lumina. Bujorul prefera locurile insorite, insa suporta si amplasamentul la semiumbra. La umbra vegeteaza slab si nu infloreste, uneori se usuca.

Temperatura. Este o specie toleranta fata de conditiile climatice. Rezista atat la temperaturile negative din perioada iernii, cat si la temperaturile foarte ridicate din perioada verii. 

Solul. In cazul bujorului, este foarte important ca solul sa fie bine drenat, deoarece este o specie sensibila la excesul de apa sau la stagnarea apei in sol. In acelasi timp, solul trebuie sa aiba capacitate de retinere a apei. Vegeteaza bine pe solurile fertile, cu pH slab alcalin, neutru sau slab acid.

Ingrijire

Udarea. In perioada de vegetatie, bujorii sunt relativ rezistenti la lipsa apei din sol, insa este recomandata udarea ocazionala in perioada secetoasa. Mai importanta este insa asigurarea unei cantitati suficiente de apa la inceputul toamnei, atunci cand se formeaza mugurii floriferi pentru anul urmator. In timpul udarii, apa nu trebuie sa ajunga si pe frunze, ci doar la nivelul solului.

Fertilizarea. Pentru crestere viguroasa si inflorire abundenta, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice in perioada de crestere vegetativa.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taierile. Tulpinile si frunzele ofilite se pot indeparta in orice perioada a anului, taierea realizandu-se deasupra unui mugure (internod) viabil sau la suprafata solului. Pentru buchete sau aranjamente florale, tulpinile florale pot fi taiate de la inaltimi diverse, cu ajutorul unui instrument de taiat ascutit (foarfeca sau cutit). Se recomanda evitarea taierii tulpinilor florale in primii 2-3 ani de la plantare. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea. Perioada recomandata pentru plantarea bujorilor este din august pana in octombrie, inainte de inghetarea solului. Bujorul fiind o planta foarte viguroasa si sensibila la transplantare, se recomanda asigurarea spatiului necesar la maturitate inca de la plantare: 0,5-1 mp/ planta.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea. Bujorul poate fi inmultit pe cale germinativa, din seminte, respectiv pe cale vegetativa, prin despartirea plantei, prin marcotare sau prin drajonare. Cel mai des se recurge la metoda diviziei tufei. Perioada optima pentru aceasta operatiune este luna august.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori. Starea de sanatate a bujoilor poate fi afectata de atacul diverselor insecte (acarieni, tripsi, paduchi, larvele unor molii si fluturi etc.) sau de prezenta unor agenti patogeni care provoaca boli (putregaiuri, patari, fainari etc.). Se recomanda efectuarea tratamentelor preventive si de combatere, cu insecticidele si fungicidele specifice.

In plus:
  • Odata plantati, bujorii infloresc anual, fara a necesita ingrijire speciala.
  • Bujorii au nevoie de temperaturi scazute in perioada iernii. In caz contrar, plantele vegeteaza slab si nu infloresc.
  • Parti ale bujorilor sunt utilizati in industria medicinala (in special radacinile).
  • Bujorul este considerat toxic, a se evita consumul partilor de plante!
  • Bujorul de munte (smardarul, rhododendronul) este o specie lemnoasa, arbustiva, cu totul diferita de bujorii de gradina, apartinand familiei botanice Ericaceae, genului Rhododendron.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile