Kalanchoe, informatii despre boli, daunatori si tratamente

kalanchoe-informatii-despre-boli-daunatori-si-tratamente

Plantele de apartament (precum Kalanchoe) nu dispun de aceleasi conditii ca in zona lor de origine, de aceea pot fi usor susceptibile la atacul bolilor si daunatorilor. Plantele trebuie ingrijite conform cerintelor acestora, monitorizate pentru a depista din timp problemele care pot aparea. In cazul in care este sesizata prezenta daunatorilor/bolilor, este indicat ca planta in cauza sa fie izolata, pentru a nu le afecta si pe celelalte.

Kalanchoe – Daunatori

La noi in tara, cei mai frecventi daunatori ce pot aparea la kalanchoe sunt paduchii testosi si paduchii lanosi. 

Pentru combaterea paduchilor lanosi se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru eliminarea paduchilor testosi se fac tratamente cu insecticide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Intrucat paduchele testos este un daunator mai greu de combatut, se recomanda si folosirea unui adjuvant.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Kalanchoe – Boli

Udarea excesiva, mai ales in cazul exemplarelor florifere, poate cauza aparitita fainarii si a putregaiului cenusiu. Tratarea acestor boli consta in eliminarea partilor afectate si aplicarea fungicidelor corespunzatoare. 

kalanchoe-boli

Astfel, impotriva fainarii se aplica fungicide precum:

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Impotriva putregaiului cenusiu se pot utiliza fungicide precum:

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Dereglari fiziologice

Lipsa infloririi. In primul rand, este bine de stiut ca nu toate speciile de kalanchoe produc flori. In cazul in care o specie florifera nu infloreste este posibil ca aceasta sa nu beneficieze de lumina suficienta, acestea avand nevoie de minim 6 ore de soare pe zi. Totodata, dupa caderea florilor este foarte important ca planta sa dispuna de aproximativ 6 saptamani de zile scurte, pentru a stimula inflorirea normala. 

Inrosirea tulpinilor si frunzelor. Poate fi cauzata de lipsa apei pentru o perioada lunga de timp. O udare corespunzatoare presupune adaugarea apei atunci cand substratul este uscat la suprafata. Substratul nu trebuie lasat niciodata sa se usuce complet.  

Ingalbenirea, uscarea, rasucirea frunzelor. Acestea sunt simptomele unei carente de zinc, deseori cauzata de concentratia mare de fosfor din sol. Zincul este un microelement foarte important in dezvoltarea corecta a plantelor de kalanchoe, de aceea se recomanda folosirea unui ingrasamant cu continut ridicat in zinc si scazut in fosfor. 

Putrezirea radacinilor. Este cauzata de umiditatea ridicata,  in urma udarilor frecvente. De asemenea, mai poate aparea din cauza substratului compact, care nu permite drenarea rapida a apei. Substratul pentru kalanchoe trebuie sa aiba o structura poroasa, pentru a evita stagnarea apei si a favoriza circulatia aerului si apei catre radacini. Acesta poate fi alcatuit din mranita pentru muscate, pamant de gradina, la care trebuie adaugat nisip sau pietris pentru imbunatatirea drenajului.

In plus

  • Udarea trebuie facuta moderat, astfel incat pamantul sa se usuce usor intre doua udari si mai ales evitand excesul de apa care poate afecta radacinile. Totodata, este important ca substratul sa fie unul usor si sa dreneze bine apa.
  • Dupa plantarea in ghivece, plantele nu se fertilizeaza imediat, ci la 3-4 saptamani. Totodata, este important sa folositi un ingrasamant cu continut redus in fosfor. 
  • Plantele trebuie sa treaca printr-o perioada cu zile scurte pentru a reinflori.  
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile