Tratamente, informatii, pomi fructiferi, nuc

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

Nucul (Juglans regia) este o specie ce face parte din  familia Juglandaceae, fiind originar din zona cuprinsa intre Peninsula Balcanica si China. Acesta este un arbore de talie mare ce poate ajunge la 25 de metri inaltime. Trunchiul este puternic, iar scoarta este neteda, de culoare cenusie. Acesta formeaza o coroana ramificata, cu ramuri puternice. Este una din cele mai importante plante de cultura, avand intrebuintari in industria alimentara, industria lemnului, dar si ca planta decorativa. Nucul intra pe rod dupa 5-8 ani de la plantare, iar productiile maxime se obtin la 10 ani de la plantare. Pomul produce fructe  pe o perioada cuprinsa intre 30 si 100 de ani. Are cea mai mare longevitate dintre specile pomicole cultivate la noi in tara.

Principalele boli ale nucului:                         

VIROZE:

linia-neagraBola liniei negre produsa de Cherry leaf roll virus in walnut. Acest virus reduce treptat vigoarea pomilor, frunzele sunt galbene si ofilite, iar pomul isi pierde prematur frunzele. De asemena, lastarii terminali sunt debili si nu se dezvolta normal, iar in scoarta pot aparea crapaturi sau chiar gauri. Daca se va elimina scoarta in zonele unde sunt prezente simptomele, se va observa o dunga de culoare negra. Acest virus se transmite prin polen infectat si prin altoire.

Masuri de prevenire si combatere:

 • eliminarea pomilor afectati din livada;
 • folosirea de altoi si portaltoi sanatosi;

 

BACTERIOZE:

bacteriozafrunzaArsura bacteriana a nucului produsa de bacteria Xanthomonas juglandis. Aceasta boala ataca frunzele, lastarii, inflorescentele si fructele. Pe frunze apar pete mari, colturoase, ce produc deformarea severa a frunzelor. Lastarii prezinta pete brune, la suprafata carora apar scurgeri de clei. Pe vreme umeda, lastarii se indoaie si se usuca. Pe fructele tinere apar pete fumurii, ce se brunifica. Bacteria patrunde in fruct si poate distruge miezul. Florile barbatesti se brunifica, iar prin polen transmit boala florilor femeiesti. Bacterioza ierneaza in crapaturile scoartei si pe resturile vegetale infectate si patrunde in pom prin stomate sau prin ranile aparute in urma lucrarilor de intretinere.

Masuri de prevenire si combatere:

 • taierea lastarilor afectati pana la lemn sanatos, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
 • aplicarea tratamenelor specifice in perioada de repaus vegetativ;
 • aplicarea tratamentelor pe baza de cupru in perioada de vegetatie: Zeama Bordeleza, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP, Champ 77 WG;

cancer-bacterianCancerul bacterian produs de Agrobacterium radiobacter pv. tumefacias. Pe radacini si pe tulpini se dezvolta tumori, la inceput mici si moi, iar mai tarziu se lemnifica. Tumorile au forme si marimi diferite. Celulele ce alcatuiesc aceste tumori sunt mari si deformate. Aceasta bacterie patrunde in pom prin ranile produse de nematozi, grindina, etc. Aparitia acestei boli este favorizata de temperaturile cuprinse intre 22 si 30 de grade Celsius si umiditate atmosferica de 80 %.

 

Masuri de prevenire si combatere:

 • sortarea puietilor inainte de plantare;
 • livada se va infiinta pe terenurile ce au fost pregatite corespunzator;
 • dezinfectarea foarfecilor si uneltelor, la trecerea de la un pom la altul;
 • taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant;
 • radacinile puietilor se vor imbaia intr-o solutie de Zeama Bordeleza 1% sau Topas 100 EC 0.025 %.
 • tratamente in timpul vegetatiei cu produse pe baza de cupru;

MICOZE:

antracnozaAntracnoza nucului produsa de ciuperca Gnomonia juglandis. Principala forma de atac se manifesta pe frunze si pe fructe. Pe frunze apar pete mici, cenusii, inconjurate de un halou de culoare bruna. Petele se unesc si distrug intreaga frunza. Fructele atacate prezinta pete brune. In dreptul acestor pete, tesuturile se scufunda, iar pe suprafata lor apar fructificatiile ciupercii. Daca atacul este timpuriu, miezul fructelor poate fi distrus. Aceasta ciuperca poate ataca si lastarii producand pete brune, alungite, in dreptul carora apar ulceratii cu aspect canceros. Ciuperca ierneaza pe resturile vegetale de la suprafata solului.

Masuri de prevenire si combatere:

 • arderea sau ingroparea frunzelor din livada;
 • tratamente chimice cu: Topsin, Score 250 EC, Bravo, Topas 100 EC, Curzate Manox;

nectria-cancerCancerul deschis produs de ciupercile din genul Nectria. Boala patrunde in pom printr-o rana rezultata in urma taierilor. Scoarta din zona afectata se exfoliaza, iar tesuturile se scufunda. Astfel, zona afectata capa un aspect canceros. Ciuperca poate ataca toate organele aeriene, inclusiv fructele. Aceastea putrezesc si cad. Daca atacul este prezent pe tulpina, pomul se va usca ireversibil.

Masuri de prevenire si combatere:

 • verificarea puietilor inainte de plantare;
 • sterilizarea uneltelor cu alcool sau clor;
 • irigare si fertilizare echilibrata;
 • ranile mari, rezultate in urma lucrarilor de intretinere se vor acoperi cu mastic;
 • taierea ramurilor afectate;
 • tratamente chimice cu Merpan 50 WP, Captan 80 WDG, Topsin 500 SC, Champ 77 WG, Copernico Hi-Bio;

manaMana produsa de ciupercile din genul Phytophthora. Boala isi face aparitia prin ofilirea si brunificarea frunzelor. Pomii au cresterea incetinita si se usuca prematur. In zona bazala a tulpinii apar leziuni asemanatoare cu cele produse de cancerul bacterian. Pe vreme umeda, leziunile se acopera cu un lichid lipicios. Acesta boala isi face aparitia in conditii de umiditate excesiva la nivelul solului.

Masuri de prevenire si combatere:

 • irigare rationala;
 • nu exista niciun tratament recomadat pentru tratarea acestei boli;

 

Principalii daunatori al nucului sunt:

cydiaViermele nucului (Cydia spp.) sunt insecte polifage ce ataca mai multe specii de pomi fructiferi, inclusiv nucul. Ierneaza in stadiu de larva in spatiile adapostite de intemperii (crapaturile scoarte, sol, frunze, etc. ). Femelele depun ponta pe fructe sau in apropierea acestora, iar larvele patrund in fructe, unde consuma samburii.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu: Laser 240 SC, Karate Zeon 50 CS, Faster 10 CE, Affirm, Decis Mega EW 50,

omida-paroasaOmida paroasa (Hyphantria cunea). Este o specie polifaga ce ataca arborii ornamentali (Dud, Platan, etc.) precum si speciile de pomi fructiferi. Are doua generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului. Aceasta insecta produce defolierea pomilor si implicit scaderea productiei de fructe. Omizile se pozitioneaza pe partea inferioara a frunzelor si incep sa le consume. De asemenea, acestea tes un fel de cuib, in interiorul caruia se hranesc.

Metode de combatere:

 • tratamente chimice cu Faster 10 CE, Kaiso Sorbie, Affirm, Novadim Progress, Laser 240 SC;

paduche-testosPaduchele testos (Sphaerolecanium prunastri). Este o specie polifaga ce ataca mai multi pomi fructiferi, vita de vie, etc. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca larva pe scoarta ramurilor atacate. Adultii si larvele colonizea ramurile si frunzele, producand necrozarea tesuturilor. De asemenea, acestia pot ataca si frunzele, producand deformarea si caderea acestora. Plantele atacate sunt acoperite cu dejectiile sale dulci, ce favorizeaza aparitia unor ciuperci fito-patogene.

Metode de combatere:

 • curatarea ramurilor cu o perie aspra;
 • aplicarea tratamentelor recomandate in perioada de repaus vegetativ, cu produse pe baza de ulei horticol;
 • tratamente chimice cu Mospilan 20 SG, Nuprid AL 200 SC, Decis Mega EW 50, Calypso 480 SC, Faster 10 CE;

acarieniPaianjenul (acarianul) rosu (Tetranychus urticae). Prezinta 6-10 generatii pe an si ierneaza in stadiu de adult, mai ales ca femela (masculii fiind in general mai rari), sub scoarta exfoliata a pomilor, pe sub frunzele cazute, pe buruieni uscate sau in stratul superficial al solului, etc. Frunzele atacate se usuca si cad, inregistrandu-se defolieri. Ca urmare a atacului, se constata o oprire a cresterii lastarilor si o scadere a productiei. De asemenea, acestia determina scaderea rezistentei pomilor fata de boli.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Vertimec (1 l/ha), Nissorun 10 WP (5 g/12 l apa), Envidor 240 SC, Millbeknock EC;

nuc-afideAfidele sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta. Acestea cresc pe flora sponta, iar apoi de deplaseaza pe speciile cultivate. Se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei. In caz de atac sever, determina scaderea rezistentei pomului fata de boli.

Metode de combatere:

 • tratamente cu Decis Mega 50 EC , Confidor Energy , Mospilan 20 SG, Actara 25 WG;

erinozaAcarianul galicol (Eriophyes erinea). Acest daunator poate produce defolierea prematura a pomului, si implicit scaderea productiei. Are mai multe generatii pe an si se hraneste cu sucul celular al frunzelor. In urma intepaturilor se formeaza, pe partea inferioara a frunzelor, pete neregulate de marimi diferite, cu infatisare pasloasa, delimitate de nervurile. In dreptul acestor pete, pe partea superioara a frunzei, apar umflaturi caracteristice.

Metode de combatere:

 • aplicare tratamentelor recomandate in perioada de repaus vegetativ;
 • tratamente in vegetatie cu: Milbeknock, Vertimec, Nissorun, Envidor;

215 comentarii la “Tratamente, informatii, pomi fructiferi, nuc

  • Se fac tratamente incepand din primavara cu insecticide si fungicide, la intervale regulate de timp pentru a combate insectele care isi depun oualele in fructe. Puteti sa pulverizati un insecticid (http://www.botanistii.ro/bayer-decis-mega-ew50-1.html, http://www.botanistii.ro/basf-fastac-10-ec.html, http://www.botanistii.ro/syngenta-karate-zeon-50-cs.html) dupa scuturarea petalelor (10-15% petale scuturate) urmate de alte tratamente la intervale de 8-10 zile intre ele cu produse similare. Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie.

   • buna ziua, doresc sa plantez un nuc homogam, deoarece nu mai e nici un alt nuc prin zona. Am cautat pe net, dar informatiile sunt contradictorii : pe un site apare Novaci ca soi homogam iar pe alt site apare ca nu e homogam, la fel despre sibisel 44 sau productiv de geoagiu. Multumesc.

    • In cartile de specialitate soiurile Productiv de Geoagiu, Sibisel 44 si Novaci sunt recunoscute ca soiuri protogine homogame. Pentru o mai buna siguranta a productiei si pentru polenizare va recomandam ca pe langa aceste soiuri protogine (care produc mai intai florile femele) sa plantati si soiuri protandre (care produc mai intai florile mascule), precum soiul Mihaela, Sarmis, Jupanesti, etc.

    • Nu va faceti nici o problema in legatura cu soiurile amintite. In cel mai bun caz veti avea niste puieti rezultati din nucile cazute ale acestor soiuri. Ceea ce nu inseamna ca veti obtine acele soiuri (doar in proportie de 5%). Daca va doriti aceste soiuri cu adevarat, va trebuiesc puieti altoiti ( nu stui cine v-ar putea da altceva decat vorbe si promisiuni) sau prin clonare (nu in Romania). Stiu deoarece am altoit vre-o 3500 de nuci in 2 ani cu o rata de succes foarte mica, iar la clonare… am cumparat „stiinta” dar e extrem de scumpa momentan.

     Nu inseamna ca nu puteti avea o livada grozava de nuci daca nu veti avea nuci altoiti de soiuri bune, transilvanene. Va scriu doar pt a inlatura confuzia ce mi s-a parut ca o aveti (si imi cer scuze daca doar mi s-a parut).

     Va doresc mult succes in tot ceea ce faceti!

     • salut feri vreau sa-mi permiti sa putem vorbi cum putem face acest lucru

     • buna ziua feri
      doresc sa pot sa te contactez
      multumesc

  • Pentru inceput trebuie sa va aigurati ca materialul saditor pe care o sa-l achizitionati o sa fie sanatos si lipsit de daunatori. Plantarea se face de obicei toamna sau primavara foarte devreme, dupa ce au trecut ingheturile. Se planteaza la distante de 10×8 m sau 8×8 m in plantatii. Nucul are radacinile sensibile la ger si se prinde mai greu la plantare. Este bine sa se planteze cu putin pamant, deoarece absorbtia apei si sarurilor minerale se face cu ajutorul unor ciuperci (micoze) care se gasesc in pamantul de unde pomii au trait anterior.
   Nucul este destul de pretentios fata de caldura, nu suporta iarna temperaturi mai coborate de -26 sau -28 grade C. Este iubitor de lumina si necesita precipitatii in jur de 550-700 mm.
   Pentru a avea o plantatie sanatoasa este bine sa respectati tratamentele care se fac la nuc si perioadele de stropire. Pentru mai multe informatii va stam la dispozitie.

   • buna ziua spuneti-mi va rog etapele de tratare a puietilor de nuc saditi deja si cu ce solutii se stropesc si in ce perioada, multumesc mult

 1. Buna ziua,va scriu in legatura cu o problema pe care o am la un nuc. Ca si format este viguros , are o inaltime de aprox 10m, fructele sunt mari,de aprox dimensiunea unui ou,dar la interior unele sunt seci, sau au un fel de pamant?? ca si cum ar fi mancate de ceva la interior. Ce mi ati recomanda pentru un tratament? Cu multumiri

 2. in toamna nuci aveau inaltimea de 0.5\1.00 metri si frunze .erau frumosi.dar venind primavara in proportie de 80% sau uscat nu stiu care sa fi fost cauza ,frig tare nu a fost da fi fost posibil curenti de aer ei fiind linga un rau 300 m.ms.

  • Nucul are radacinile sensibile la ger si se prind greu la plantare. Este bine ca aceste specii sa se planteze cu putin pamant, deoarece absorbtia apei si a sarurilor minerale se face cu ajutorul unor ciuperci (micorize) care se gasesc in pamantul de unde pomii au trait anterior. Nu se va uda excesiv la plantare caci radacinile lor sunt sensibile la excesul de apa din sol.

 3. am infiintat o plantatie de nuci anul trecut in 30 octombrie. Pe timpul iernii i-am invelit cu hartie de sac si peste am pus pet-uri pt . protectie rozatoare.oare ar trebui sa dau hartia jos sau sa ii mai las?si cu ce trebuie sa ii stropesc si cand?va multumesc.

 4. Am un nuc pe rod de trei ani.Am observat pe tulpina un lichid de culoarea tincturii de iod iar mai sus o gaura care merge adanc in trunchi.Am scos ceva de acolo ,dar nu-mi dau seama cei ,pare vierme.Ce pot face?

 5. Buna ziua, cat de mare poate fi radacina unui nuc, ma refer la raspandire si adancime? Va multumesc anticipat.

  • Da este adevarat. Dupa plantare coroana la nuc se poate dirija dupa sistemul piramida mixta sau piramida neetajata. Nu sunt necesare taieri deosebite nici la formare si nici la rodire, deoarece pomii isi formeaza singuri o coroana falnica, isi autogenereaza procesele de crestere si rodire.

 6. Am infiintat o mica livada de nuci in toamna si acum in primavara au aparut pe frunzulite mici pete rosiatice si in plus pe cativa am gasit o omida(defoliatoare?) care aproape i-a distrus.Cu ce ar trebui sa-i stropesc si daca pot sa dau cu doua solutii diferite,una dupa alta.Va multumesc.

 7. Am un nuc batran mare, are cel putin 10-12m, careare este bolnav , o parte din coroana a infrunzit anul acesta mai tarziu si tot nucul are frunzele patate, seamna cu arsura bacteriana a nucului,si are si doua scorburi probabil de la taieri anterioare. Cu ce pot sal stropesc si cu ce pot sa umplu aceste scorburi sal protejez.

  Multumesc!

  O zi minunata!

 8. Buna ziua si multumesc anticipat pt timpul acordat pt un eventual raspuns.. Am o ingrijorare cu privire la nucul meu din curte (are 35-40 de ani pe putin, si 20-30 m inaltime) ..Acum ca au iesit frunzele, am observat pe o buna parte din ele (cele mature mai ales) au aparut broboane rosiatice, care au deformat suprafata frunzei..au iesit in relief, ca niste bubite..(la frunza de vita de vie parca am mai vazut ceva similar). Cu siguranta nu e in regula. Ce se poate face ? E manat ? e vreo ciuperca ? Multumesc .

 9. Am un nuc batran mare, are cel putin 10-12m, careare este bolnav , o parte din coroana a infrunzit anul acesta mai tarziu si tot nucul are frunzele patate, seamna cu arsura bacteriana a nucului,si are si doua scorburi probabil de la taieri anterioare. Cu ce pot sal stropesc si cu ce pot sa umplu aceste scorburi sal protejez.

  Multumesc!

 10. Buna ziua, Am si eu un nuc care are in jur de 30 ani. Problema este ca deși anul acesta a făcut flori, nu are totuși frunze. Pare uscat . Are doar câteva frunnze in vârful crengilor si câteva nuci tot in vârf in rest e gol. Îmi este foarte mila de el dar nu știu ce sa-i fac. Care ar putea fi motivul? Ce sa fac?

 11. Am doi nuci, unul are aproape 100 de ani, iar celalalt cam 30 de ani … sunt foarte, foarte mari. Anul acesta a aparut o problema care ma ingrijoreaza. O mare parte din ramurile subtiri sunt uscate, nu au dat frunzele. Frunzele sunt doar pe varful ramurilor. Fata de alti ani a infrunzit mult mai putin. Imi e teama ca se vor usca. amandoi au nuci dar sunt putine si arata sinistru sunt asa de putin verzi in comparatie cu alti ani. Ce sa fac? Crezi ca se vor usca? Ar fi ingrozitor …

 12. am un nuc si a inceput sa se usuce si are mai putine frunze a mai ramas doar o creanga mai buna va rog daca puteti sa -mi spuneti ce trebuie sa fac. Va multumesc

 13. Eu am infiintat o plantatie de circa 1 hectar de nuci, i-am plantat toamna trecuta si acum vad ca pe frunze apar niste pete maronii micute, ce poate fi si cu ce le pot trata? Va multumesc

 14. am nevoie de sfatul unui specialist
  am plantat in primavara 20 de nuci si 20 pomi fuctiferi ,m-am bucurat ca sau prins si au facut frunze ,problema e ca au aparut sub frunze f multi paianjeni verzi si au inceput sa faca ,nucii, pete sub frunza de culoare alba si mai nou sunt frunze si lastari care au pete maro .va rog sfatuiti -ma ce sa fac . precizez ca eu i- am stropit de 2 ori pt daunatori am cerut de la o farmacie de plante din localitate ceva.dar nu are nici un efect .Va multumesc anticipat.

 15. Buna ziua! As dori sa imi fac o plantatie de nuci si nu vreau sa astept prea mult timp dupa rodul acestora si m-am gandit sa cumpar puieti in varsta de 2 ani. Credeti ca se vor prinde bine daca au deja aceasta varsta?
  Si dupa parea dumneavoastra cand este cel mai bine de plantat, in toamna sau la inceputul primaverii?
  Multumesc pentru timpul acordat unui posibil raspuns!

  • Plantarea pomilor se poate face toamna sau primavara cat mai devreme, cu puieti din comert care au 2 ani. Nucul intra pe rod cam dupa 4-5 ani, deci ai dumneavoastra daca au 2 ani o sa intre pe rod dupa 2-3 ani. Nucul este o planta pretentioasa fata de caldura, nu suporta iarna temperaturi mai joase de -26…-28 grade, necesita precipitatii in jur de 550-700 mm. Se cultiva pe soluri mijlocii, destul de fertile (consuma mult azot si potasiu).

 16. Am o livada de nuci tineri (2 ani, inaltime, sub 1 m). Printre ei cresc diverse buruieni si plante. As dori sa folosesc un ierbicid dar nu vreau sa fac rau puietilor. Ce produs imi recomandati? Buruienile sunt in special ciulini si musetel!

 17. Buna seara,
  O intrebare,am un nuc falnic care are in jur de 30 de ani in spatele blocului care imi inveseleste diminetile pana acum 2 saptamani cand am observat ca cineva a incercat sa l omoare,crestandu i la baza de jur imprejur scoarta iar aproape de pamant i a facut mai multe intepaturi cu un burghiu cred.
  Ajutati ma sa l salvez,am primit o informatie cum ca i ar face bine sa l stropim cu apa in care se pune balega de cal.
  Daca pot obtime o adresa de mail va pit atasa poze sa va dati seama de gravitate.

  • Din descrierea dumneavoastra este posibil ca cineva va vrea sa usuce nucul, prin introducerea in tulpina lui a unui erbicid total. Daca nu a fost o cantitate mare de erbicid si frunzele nu se usuca toate odata si cad, ca si cum ar fi toamna nu este motiv de ingrijorare. Insa pentru a astupa respectivele gauri care constituie sursa de infectie pentru alte boli si daunatori va recomand un mastic (http://www.botanistii.ro/kollant-mastic-arbokol-magic.html), care se aplica pe zonele afectate. Eventual monitorizati cateva zile si vedeti daca mai apar sau nu alte gauri in el si daca se usuca.

 18. Buna ziua. Am un nuc in gradina, la tara, care are aprox 4-5 ani. In fiecare an a dat rod bun si pana acum vreo 6 zile, nucul era perfect sanatos. Au inceput sa cada frunzele, la inceput putine, insa dupa 2 zile au cazut toate si au ramas in pom doar nucile care si ele incep sa se usuce. Ce sa fac? Am auzit de zeama bordeleza, cum, cand si de cate ori sa-l stropesc? Multumesc!

 19. Buna ziua! Va rog, am si eu nevoie de ajutor urgent, situatia fiind grava. Am o livad cu dfeluriti pomi fructiferi. Acum un an mi s-au uscat – inexplicabil, un nuc mare si frumos , de cca 20 de ani. Tot atunci un cires de 4 ani, o frumusete de pom.! Anul acesta am observat la doi meri cumparati din supermarket ( meri foarte tineri dar pe rod ) niste viermi care au sfredelit coaja lasand rumegus si excremente la exterior.Am banuit ca este viermele sarma. Unul din meri, mai atacat, s-a rupt la inaltimea galeriei sapate e vierme. Totusi a dat lastari noi de deasupra atacului. Am citit undeva pe un forum si am procedat si eu consecinta, ca intr-o livada atacata de viermele sarma propretarul a introdus insecticid spray ( din cel pentru muste, gandaci) in galeriile respective pe care apoi le-a astupat cu mastic. Cei doi meri par a fi salvati. Am constatat insa in nucul uscat, galerii de vierme – BA CHIAR SI UN VIERME CARE MAI ERA ACOLO< VIU!!! _ GALERII DE GROSIMEA UNUI DEGET!!!! nenorocirea e ca ceilalti doi nuci, mari si frumos, sunt si ei atacati ( am gasit gauri si galerii in ramuri. si se vede ca nu sunt "in apele lor". Ce sa fac? Nu vreau sa-i pierd! Sa procedez cu insecticid ca si la cei 2 meri? Este vorba de acelasi daunator, in ciuda diferentei de "calibru", atat la nuci cat si la cei doi meri? Si daca da, exista posibilitatea transmiterii dqunatorului la toti pomii? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

 20. Buna ziua, am niste puieti de nuci,de vreo 30,35cm , si de ceva vreme am vazut ceva crestaturi negre, ca si un fel de ciuperca pe scoarta , exista ceva remediu? Multumesc anticipat!

 21. 1/08/2014 la 9:36 am
  buna ziua ,. am infiintat si eu acum 2 ani o plantatie de nuci Miloltai 10 , nuci sau prins in proportie de 80 % ,am irigatie la ele dar cu toate aceste nu sau dezvoltat cum trebuie si frunzele au ceva pete si lini maro pe ele si sunt galbicioase , nu sunt verzi asa cum trebe ,le-am dat in fiecare an ingrasaminte animala , as dorii sa ma ajutati cu ceva tratament prin stropire sau prin irigare ! si daca va pot trimite ceva poze cu diferite frunze de la nuc ? sau tel de contact ?? daca cineva ma poate ajuta cu ceva informatie 0751955735 va multumesc

 22. Buna ziua ! a apatut din senin un nuc pe mormant la cimitir .Am incercat sa-l scot dar radacina e foarte adanca .Ce substanta pot folosi sa-l usuc ?mentionez ca nu este foarte mare. MULTUMESC!

 23. Buna ziua! Am un nuc in livada ce obisnuia sa faca o produtia mare de fructe si avea frunzele de un verde intens. Anul acesta frunzele au fost mai deschise la culoare si s-au uscat cam devreme, multe crengute s-au uscat de-a lungul verii, iar multe fructe s-au innegrit si au cazut prematur. Vreau sa mai adaug ca tulpina si crengile nucului sunt pline de muschi ( din aceeia ce cresc pe copaci). Ar putea fi muschii cauza? Cum se pot indeparta muschii? Multumesc…

 24. am un nuc de vreo7/8 ani si la baza trunchiului i-a aparut o gaura neagra care tot
  creste,cind dai cu degetul peste ea zici ca-i funingine.Ce pot sa-i fac deoarece am senzatia ca an de an ea se adinceste in trunchi si se largeste.E curabila boala sau il tai deoarece a aparut spre gard si mi-e teama sa nu cada in strada si nenoroceste pe cineva.
  multumesc anticipat

 25. Am vazut pe cineva care a crestat longitudinal scoata nucului. Era ininte neteda apoi au aparut dungile de la cutit. E corect? are vreo semnificatie?

 26. Ce tratamente preventive se fac pentru nuc, pentru cresterea lui fara probleme si fara aparitia bolilor? Multumesc

 27. a m un nuc de 9 ani si i am taiat o creanga foarte aproape de trunchi si din acel loc curge un lichid negru moroniu ce sa fac fiindca nucul face nuci mari aproape cit un mar si nu vreau sa l pierd

 28. as dori sa stiu daca nucii plantati in toamna anului 2014 ar trebui taiatule varfurile acuma in martie.Multumesc

 29. Buna ziua!In toamna anului 2014 am infiintat o plantatie de 3 ha, de nuci.As dori sa stiu care ar fi primele stropiri si in ce perioada?In primii ani de la plantatie se poate erbicida terenul?
  Va multumesc anticipat!

 30. Buna ziua. Am plantat un nuc altiut in primavara anului 2013 si pana acum a crescut doar 8 cm. ca trebuie sa fac sa creasca normal? Multumesc!

 31. Am peste 200 de copaci de nuc, la 5-10 % din ei am depistat vermi care intra in ramuri si distruje ramura din interior, pomii tineri pot fi nimiciti totalmente, in cazul cind vermele intra in tulpina. Periodic fac verificari minutioase si cu diferite obiecte nimicesc fizic vermele s-au injectez insecticid prin gaura formata de verme.
  Cine si cum se lupta cu acesti daunatori

 32. buna, am cativa nuci crescuti in ghivece si au aparut pete negre pe frunze si se usuca, am taiat crengutele afectate si au iesit ate crengute si frunze noi dar dupa cateva zile au inceput sa iasa iar pete negre si iar se usuca, ce ma sfatuiti sa fac?

   • buna ziua,
    aceeasi problema o am si eu va rog sa-mi explicati cum a-ti rezolvat-o.
    Eu in ghiveci am pus mai multe nuci dar numai unul a iesit care acum observ ca se usuca . Oare pot sa-l mai salvez, dar celelalte nuci vor avea sanse sa mai dea.

    • Depinde foarte mult cum ati plantat nucile. In primul rand, nu trebuiesc introduse la adancime mare. In al doilea rand , trebuiesc pozitionate cu despicatura in sus. Nu toate vor incolti la fel cum ati observat si dumneavoastra. Cel care a rasarit se poate usca din cauza mai multor factori: Umiditate, temperatura etc.

 33. buna ziua!am si eu o intrebare…am plantat in toamna 2014 nuci altoiti si multi dintre ei sunt uscati la varfuri cam 5 cm.ar trebui sa ii tai la varfuri?multumesc!

 34. Buna ziua! Saptamana aceasta am terminat de plantat o livada de nuci de 2,5 ha.Am dori sa stim cand sau daca este necesar sa facem vreun tratament si daca este nevoie cu ce anume ?MULTUMIM!

  • In cazul in care detineti o livada de nuci, va fi necesar sa efectuati un tratament preventiv pe baza de cupru cu un fungicid cum ar fi Zeama bordeleza (http://www.botanistii.ro/zeama-bordeleza-cerexagri.html), 50g diluate in 10l de apa, sau Champ (www.botanistii.ro/nufarm-champ-77-wg.html), 30g diluate in 10l de apa. Pentru combaterea daunatorilor, puteti efectua un tratament cu un insecticid cum ar fi Calypso (http://www.botanistii.ro/bayer-garden-calypso-480-sc.html), 10ml diluati in 50l de apa. Acesta are o eficacitate foarte buna si un spectru larg de activitate atat impotriva insectelor care inteapa si sug sucul celular cat si asupra acelora care rod partile aeriene ale plantei.

 35. Buna ziua,
  Am mai multi nuci prin gradina casei de la tara, am constatat ca exista un strat de licheni. Am indepartat de pe unul din ei o parte din licheni,dar nu am avut timp de mai mult. Ce sa fac cu aceasta problema?

  • Acei licheni au aparut din cauza umezelii si precipitatiilor din aceasta perioada a anului. Va fi necesar sa ii eliminati dumneavoastra manual de pe trunchiul copacilor.

 36. Buna ziua ….. am in curte un nuc care are in jur de vreo 60 de ani. Din cauza unor neintelegeri cu vecinii ca ar putea cadea pe casele lor din cele trei ramuri principale ale nucului bunicul meu a fost nevoit sa taie in urma cu vreo 7 ani 2 dintre ele. Acum ca m-am mutat in acea locuinta a bunicului meu am vazut ca datorita neinrijirii acestuia la una dintre ramurile principale taiate acesta a putrezit in interior vreo 20 – 30 de centrimetri afectand copapul. Locule este ca o scorbura si cu mult putregai in care se aduna apa in urma caderii ploilor si caderii zapezilor.
  Intrebarea ar fi: Cum as putea astupa acea gaura (scorbura) ?
  Mentionez ca produsele care ajuta lacicatrizare gen mastic este cam putin ca si volum sa astup acea gaura. Ca si volum cred ca ar incapea ceva ca o galeata sa zicem.

  VA multumesc anticipat si astept un raspuns din partea dumneavoastra.

   • As mai avea 2 intrebari legate de subiectul meu si anume:

    1. Rumegusul trebuie sa fie tot de nuc sau nu conteaza provenienta acestuia ?

    2. Inainte de aplicarea amestecului scorbura trebuie curatata foarte bine si uscata ? (asta deoarece fiind un pic cam mare sunt si bucati din lemn care sunt greu de indepartat)

    • Rumegusul poate fi de orice fel, insa va fi necesar sa curatati scorbura cat mai mult cu putinta inainte de aplicarea acestui preparat.

 37. Buna ziua,
  Am infiintat o plantatie de 30 nuci din toamna anului 2012 ,in primavara lui 2013 sau prins toti dar de la baza pamantului surplusul care sa uscat l-am taiat. Vreau sa va intreb de ce nu mai cresc,ei au in jur de 50 cm inaltime,trebuie sa-i ajut cu cv pt dezvoltare?
  Multumesc.

 38. Buna ziua…as dori sa stiu daca pot efectua un tratament cu zeama bordeleza ,calypso si ceva ingrasamant foliar toate impreuna .Multumesc .

 39. Buna ziua, am un nuc altoit in varsta de 3 ani. Din toamna i-au aparut pete cenusii pe tulpina si mai galbene in sus. Imi puteti spune ce este si ce tratament trebuie sa fac? Multumesc.

  • Acele pete sunt niste muschi aparuti din cauza umezelii din aceasta primavara. Ii puteti curata cu ustensile speciale gasite in magazinele de bricolaj.

 40. buna ziua.am plantat 70 de nuci care au avut frunze tot sezonul de anul trecut iar in iarna la majoritatea coaja s-a spart ca si cum ar fi fost intepata si a curs o substanta neagra din ea.acum in primavara nu au mai infrunzit decit vreo 7-8 restul sunt uscati.Va rog sa-mi spuneti ce fel de boala ar avea si cum sa o combat?va multumesc.

 41. Buna ziua,
  Am plantati aproximativ 100 nuci , cu 4 ani in urma , dar nu sunt multumita de cresterea acestora. Spuneti-mi cu ce ingrasamant as putea sa-i ajut pentru a se dezvolta mai repede. Multumesc.

 42. Buna seara, am o plantatie de nuci tineri ( 3 ani ) ,in urma cu cateva zile am descoperit galerii sub pamant la adancimea de 10 -15 cm, largi 2-4cm in apropierea nucilor ..Spuneti- mi va rog frumos ce pot sa fac .Multumesc .

 43. Buna ziua, am platat acum 2 ani doi nuci, primavara am observat ca anumite crengute s-au uscat la varf, cand am taiat din ele am vazut ca inauntru la fiecare centimetru aveau niste musculite negre ce seamana la prima vedere cu furnici. Din ce imi dau seama cam toate ramurile si trunchiul este mancat din interior, se mai poate face ceva cu acesti nuci sau trebuie sa-i tai?

 44. Buna ziua , si sper din tot sufletul sa cititi mesajul meu si sa ma indrumati ce este de facut .
  Un nuc mare , frumos , bogat in crengi , sub care am facut greseala sa construim ( betonam) o terasa , doar pe o parte a copacului. Pe partea aceea anul acesta , am constatat ca o parte buna din crengi s-au uscat . Ce este de facut ? Suntem in iunie imediat , nucul este infrunzit ( in zonele unde nu e uscat – dar trebuie sa spun ce-i drept nu ca in alti ani ) . Taiem crengile uscate ??? Cand ??? Cum ??? Cat de aproape de trunchi taiem crengile cate sunt uscate ? Si ce facem dupa ce sunt taiate la locul unde s-a taiat ?
  Facem si tratent ? De unde cumparam ? Exista specialisti in Brasov ? Multumesc mult !!!! Imi pare tare rau ca nu suntem mai responsabili si informati inainte sa luam anumite decizii …. Cum am gresit si noi , cand am ales sa betonam o parte din pamuntul de la baza nucului .

 45. Am un nuc de aproximativ18 ani , pe rod de 8-10 ani .iIn aceasta primavara frunzele nu s-au dezvolyat normal , cam la jumatate decit ar fi normal, au o culoare maroniu-verzuie ,cu tendinte de ingalbenire, Exceptie fac citeva crengi din zona centrala ,spre virf cu dezvoltare cam la 2/3 din normalitate. In zona limitrofa ( INTRE 1,5 si5 metri de la trunchi ) am depozita intr-un padoc resturi vegetae ( strict vegetale),care dupa putrezire ,in primavara urmatoare ,dupa ciuruire , am folosit compostul drept ingrasamint la gradinita de zarzavaturi ( aprox . 200 m p ).
  As dori sa stiu cauza probabila a tendintei de uscare a nucului , si daca mai poate fi salvat ,intrucit este singurul din gospodarie si mi-ar parea rau sa-l pierd .Nu l-am stropit niciodata caci s-a dezvoltat normal .

 46. Respectele mele!
  Puteți recomanda un insecticid (preferabil sistemic) compatibil cu zeama bordeleza?
  Multumesc anticipat!

 47. in primavara anului 2014 am plantat o mlada cu doua frunze de nuc. in cursul anului a crescut aproximativ 2 metri iar in acest an pana acum a depasit aproa[pe 3 metri. si pare f. viguros.mentionez cu nu la-m tratat cu nimic . vreau sa stiu daca e normal la o crester asa de spectaculoasa. VA MULTUMESC PT. RASPUNS.

  • Daca pomul a crescut in asa fel, fara a-i administra ingrasaminte sau alte substante, in acest caz inseamna ca pomul este sanatos si normal.

 48. Buna ziua.Am cativa nuci in gradina,iar la unii din ei(varsta aproximativa-10 ani) a aparut ta baza tulpinii niste crapaturi negre care s-au tot largit iar coaja a inceput sa supureze destul de tare cu un lichid negru.Sa fie oare boala castanului(cancerul castanului) care se manifesta asemanator,deoarece am in livada si cativa castani dintre care unii au fost atacati de aceasta boala?
  Ce-mi recomandati?
  Stima.

 49. Buna ziua! Am un nuc in gradina bunicului la care au cazut toate frunzele peste noapte. Care poate fi motivul? Am observant in coaja lui niste cuie batute. Asta poate fi cauza? Daca bati cuie in nuc la cat timp se usuca nucul?
  Multumesc frumos.

  • Depinde de marimea cuielor, cat de adanc sunt introduse etc. Din pacate, nu cunoastem care este perioda de timp in care se va usca nucul daca se introduc cuie in acesta.

 50. buna seara,am un nuc de 5-6 m înălțime,acum o luna era f frumos plin de frunze plin de fructe,intr o săptămana i au căzut toate frunzele care s au uscat,fructele au rămas in el,dar se stafidesc si bănuiesc ca vor cădea ,nu stiu ce sa fac in situația asta cu nucul,va Multumesc daca ma ajutați ch un sfat

 51. Bună ziua!

  Cu ce soluție aș putea trata în toamnă puieții de nuc?

  În această vară am însemnat cu o sfoară colorată pe zăvoiul râului care trece pe lângă sat circa 70 de puieți sălbatici de nuci crescuți singuri.
  Au înălțimea între 1m si 2 m.

  La începutul lunii Noiembrie doresc să îi scot cu cazmaua și să îi replantez pe unul din terenuri.
  Cu siguranță unii dintre ei nu sunt perfect sănatoși deoarece în primăvara acestui an am plantat 40 de puieți sălbatici de pe zăvoi și circa jumatate s-au uscat… bănuiesc ca din cauza antracnozei.

  I-am stropit prea târziu prin luna Iulie cu Zeama bordeleză
  Nucii sunt asemănatori cu cei din curțile oamenilor (Juglans regia).

  Ce-mi recomandați?
  Cu stimă.

 52. Buna an un nuc in fata casei am fost plecat in concediu 3 saptamani cand am plecat totul era ok dar cand ne am intors au inceput sa putrezeasca frunzele si in cateva zile au cazut toate jos iar nucile au putrezit si ele am taiat o creanga mai groasa iar in interior am observat ca si cum ar avea o gaura .Mentionez ca spre baza nucul nu are nimic dar de la varf inapre tulpina crengile subtiri au putrezit.Un sfat .Multumesc

 53. Buna ziua,
  am un nuc mare cat casa , de mai multi ani, insa nucile nu sunt sanatoase. Miezul este innegrit, , inmuiat, stricat; daca il stropesc, se va reface ?

 54. Buna,

  am un nuc in gradina care a rodit un singur an.De 3 ani nu a mai facut nuci decat foarte putine, 10 nuci, care s-au inegrit in pom.Frunzele din vara au inceput sa se pateze, usuce.
  Am vrut sa-l tai dar tot am sperat ca anul urmator va face nuci dar din pacate nu s-a intamplat.
  Se poate trata cumva?
  Multumesc

 55. Salutare!

  Va rog frumos sa-mi recomandati si mie un soi de nuc, adevarat care sa faca nucile mari si frumoase si sa reziste la boli si daunatori deasemenea sa reziste la frig si ger.Va multumesc si va astept cu raspunsul pe email.Chao

  • Cele mai productive soiuri sunt Ronutex, Ovidiu, Miroslava, Valcor, Valrex, Muscelean. Daca doriti sa infiintati o plantatie, ar fi indicat ca mai intai sa efectuati un buletin de analiza al solului, a temperaturii si precipitatiilor.

 56. Buna dimineata!am cumparat anu trecut ocasa la tara si avem in livada un nuc,mar si un prun..durerea mare e ca nici unu nu rodeste decat niste fructe f mici,frunzele si nucile arata deparca ar fi arse…si frunzele marului si a prunului la fel…si anu trecut au fost asa si anu in curs la fel,am strans din nuc jumatate de galetica de nuci.Marul si prunul sunt hotarata sa.l tai dar de nuc mi.ar parea rau,e mare si alul nuj in cat timp arputea face rod….ce ma sfatuiti ca ar fi bine sa fac?Multumesc,o zi frumoasa sa aveti!!

 57. Buna ziua

  am plantat in primavara 2 nuci tineri (2ani) va rog sa imi spuneti daca in aceasta prima toamna de la plantare trebuie sa le aplic vreun tratament. Pana acum doar am facut o sapatura in apropierea lor (dejur imprejurul lor) . Pomii arata ca niste bete de 1 m , grosime 1,5 cm.
  Si o a doua problema. Am un nuc destul de in varsta (terenul in am de vreo 5 ani si pomul era acolo in acelasi stadiu in care este si acum cred ca are vreo 10 ani), problema este ca e dezvoltat pe doua tulpini groase , nici una din parit nu rodeste, e ok daca tai de tot una din tulpini (tulpinile incep de la baza, din apropierea solului), si sa astept dezvoltarea celeilalte ? sa aplic vreun tratament. Mentionez ca acest nuc nu a avut facut nici un fel de tratament vreodata, dar nic rod nu a avut (rod insemnand in acest caz macar 1-2 kg nuci )

  multumesc frumos

 58. Buna seara,
  Am infiintat o livada de nuci in primavara si m-ar interesa cat timp trebuie sa treaca dupa stropirea cu zeama bordeleza sau ulei Confidor, pentru ca acestea sa apuce sa actioneze, pana la aparitia precipitatiilor. Totodata pe unii puieti am observat niste pete maro spre negru iar aceasta zona patata pare mai uscatausor adancita in scoarta , fara a curge nici un fel de clei din ele.
  Pentru protectia lor pe timpul iernii am opta sa_i invelim in carton iar pe deasupra impotriva rozatoarelor sa-i protejam cu un plastic special ce se ruleaza in jurul pomului. Intrebarea este daca cartonul ii poate proteja de inghet . Va multumesc.

  • Dupa aplicarea insecticidului trebuie sa treaca minim 6-7 ore fara precipitatii pentru ca acesta sa inceapa sa actioneze asupra insectelor. Pe perioada iernii pomii pot fi protejati de ger si de rozatoare prin aplicarea de protectii speciale astefel incat sa permita plantei sa respire.
   Aplicarea cartonului si invelirea in folie de plastic nu le permite evaporarea apei, iar plantele pot ingheta daca afara sunt tempetaturi negative.

 59. Buna ziua.
  Am cumparat la inceputul anului acesta o gradina unde am un nuc mare,in vara a avut multe nuci din pacate nu se pot sparge au parca coaja dubla si nu prea au miez,zicea cineva ca sunt “incuiate”.Stiti cumva daca exista vreo metoda de aplicat urmare a careia sa am roade bune?
  Multumesc

 60. buna ziua , ce parere aveti despre avortarea florilor de nuc din cauza excesului de polen ? se pot obtine productii economice din plantatii cu nuc selectionat unde in general este prea mult polen? sau mai bine plantam soiuri altoite cu maxim3 % polenizator?multumesc

  • Avortarea florilor de nuc se poate intampla atunci cand este exces de polen. Acest fenomen se produce datorita faptului ca florile mascule infloresc in perioada diferita fata de florile femele si de aceea, florile femele se incarca cu graunciori de polen de la soiuri diferite. Acest fenomen mai poate fi confundat si cu lipsa sau deficienta de bor, care duce la avortarea florilor.
   Pentru a evita acest fenomen de avortare al florilor este indicat ca in momentul plantarii sa stiti directia din care bate vantul atunci cand nucul este in momentul polenizarii, dar si o fertilizare excesiva cu azot care favorizeaza cresterea masei foliare in defavoarea diferentierii mugurilor de rod.
   Atunci cand plantati soiuri altoite trebuie sa aveti o proportie de 95% soiuri de baza si 5% soiuri polenizatoare, pentru o productie normala.

 61. daca plantam nuci din nuca atunci jumate sant protogini jumate protandri deci cum am avea 50% polenizatori, atunci sigur se face exces de polen ramane de vazut cat de multe flori avorteaza

 62. buna. am facut ultimul tratament acus 2 saptamani cu confidor .intrebarea mea este daca e prea repede pt un tratament cu calypso ,score si ceva ingrasamant foliar toate impreuna, multumesc mult

 63. Buna ziua.
  Am plantat in urma cu 7 zile 40 de puieti de nuc de 1 an, nealtoiti. Care incep sa-si deschida mugurii deja. Considerati necesara aplicarea vreunui tratament preventiv? Sau daca sunt necesare ceva masuri ptr. o cat mai buna dezvoltare si fixare a radacinilor in sol? Mentionez ca la plantare am folosit pamant cu activator ptr. radacini, cam 3-4 pumni buni ptr. fiecare in parte. Apoi in “craterul vulcanic” format in jurul fiecaruia am pus 2-3 pumni de nisip f fin.
  Multumesc anticipat.

 64. Buna ziua.
  Desi am efectuat o stropire in 12.04.2016 cu ALCUPRAL 50PU 10gr. o fiola de 2 ml. de DECIS MEGA EW50 la 5l. apa, la 3 zile dupa, am observat ceea ce se poate vedea in imagine pe unii dintre nuci. Am incercar cu o lupa sa vad daca este vorba de atac paianjen rosu. Nu am gasit nici paianjen nici oua pe spatele frunzelor. Puteti sa-mi spuneti despre ce este vorba si daca este necesar sa iau masuri si cu ce?
  O zi buna!
  Respectele mele.

 65. Buna ziua,am si eu o probema ,si va rog mult ,daca puteti, sa ma ajutati cu un sfat.Am un mar in gradina ,in care ,nu stiu cum s-a format o scorbura ,si devine tot mai adanca,si in ea se tot face un furnicar.Nu stiu ce s-a intamplat acolo ,si va rog mult,sa imi da-ti un sfat ,ce se poate face ,sa nu pierd marul.Scorbura este ,putin mai sus de baza marului.

 66. Va multumesc foarte mult pentru sfatul dat.O sa fac asa cum mi-ati spus.Va doresc o zi buna ,si multa ,multa, sanatate.

 67. Buna ziua,am un nuc de peste 25 ani si el niciodata nu duce nucile pana toamna,cad de verzi de cand sunt de marimea unei alune,acum in 13 mai deja cad si sunt foarte mici.Ce pot sa fac sa ajunga cu ele la maturitate,el facand doar umbra in atatia ani?Fiind foarte inalt imi este foarte greu sa-l stropesc fara atomizor,ca ma sfatuiti sa fac?Multumesc anticipat,o zi buna.

 68. Buna,am nevoie de ajutor…Am plantat 10 pomi de nuc toamna trecuta de 2 ani cu diferite dimensiuni 30-60 cm aproximativ,in primavara am vazut ca sau prins toti aveau si muguri frunzulite luna Martie -aprilie la moment la 4 pomi sau uscat virfurile si mugurii… ce pot sa fac?……* iam udat de 2 ori *pot salva pomiii??

 69. Buna ziua , am nevoie de un sfat ,daca se poate…am o plantatie tanara de nuci (4-5 ani) iar anul acesta am observat o afectiune la baza tulpinii care arata ca o pata neagra si se vede mai pronuntat atunci cand sunt umezi, unii sunt si crapati in zona respectiva . Intrebarile ar fi ,ce boala ar putea fi si ce tratamente as putea sa le aplic pentru a-i salva ?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

 70. Buna ziua. Am o problema cu 2 nuci care sunt in curte, de vreo 2-3 ani.

  Pe tulpina copacului coaja ainceput sa sa crape foarte puternic si pe sub coaja copacului este un fel de putregai negru. De cand a aparut problema asta,an dupa an se intinde tot mai mult boala asta pe nuci . Mai recent,adica anul acesta a aparut si pe cel de-al doilea nuc ,dar pe o suprfata mai restransa. Este mult mai mica.

  Pe nucul mai afectat s-a ridicat pana mai sus putregaiul acela. Am rupt cat am putut coaja care era afectata si am incercat sa tratez cu diferite substante dar fara succes.

  nu stiu ce fel de boala este …dar nu vreau sa se usuce pomul.

  Va rog frumos sa imi spuneti ce sa fac sa salvez nucul.

  Multumesc.

 71. Buna ziua , v-as ruga sa ma ajutati cu toate informatiile pe care le detineti in privinta salvarii nucului de cariile ce l-au atacat de la radacina . Nucul este foarte frumos , inalt si o coroana bogata , este tanar are pana in 11 ani , a fost traznit acum 3 ani si a fost indepartata partea arsa , si traia plin de roade , ii mergea foarte bine , in aceasta primavara inmugurise tot , iar acum dintr-o data i-au cazut frunzele , cam intr-o perioada de o saptamana a ramas fara frunze doar cu fructele micute pe ramuri , crengile se usuca si cad , am sapat la radacina lui si am gasit carii mari foarte multi , doresc ca sa salvez nucul si sa protejez cultura de acesti carii , in acest sens va rog frumos sa ma ajutati . Va multumesc

 72. Buna seara.am si eu o intrebare si in acelasi timp o problema cu un nuc de vreo 8 ani.in aceasta vara dupa ploile care au fos toate frunzele sau uscat si au cazut in doar 2 zile,dar nucile au ramas in copac vestede.La o distanta de 2 metri de copac am o fosa.Este posibil ca nucul sa se usuce si din cauza fose in timp asa scurt sau copacul are o boala pentru ca nu as vrea sal pierd.Va rog frumos ma puteti ajuta.multumesc

  • In principiu, nu ar avea cu ce sa il afecteze fosa septica daca are peretii betonati. Insa, betonul din jurul radacinilor poate impiedica asimilarea apei de catre sol, astfel radacinile pomului stau permanent in apa, rezultand declinul acestuia. Se poate administra un stimulator natural cum ar fi Amalgerol (http://www.botanistii.ro/amalgerol-100-ml.html), care ajuta la refacerea pomului.

 73. buna seara,am un nuc de 12 ani care a mers satisfacator pana anul acesta cand a cazut toate frunzele intr-o singura zi(azi)
  intrbarea este daca se mai poate face ceva?
  adica este din ploi s-au decedeaza….
  mu,tumesc!

 74. Am o livada tanara de nuci (3-4 ani). Am fost nevoit sa inlocuiesc cativa pomi si in anul 2 si in anul 3. Cei care s-au prins de la inceput sunt bine, iar cei care ii inlocuiesc sunt tot bolnavi. E o boala care intra in trunchiul nucului in special in locul unde se scurteaza tulpina pentru ramificare. Aceasta boala ii usuca trunchiul, il face de o culoare maro inchis si coboara spre radacina pana cand pomul moare. Am incercat sa opresc boala prin scurtarea trunchiului si bandajarea cu mastic sau vopsea in ulei, i-am stropit cu zeama bordeleza etc dar fara succes. La Directia Agricola au un laborator fitosanitar, au facut analiza tesuturilor si au zis ca e un virus. Problema e ca nu mi-au putut da niciun tratament. Ati mai intalnit aceasta situatie? Ma puteti ajuta cu un sfat?

 75. Bună am o plantație de 70 nuci puși în toamna anului trecut.s-au prins aproape toți. Multi s-au uscat dat au dat de jos.acum am observat ca frunzele au pete și gauri iar unele au i cerut sa se usuce.nu am făcut nici un tratament la ei.ce îmi recomandați sa fac acum și care sunt pașii,as vrea sa îmi spuneți va rog.multumesc.

 76. Buna ziua..as vrea sa stiu prin ce mijloc sau cu ce anume stropesc nucii cei care au o livada ..peste 100 de plante..va multumesc

 77. Buna , am facut cateva taieturi de curatare la nuci dar dupa ceva timp am vazut ca incepe sa elimine ceva lichid .unde i taietura. Va rog sa mi spuneti daca e ceva grav
  ,multumesc

 78. Buna ziua.Am plantat toamna 2016,25 bu puieti de nuc Miroslava.Cu ce sa intervin in primavara?Ma refer la stropit si taiat ramuri.Pot sa pun la radacina o ana de azotat de amoniu?Vreau sa continui plantarea in primavara u inca 30 de buc.As vrea sa ma insriu intr-o asociatie cu profil,exista asa ceva?Care sant conditiile?Multumesc anticipat pt un eventual raspuns.Am uitat:locatia fiind la 10K de Tg.Neamt spre Falticeni.

  • Ne scuzati pentru raspunsul intarziat!
   Daca nu ati efectuat prima taiere dupa plantare, aceasta se poate efectua in primavara la inaltimea la care doriti sa fie trunchiul pomului. De regula, se taie la aproximativ 1,2 metri urmand ca din lastarii porniti sa fie lasati 3-4 ce vor forma ramurile de schelet. In ceea ce priveste fertilizarea, se recomanda administrarea ingrasamintelor cu azot si fosfor in primavara iar cantitatile difera in functie de cantitatile disponibile deja in sol si eventualele fertilizari aplicate anterior. In perioada urmatoare, cand vremea permite, se recomanda efectuarea tratamentelor din repausul vegetativ la pomi. Gasiti in urmatorul articol detalii despre aplicarea acestor tratamente: https://www.botanistii.ro/blog/tratamente-la-pomi-fructiferi-cu-uleiuri-si-substante-pe-baza-de-cupru/ . Nu stim sa va spunem daca exista o asociatie de profil, va puteti interesa la pepiniera de la care ati achizitionat pomii.

 79. Am și eu trei nuci unul marișor și 2 micuți i-am gasit răsăriți pe câmp de mici și i-am luat acasa unde i-am plantat, vad că le merge foarte bine, mugurași au crescut in 2 ani și și-au format o coroana foarte frumoasa , dacă aș aduce între ei un JUGLANS NIGRA i-ar ajuta cu ceva la polenizare (adică poate fac nuci mai multe, au facut doar 3 nuci și-s așa micuți) când bate vântul ? pentru ca oricum nu vine nici o albină la ei. Îmi este așa drag de ei, nu am stropit cu nimic și nu au nici un dăunator dar sunt și mici încă. Vă Mulțumesc

  • Dureaza mai multi ani pana cand nucii incep sa formeze rod mai mult. Juglans nigra este utilizat ca portaltoi, nu ii ajuta la polenizare, fiind oricum alta specie. Polenizarea la nuc se realizeaza prin intermediul vantului, in principal (in perioada de inflorire a nucului, albinele nu sunt atat de active). Trebuie sa aveti rabdare cu ei si sa ii tratati ca si pana acum, cu drag si spirit de observatie :). Succes!

 80. Buna ziua de unde pot cumpara produsele pt un cires care are patate frunzele cu puncte rosi ? Boala se numeste Antractoza ? Nu stiu nimic despre pomi nici nu sunt sigur ca este cires asa mi se pare mie . Am cumparat o casa si acum vad ce pomi sunt in curte mai am 4 uscati pe alocuri au o frunzulita ,sunt pilni de tepi gandesc ca sunt corcodusi dar nu am gasit samburi pe jos ca la ceilalti . Ce sa le fac ? Cum sa ajut ?

