Tratamente, informatii, flori, cactusi

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Cactusi sunt plante suculente, bine adaptate la conditiile de seceta prelungita. Acestia sunt grupati in Familia Cactaceae si majoritatea specilor sunt originare din America. Frunzele acestor plante s-au transformat in spini pentru a reduce evapotranspiratia apei si pentru a se apara de animale. Cactusi desfasoara procesul de fotosinteza prin tulpinile ingrosate, unde inmagazineaza cantitati mari de apa. Toate specile de cactusi produc flori si seminte. Cele mai multe specii infloresc noaptea si sunt polenizate de fluturi sau lilieci.

Datorita diverselor forme si culori, cactusi au devenit printre cele mai indragite plante de apartament. Aceasta preocupare floricola presupune cunoasterea unor masuri culturale legate de planta ornamentala.  Procesele de crestere si dezvoltarea a cactusilor pot fi influentate de mai multi factori. Exemple: temperatura, lumina, umiditate, boli sau daunatori. Cunoasterea acestor factori reprezinta o veriga importanta in procesul de ingrijire al plantelor suculente.

Principalele boli ale cactusilor sunt:

VIROZE:

virus-cactusMozaicul cactaceelor. Aceasta viroza se manifesta prin aparitia unor pete difuze de culoare galbena. Petele alterneaza cu tesuturile sanatoase ale plantei formand un mozaic. Plantele se deformeaza datorita cresterii inegale ale tesuturilor atacate. Boala evolueaza, petele se unesc si apar portiuni intinse cu aspect mozaicat. In cazuri grave, zonele mozaicate se brunifica, tesuturile mor, iar planta nu mai produce flori. Virusul este transmis de la o planta la alta de afide sau de om prin lucrarile de intretinere. Dezvoltarea bolii este favorizata de umiditate ridicata, temperaturi scazute si luminozitate redusa.

Metode de prevenire si combatere:

 • combaterea afidelor;
 • utilizarea materialului vegetativ sanatos pentru inmultirea (altoire, butasire);
 • dezinfectarea uneltelor cu alcool sanitar sau formol;
 • plantele atacate se vor separa de cele sanatoase, iar daca in cateva zile nu isi revin acestea se vor arde;

BACTERIOZE:

bacteriozaPutregaiul umed al cactaceelor produs de bacteriile din genul Erwinia. Pe tulpina apar initial pete de diferite marimi, de culoare bruna. Boala evolueaza si tesuturile brunificate se inmoaie. Daca nu se iau masuri, tesuturile se transforma intr-un lichid vascos urat mirositor.

 

Metode de prevenire si combatere:

 

 • cand boala este intr-un stadiu initial, se elimina zonele atacate si se aplica unul din urmatoarele produse: Captan, Copernico Hi-Bio, Champ, Zeama bordeleza, Melody compact.
 • daca boala se afla intr-un stadiu avansat, tesuturile atacate se elimina impreuna cu o buna parte din tesutul sanatos pentru a elimina riscul patrunderii bolii in vasele conducatoare. De asemenea, se aplica urmatoarele produse pentru a dezinfecta rana produsa: Captan, Copernico Hi-Bio, Champ, Zeama bordeleza, Aliette;
 • in caz de atac grav, plantele atacate se ard;

MICOZE:

manaMana cactaceelor produsa de ciupercile din genul Phytophthora. Simptomele acestei boli sunt reprezentate de apartia unor pete umede de culoare bruna. In dreptul acestor pete, tesuturile se adancesc si putrezesc. Boala evolueaza rapid, iar daca nu se aplica tratamente intreaga planta putrezeste si se acopera cu un puf albicios. Boala este favorizata de valorile ridicate ale umiditatii si ale temperaturii. Pe langa aceste simptome, ciuperca poate ataca si baza plantei. Astfel, la baza plantei apar pete de culoare bruna. Boala evolueaza rapid si intreaga planta este distrusa.

Metode de prevenire si combatere:

 • evitarea udarii excesive;
 • aerisirea spatiilor in care sunt cultivati cactusii;
 • expunerea plantelor la lumina soarelui;
 • eliminarea tesuturilor atacate si aplicarea fungicidelor pentru a dezinfecta zona. Exemple de produse: Dithane, Acrobat, Drago, Zeama bordeleza, Aliette;

phyllostictaBoala petelor cenusii-negricioase produsa de ciuperca Phyllosticta opinticola. Simptomele acestei boli sunt caracterizate de aparitia unor pete cenusii de diferite forme. Boala evolueaza, iar petele se inchid la culoare, iar apoi devin negre. In dreptul acestor pete apar punctisoare circulare, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Boala este favorizata de valorile ridicate ale umiditatii si ale temperaturii.

Metode de prevenire si combatere:

 • se distrug plantele grav afectate;
 • mentinerea unei temperaturi constante;
 • aerisirea spatiilor utilizate pentru cultivarea cactusilor;
 • tratamente chimice cu: Dithane, Acrobat, Drago, Zeama bordeleza, Aliette;

phoma-cereicolaPatarea tulpinilor produsa de ciuperca Phoma cereicola. Boala se manifesta prin aparitia unor pete de diferite forme. Petele sunt proeminente, de culoare galben-bruna-negricioase. Acestea pot sa fie dispuse izolat sau sa ocupe portiuni mari ale plantei. Pe suprafata petelor apar formatiuni punctiforme de culoare neagra, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Ciuperca se transmite prin seminte.

Metode de prevenire si combatere:

 • plantele puternic afectate se distrug;
 • semintele se stropesc preventiv cu o solutie de Zeama Bordeleza 1%;

phomopsis-cactiBoala petelor galbui-albicioase produsa de ciuperca Phomopsis cacti. Atacul ciupercii se caracterizeaza prin aparitia unor pete de diferite forme pe tulpinile cactusilor. De asemenea, tesuturile atacate sunt scufundate si au o culoare galbuie sau albicioasa. De cele mai multe ori epiderma din zonele afectate este crapata. In dreptul petelor se formeaza formatiuni circulare de culoare brun-negricioase, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Ciuperca se transmite prin semninte.

Metode de prevenire si combatere:

 • plantele puternic afectate se elimina din cultura;
 • semintele se stropesc preventiv cu o solutie de Zeama Bordeleza 1%;

coniothyriumPatarea tulpinilor produsa de ciuperca Coniothyrium opuntiae. Simptomele acestei micoze sunt reprezentate de aparitia unor pete mari, circulare, de culoare galbuie. In dreptul petelor se formeaza fructificatiile ciupercii sub forma unor formatiuni punctiforme dispuse in cercuri concentrice. Infectia se instaleaza pe plantele slabite de diferiti factori.

Metode de prevenire si combatere:

 • aplicarea urmatoarele produse: Captan, Dithane, Aliette, Merpan;

diplodiaBoala petelor brun-cenusii produsa de ciuperca Diplodia opuntiae. Atacul se manifesta prin aparitia unor pete circulare sau ovale de culoare bruna-cenusie. Boala evolueaza, iar petele se unesc si acopera portiuni mari din tulpina. Tesuturile atacate se usuca si se albesc. Epiderma din zonele afectate se zbarceste si se exfoliaza. Pe suprafata zonelor atacate apar formatiuni circulare, mici, de culoare neagra ce reprezinta fructificatiile ciupercii.

Metode de prevenire si combatere:

 • plantele punternic atacate se distrug;
 • daca atacul este intr-o faza initiala se aplica urmatoarele produse: Captan, Dithane, Aliette, Merpan;

antracnozaAntracnoza cactaceelor produsa de ciupercile din genul Gloeosporium. Pe tulpinile cactusilor apar pete negricioase, circulare sau neregulate. Boala evolueaza petele se maresc si se unesc, iar la suprafata acestora apar prominente mici, de culoare nearga ce reprezinta fruntificatiile ciupercii. Tesuturile atacate se  usuca, iar plantele nu mai vegeteaza normal. Pe langa daunele produse direct, Antracnoza favorizeaza aparitia ciupercilor din genul Alternaria care accentueaza distrugerea tesuturilor.

Metode de prevenire si combatere:

 • plantele se vor intretine cu grija pentru a evita ranirea acestora;
 • plantele puternic infectate se vor arde;
 • udarea se va realiza cu atentie;
 • daca boala este in faza incipienta se pot aplica urmatoarele produse: Topsin, Ortiva, Universalis, Score, Bravo;

fusariumFuzarioza cactaceelor produs de ciupercile din genul Fusarium. Atacul acestei boli incepe de la baza plantei si se extinde treptat la toate partiele aeriene. Boala evolueaza, iar planta se devine cenusie, tulpina se zbarceste, iar apoi putrezeste. Boala ataca vasele conducatoare, blocand circulatia sevei in planta. Astfel, aprovizionarea cu apa si elemente minerale este defectuasa, iar plantele sunt slabite.

Metode de prevenire si combatere:

 

 • utilizarea materialului vegetativ sanatos (butasi);
 • dezinfectarea ghivecelor si a uneltelor;
 • udarea se realizeaza rational;
 • aerisirea spatiilor unde sunt pastrate plantele;
 • daca plantele prezinta semne incipiente de infectie se poate apica fungicidul Topsin. Se realizeaza o solutie de Topsin 0.1 % si se uda solul din jurul plantelor;

frigCactusii pot prezenta simptome asemanatoare cu cele produse de agentii patogeni, dar acestea sunt provocate in principal de factorii fizici. Aceastia influenteaza decisiv cresterea si dezvoltarea cactaceelor. Cele mai intalnite boli neinfectioase sunt:

Efectele temperaturilor scazute: Cactusii sunt plante iubitoare de caldura si din acest motiv nu pot suporta temperaturile scazute. Unele specii de cactusi pot rezista la ingheturi usoare, dar cu conditia ca temperaturile sa scada treptat. Astfel plantele isi adapteaza metabolismul, si pot rezista la temperaturi negative. In urma inghetului, intreaga planta se poate transforma intr-o masa vascoasa.

 

arsura-solaraArsurile solare: Plantele din familia Cactaceae sunt rezistente la insolatiile puternice si sunt afectate de arsurile solare doar daca au fost tinute un timp idelungat in locuri umbrite. Din acest motiv, plantele care au fost tinute in spatii umbrite se vor expune treptat la soare. Plantele isi pot reveni dupa arsuri solare slabe daca sunt mutate imediat in spatii umbrite. In cazul in care cactusii au fost afectat grav de arsurile solare, epiterma este distrusa. Pentru a salva aceste exemplare se recomanda taierea portiuni afectate.

 

carentaCarentele in substante nutritive: Fertilizarea echilibrata este o veriga importanta in cultivarea si ingrijirea cactusilor. In acest sens ingrasamintele aplicate cactusilor trebuie sa contina atat marcroelemente cat si microelemente. De exmplu: daca se aplica doar ingrasaminte pe baza de azot, masa vegetativa se va dezvolta luxuriant, dar rezistenta la boli si daunatori scade. Pentru fertilizarea echilibrata a cactaceelor se poate folosi urmatorul produs:

  exces-apaUdarea excesiva: In zonele de origine cactusii reusesc sa supravietuiasca fara precipitatii perioade lungi de timp. Udarea excesiva poate produce inmuierea si putrezirea plantelor. Acest fenomen se mai numeste si putrezire fiziologica. Pe de alta parte, stropirea plantelor cand acestea au rani deschise este interzisa. Dupa ce s-au inlaturat portiuni din plante, ranile rezultate au nevoie de timp pentru a se cicatriza. Daca in acel moment se aplica apa pe rani, acestea se cicatrizeaza greu sau pot chiar sa putrezeasca.

   

  Principalii daunatori ai cactusilor sunt:

   

  nematodNematodul cactaceelor (Heterodera Cacti). Ierneaza ca ou in stratul superficial al solului. Primavara ouale eclozeaza si larvele se deplanseaza prin sol si se fixeaza de radacinile cactusilor. Larvele se hranesc prin intepare pe radacinile cactusilor provocand tulburari ale proceselor fiziologice. De asemenea prin ranile produse de aceste insecte pot patrude in plante ciuperci fitopatoge.

  Metode de combatere:

  • se vor planta doar plante sanatoase;
  • se va dezinfecta substratul si ghiveciul in care va fi plantat cactusul; Se poate folosi urmatorul produs: Basamid;

  acarieniPaianjenul rosu comun (Tetranychus urticae). Acesta ierneaza in stadiul de femela fecundata in crapaturile scoartei, sub resturile de la suprafata solului, dar in spatiile incalzite isi desfasora cicliul biologic neintrerupt. Femelele formeaza o panza specifica ce inconjoara tulpina si apoi incep sa depuna ouale. Larvele si adultii inteapa si sug sucul celular al plantelor atacate. In urma atacului dezvoltarea plantei este incetinita. De asemenea, acesta insecta poate transmite o serie de boli.

  Metode de combatere:

  • tratamente chimice cu: Nissorum 10 WP, Envidor 240 SC, Milbeknock, Vertimec 1.8 EC;

  musculita-alba-de-seraMusculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum). Adultii au corpul acoperit cu o substanta ceroasa de culoare alba si cu aspect prafos. Acest daunator produce daune semnificative in spatiile protejate. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantelor producand dereglarea proceselor fiziologice ale plantei. In caz de atac sever plantele se pot usca complet.

  Metode de combatere:

  • tratamente chimice cu: Decis Mega, Actara 25 WGConfidor Energy, Mospilan 20 SG Movento 100 SC;

  paduchi-testosiPaduchele testos al cactaceelor (Diaspis echinocacti). Este principalul daunator ce ataca plantele cultivate atat in aer liber cat si cele cultivate in spatii protejate. Adultii si larvele colonizeaza partile aeriene ale plantei. Acestia se hranesc cu sucul celular, iar in urma atacului cactusi nu se mai dezvolta normal si se usuca.

  Metode de combatere:

  • Mospilan 20 SG, Nuprid AL 200 SC, Decis Mega EW 50, Calypso 480 SC, Faster 10 CE;

  afidePaduchele verde al piersicului (Myzus persicae) este o specie foarte periculoasa. Este o specie polifaga ce ataca mai multe specii de plante. Atacul se prezinta sub forma de colonie pe partile aeriene ale plantei. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantei. In urma atacului cactusii nu se mai dezvolta normal, iar in final se usuca.

  Metode de combatere:

  • Mospilan 20 SG, Actara 25 WG, Karate Zeon 50 CS, Confidor Energy, Decis Mega EW 50;

  paduche-lanosPaduchele lanos (Eriosoma lanigerum). Dezvolta mai multe generatii pe an si colonizeaza partile aeriene ale cactusilor. Adultii si larvele se hranescu cu sucul celular al plantelor. In urma atacului, tesuturile se atrofiaza si in final se usuca.

  Metode de combatere:

  • tratamente chimice cu: Mospilan, Actara, Decis Mega, Confidor Energy, Actellic 50 EC;

  46 de comentarii la “Tratamente, informatii, flori, cactusi

  1. Am si eu un cactus care cred ca e putrezit din radacina.Ce as putea sa fac oare?Sa-I tai partea afectata ar fi ok?

   • Depinde de foarte multi factori. Ce soi de cactus este? Unde este pozitionat si la ce perioada este udat?

      • Este de la Dedeman și nu scrie pe eticheta ce soi este

      • In acest caz, se poate ca aceasta sa fie textura cactusului.

  2. Eu am olantat mai multi cactusi si au crescut de vriun centimetru fiecare decind iam plantat. Dar acum am observat ca incep sa aiba pete cafenii si nu inteleg de ce … stie cineva cauza???

   • Acum cat timp au fost plantati? Petele apar in apropiere de pamantul din ghiveci?

  3. Am trei Echinocactusi ,dar unul dintre ei a putrezit si a capatat culoarea maro,iar ceilalti doi au niste pete albe si par mancati,cred ca au paduchi.Ce trebuie sa fac ,de unde i-au tratament si cum il aplic?

  4. Salut! Am luat Mospilan 20 de 1,5g, îmi puteți spune la ce cantitatea de apa îl diluez pentru cactuși, va rog! Menționez ca am cactusi cu păduchi lânoși! Mulțumesc!!!

  5. am primit un cactus , nu stiu cum se numeste si cred ca este bolnav s-au lasat frunzele si pare ca la virfuri se inroseste …ma puteti ajuta cu un sfat csa sa il salvez ?

  6. Buna ziua Am un astrophitum la care o parte din punctele albe au devenit maronii.Este o boala sau este din cauza conditiilor de iernat.Nu l-am udat toata iarna dar in primavara am inceput udatul,insa vremea m-a impiedicat sa l scot afara.Il am de multi ani si n-as vre sa l pierd.Multumesc.

  7. Buna ziua,

   Am un Cereus peruvianus care are aprox 20 ani. In aceasta vara i-au aparut, pe tulpini diferite, tije de floare, dar nu apuca sa ajunga la inflorire si cad in stadiul de mugure. Care ar fi cauza?
   In plus, am observat acum niste pete maronii pe tulpini, iar baza are o culoare maro inchis.

  8. Buna ziua,

   Am un Cereus peruvianus care are aprox 20 ani. In aceasta vara i-au aparut, pe tulpini diferite, tije de floare, dar nu apuca sa ajunga la inflorire si cad in stadiul de mugure. Care ar fi cauza?
   In plus, am observat acum niste pete maronii pe tulpini, iar baza are o culoare maro inchis.

  9. Buna ziua! Am un Gymnocalycium Mihanovichii f. Hibotan si pe partea portocalie a cactusului au aparut 2 pete maronii care sunt in crestere constanta. Din ce am citit pe siteul dumneavoastra, ma gandesc ca cel mai bine s-ar potrivi ca diagnostic putregaiul umed, dar nu sunt sigura. Ma gandesc sa cumpar zeama bordeleaza, dar imi e tare mila sa tai acea parte maro, mai ales ca nu e doar o crenguta sau o frunza, cum se poate taia la alte flori, ci e parte din “bila” rotunda, portocalie a cactusului. Tratamentul cu zeama bordeleaza nu are efect fara sa ii tai acea parte maro?
   In rest, cactusul pare sa o duca bine, apar alti muguri portocalii peste cel mare. As putea sa va trimit niste poze si sa imi oferiti un sfat?

  10. Buna ziua.Sotia a mutat cactusii din casa afara intr-o minisera si dimineara a uitat sa deschida nailonul de pe sera si majoritatea cactusilor sa-u ales cu arsuri pe o parte iar unii s-au decolorat de zici ca au fiert.Sunt sanse sa-si revina?ce trebuie facut in continuare?evenimentul a avut loc acum doua saptamani iar de atunci nu i-am mai udat.Multumesc anticipat.

  11. am un tei mare de 19 metri, în fața blocului dar ramurile lui intră în balconul meu de la etajul 5. Mi-a îmbolnăvit arborele de cauciuc și doi lămâi mari, de 14 ani. Am dedus că e parazitul = păduchele acela – ale cărui excremente fac planta să fie năclăită cu ceva translucid și lipicios plus că frunzele erau înțepate, gălbejite și cădeau. Pomișorii mei erau compromiși, așa că i-am aruncat, dar cum fac să dispară mizeria de parazit de pe tei? Se îmbolnăvesc toate în jur 🙁

  12. Buna ziua,

   Am un cactus din specia Echinocactus grusonii pe care l-am gasit cazut intr-o dimineata si i s-au rupt radacinile. Nu am observat acest lucru pe moment, insa cactusul a inceput sa se ingalbeneasca, iar atunci am verificat si am vazut ca radacina era rupta. Ce pot face pentru a-l salva? Mentionez ca momentan l-am luat din ghiveciul in care era, iar pe radacina am gasit doi viermi, l-am curatat de pamant, am cumparat alt pamant special pentru cactusi si l-am replantat intr-un alt ghiveci. Credeti ca isi va reveni sau ar trebui sa procedez in alt mod? Ar trebui sa pun anumite substante?

   Astept raspunsul dumneavoastra. Va multumesc!

   • Avand in vedere ca nu stim proportia in care a fost afectata radacina este destul de greu de precizat cum se va dezvolta acesta. Viermii pe care ati mentionat ca i-ati gasit in substrat este posibil sa se fi dezvoltat din cauza unei umiditatii ridicate. De asemenea, ati precizat ca i-ati indepartat si ati transplantat cactusul intr-un substrat special. In aceasta perioada este indicat sa respectati masurile de ingrijire. Ca si sfaturi generale pentru speciile Echinocactus, fertilizarea trebuie sa se realizeze din aprilie-septembrie, la 3 saptamani folosindu-se ingrasamant special pentru cactusi precum cel de la Hauert (https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/hauert-ingrasamant-cactus-250-ml.html) – se dilueaza 10 ml in 4 l apa sau 2,5 ml in 1 l apa. In mod normal udarea se realizeaza o data pe saptamana, din iunie pana in septembrie, la 15 zile in timpul primaverii iar in timpul iernii nu se uda aproape deloc. Este foarte important ca substratul sa asigure un bun drenaj. Verificati orificiile de scurgere a apei, sa nu fie obturate si nu lasati apa sa stagneze in tavita ghiveciului. Pentru a primi lumina omogen, rotiti ghiveciul. Acest lucru va asigura o forma regulata.

  13. Buna ziua,
   Am primit o planta suculenta si de cateva zile are “ceva alb” printre frunze. Nu stiu daca ea il produce sau e un daunator.
   Astept raspunsul dumneavoastra. Va multumesc!

  14. Buna

   Am observat la baza cactusului o ingalbenire. Am dat pamantul la o parte si am descopertit ca o rana maronie. Ar fi ciudat sa elimin toata partea galbuie si sa il replantez? Ar mai avea vreo sansa? Multumesc 🙂

  15. Am un Mammillara Toluca. Acesta s-a tot inclinat si s-a aplecat intr-o parte. Azi dimineata am vrut sa il repoziționez, dar s-a rup, iar din el a curs un lichid, zici ca era apa, iar in partea inferioara, in interior are, ca o crema maro. A avut vreo boala?

  16. Am un Mammilla Toluca. Acesta s-a tot inclinat intr-o parte, iar azi, cand am vrut sa il repozitionez, s-a rupt, iar din acesta a curs un lichid, zici ca era apa, iar in partea inferioara a ramas ceva, ca o crema, maronie. A avut vreo boala???

  17. Buna ziua ! Am un cactus careus peruvianus care are radacina moale. L-am scos din pamant si am descoperit ca este toata radacina moale. Am taiat toata portiunea moale. Ce pot sa-i mai fac sa nu-l pierd? Care este motivul de s-a inmuiat radacina? Atasez cateva poze. Astept un raspuns ! Multumesc !

  Alătură-te discuției:

  *

  Buna! Ai nevoie de ajutor?

  Am nevoie de ajutor