 81. Bună ziua,
  am un nuc tânăr (4 ani) care a fost afectat foarte tare de înghețurile lunii aprilie. După cum pare, a început să își facă apariția și antracnoza. Pentru aceasta știu ce trebuie să fac, dar nu știu ce pot face cu frunzele și ramurile pleoștite de îngheț. M-ar ajuta un sfat.

  Mulțumesc

 82. nucile au fost patate si stricate ,nu se pot folosi iau cazut si florile cu ce pot stropii nucul. Va multumesc .

 83. Am un nuc de aproximativ. 35-40 de ani care de 2ani are frunzele și fructele foarte mici, rare și îngălbenite. De asemenea multe crengi s-au uscat. Va rog sa-mi spuneți ce as putea sa fac. Mulțumesc.

 84. Buna seara! Am un nuc de aprox 15 ani, inalt cam de 8-10 metri, coroana bogata, din pacate in cateva zile (mai putin de o sapt) s-a ingalbenit tot si au cazut aproape toate frunzele si nucile. De la ce ar putea sa fie? Nu pare sa aiba vreuna din bolile sau daunatorii pe care ii descrieti si nu are nimeni in afara de noi acces la el ca sa-l otraveasca. Isi mai revine? Cum ar putea fi salvat! Multumesc anticipat pt raspuns

 85. Buna ziua,
  Avem un nuc viguros de vreo 6 ani.Din luna iulie a inceput sa se ingalbeneasca
  varfurile.Acum toate frunzele s-au ingalbenit.Nucii din zona au frunzele verzi.
  Se mai poate salva?
  Multumesc anticipat pt.raspuns.

 86. Buna ziua,
  Avem un nuc viguros de vreo 6 ani.Din luna iulie a inceput sa se ingalbeneasca
  varfurile.Acum toate frunzele s-au ingalbenit.Nucii din zona au frunzele verzi.
  Se mai poate salva?
  Multumesc anticipat pt.raspuns.

 87. Buna seara,
  Nu s-au efectuat tratamente de catre vecini.Cand au inceput sa se ingalbeneasca
  frunzele i-am aplicat un ingrasamant.Anul trecut i s-a uscat o creanga mare si
  anul acesta in primavara am taiat-o.Ce putem face?
  Va multumim pt. suportul acordat.

  • Daca simptomele se manifesta la toata coroana pomului, probabilitatea este mare ca acesta sa aiba o problema la radacina sau la colet (portiunea de trunchi de la nivelul solului). Aveti in apropiere vreo fosa septica sau o sursa de apa? In cazul ramurii uscate de anul trecut, ati observat anumite pete pe frunze sau ramura (fisuri, orificii)? Verificati si trunchiul daca prezinta fisuri si verificati si zona coletului sa vedeti daca este vreo problema acolo. Un motiv trebuie sa fie pentru care se usuca dar asta doar dumneavoastra va puteti da seama, fiind langa el. In vara au fost perioade foarte secetoase in zona, astfel incat pomul sa fi suferit din cauza lipsei de apa?

 88. Buna seara,
  Nu s-au efectuat tratamente de catre vecini.Cand au inceput sa se ingalbeneasca
  frunzele i-am aplicat un ingrasamant.Anul trecut i s-a uscat o creanga mare si
  anul acesta in primavara am taiat-o.Ce putem face?
  Va multumim pt. suportul acordat.

  • Daca simptomele se manifesta la toata coroana pomului, probabilitatea este mare ca acesta sa aiba o problema la radacina sau la colet (portiunea de trunchi de la nivelul solului). Aveti in apropiere vreo fosa septica sau o sursa de apa? In cazul ramurii uscate de anul trecut, ati observat anumite pete pe frunze sau ramura (fisuri, orificii)? Verificati si trunchiul daca prezinta fisuri si verificati si zona coletului sa vedeti daca este vreo problema acolo. Un motiv trebuie sa fie pentru care se usuca dar asta doar dumneavoastra va puteti da seama, fiind langa el. In vara au fost perioade foarte secetoase in zona, astfel incat pomul sa fi suferit din cauza lipsei de apa?

 89. Buna ziua.Am plantat in primavara 50 buc puieti nuc anul 2 soi Miroslava,procurati din pepiniera din nuci selectionate si 30 de buc anul 1,din soi Anica s.a. din pepiniera proprie (adica am obtinut puiet din nuci proprii).Mentionez faptul ca pe tot parcursul verii nu le-am aplicat nici un tratament,toti fiind sanatosi,vigurosi-frumosi,numai ca le-am asigurat apa necesara udandu-i manual,fiind o vara secetoasa.INTREBARE:Acum sa-i stropesc cu zeama bordeleza si la 7 zile dupa,cu ulei horticol?Va intreb pt faptul ca magazinul de unde am luat aceste tratamente m-au recomandat,iar cel care mi-a furnizat puietii,nu-mi recomanda.La aceasta data nucii sant iesiti din vegetatie,au frunzele cazute,locatia fiind la 15 Km de Tg.Neamt si acum o luna in urma a cazut o bruma consistenta.Desi am 58 de ani,sant un incepator timid in a infiinta o mica livada de nuci.De aceia vreau sa-mi exprim adeziunea la orice fel de organizatie in domeniu experimentata,astfel incat sa asigur culturii mele un viitor cat mai sigur.Daca cineva bine intentionat vrea sa comunicam-colaboram,sant dispus sa ne cunoastem si sa recomandam reciproc din cunostinte.Multumesc anticipat.

 90. Buna ziua.Am plantat in primavara 50 buc puieti nuc anul 2 soi Miroslava,procurati din pepiniera din nuci selectionate si 30 de buc anul 1,din soi Anica s.a. din pepiniera proprie (adica am obtinut puiet din nuci proprii).Mentionez faptul ca pe tot parcursul verii nu le-am aplicat nici un tratament,toti fiind sanatosi,vigurosi-frumosi,numai ca le-am asigurat apa necesara udandu-i manual,fiind o vara secetoasa.INTREBARE:Acum sa-i stropesc cu zeama bordeleza si la 7 zile dupa,cu ulei horticol?Va intreb pt faptul ca magazinul de unde am luat aceste tratamente m-au recomandat,iar cel care mi-a furnizat puietii,nu-mi recomanda.La aceasta data nucii sant iesiti din vegetatie,au frunzele cazute,locatia fiind la 15 Km de Tg.Neamt si acum o luna in urma a cazut o bruma consistenta.Desi am 58 de ani,sant un incepator timid in a infiinta o mica livada de nuci.De aceia vreau sa-mi exprim adeziunea la orice fel de organizatie in domeniu experimentata,astfel incat sa asigur culturii mele un viitor cat mai sigur.Daca cineva bine intentionat vrea sa comunicam-colaboram,sant dispus sa ne cunoastem si sa recomandam reciproc din cunostinte.Multumesc anticipat.

 91. Intimplator sa stropit livada de nuc cu erbicid starania premiu 330 spuneti va rog ce as putea face au trecut 3 zile de la stropire se ofilesc frunzele

 92. Bună ziua.Am o livada cu 65 de nuci Fernor plantați în 2013 care au mers foarte bine pana anul acesta.I-am curățat la sfârșitul lui martie,am tratat rănile cu zeama bordeleza+fungicid,am stropit cu champ pe 15.04.Au intrat mai târziu în vegetatie(începutul lui mai-probabil din cauza temperaturii scazute) dar nu toți, iar pe 10 mai am constatat ca trei nuci au ramurile uscate(aceasta uscatura apropiindu- se de baza ramurilor)chiar si cele asupra carora nu s-a intervenit- sunt aproape negre-cu mentiunea ca la curatare aveau seva, iar majoritatea celorlalți nuci au frunze în procente între 20 și 80% in conditiile in care au muguri si rod care nu s-au dezvoltat.Menționez ca nucii au benificiat de ingrijire corespunzătoare și aratau foarte bine(sănătoși, vigurosi pt.vârsta lor).Cred ca livada este aproape compromisa-pot trimite poze.Vă rog un sfat.Mulțumesc frumos!

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor