Soc, informatii despre plantare si lucrarile de ingrijire

soc-sfaturi-ingrijire
soc-botanica

Soc (Sambucus nigra) este o specie ce face parte din familia Caprifoliaceae, foarte raspandit in flora spontana din Romania, in apropierea padurilor si a raurilor. A fost introdus in cultura datorita fructelor sale, dar este folosit si de catre peisagisti, fiind plantat in parcuri, gradini sau alte zone de agrement. Florile contin uleiuri volatile si glucide si din ele se prepara socata. Fructele sunt bogate in antociani si contin numeroase vitamine. Produsele obtinute din florile si fructele de soc au efect vitaminizant, emolient si fortifica sistemul imunitar al organismului. ATENTIE!! Fructele de soc consumate in cantitati mari pot produce tuluburari digesive, greata sau chiar convulsii.

Particularitati de crestere si fructificare

Se dezvolta sub forma de arbust cu un numar variabil de tulpini si poate atinge inaltimi se depasesc 9 m. Frunzele sunt cazatoare, compuse, dispuse opus, cu foliolele lanceolate, cu marginea usor zimtata. Florile sunt mici, albe, placut mirositoare, dispuse intr-o inflorescenta de tip umbela. Pentru realizarea polenizarii, se recomanda plantarea mai multor soiuri in parcela. Fructele sunt globuloase, de culoare neagra si ajung la maturitatea de consum incepand cu sfarsitul lunii iulie.

Cerinte fata de clima si sol

Rezista bine la temperaturile scazute din timpul iernii, dar in perioada de vegetatie poate fi afectat de brumele tarzii. Nu suporta lumina directa a soarelui si prefera terenurile semi-umbrite sau chiar umbrite. Prefera solurile fertile, cu o textura lutoasa si care pot asigura necesarul ridicat de umiditate. Este de preferat ca apa freatica sa fie la mica adancime.

Alegerea si pregatirea terenului

Pentru plantarea plantelor de soc, se vor evita terenurile acide si cele care au un continut slab de nutrienti. Se planteaza pe terenurile care nu se afla in bataia directa a soarelui si cele care pot asigura necesarul de umiditate. Terenul se elibereaza de cultura anterioara, iar incorporarea resturilor vegetale se va face printr-o aratura la adancimea de 18 – 20 cm sau printr-o trecere cu grapa cu discuri. Dupa o luna de la eliberarea terenului se aplica fertilizarea de baza cu gunoi de grajd. Dupa acesta operatiune se realizeaza aratura de baza, la adancimea de 30 – 40 cm, urmata de doua treceri cu grapa cu discuri pentru a marunti bine solul. In cazul in care terenul este puternic imburuienat se poate aplica un erbicid total.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea

plantare-soc

Perioada optima pentru plantare este toamna, cand arbustii sunt in repaus vegetativ. Daca, din anumite motive, nu se poate efectua operatiunea toamna, plantarea se poate face in primavara, dar sansele de prindere sunt mai mici. Se vor folosi butasi bine inradacinati si achizitionati din surse de incredere sau din pepiniere autorizate. Se recomanda urmatoarea schema de plantare: 3,5 m intre randuri si 3 m intre plante, pe rand.  Dupa stabilirea schemei de plantare, se realizeaza pichetarea terenului, operatiune ce consta in marcarea printr-un tarus a pozitiei fiecarei plante pe teren. Urmatoarele etape sunt reprezentate de saparea gropilor si plantarea propriu-zisa. Gropile se pot realiza manual sau cu ajutorul agregatului format din tractor si burghiu si au dimensiunile de 40 x 40 x 40 cm.

Inainte de plantare, este necesara pregatirea materialului de plantat. Sistemul radicular se fasoneaza, eliminandu-se radacinile uscate sau ranite. Astfel, la plantare, arbustul va avea un sistem radicular sanatos. Pentru a favoriza prinderea arbustilor, se realizeaza mocirlirea radacinilor. Sistemul radicular se introduce intr-un amestec de consistenta smantanii, format din pamant galben, balegar de bovine si apa. Se recomanda ca mocirla trebuie sa aiba consistenta smantanii. Cele mai cunoscute soiuri sunt: Ina, Nora, Bradet.

Lucrarile de ingrijire

Fertilizarea se realizeaza preponderent cu ingrasaminte organice (gunoi de grajd descompus, mranita). Perioda optima de aplicarea este cuprinsa intre noiembrie si februarie. Anual, se pot aplica ingrasaminte complexe. Ingrasamintele se pot aplica impreuna, fragmentate in 2 – 3 doze. Se pot aplica si 2 – 3 fertilizari foliare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Irigarea. Socul este o specie cu cerinte ridicate fata de apa si se iriga ori de cate ori necesarul de apa nu este asigurat de precipitatii. In conditii de seceta, productiile de flori si de fructe scad consderabil. Se poate utiliza irigarea prin scurgere la suprafata, irigarea prin picurare sau prin aspersiune.

Taierile. Imediat dupa plantare, butasul se scurteaza la 30 – 35 cm, pentru a favoriza ramificarea si dezvoltarea de noi ramuri. In primavara, se aleg 2-3 tulpini asezate uniform pe tulpina si se scurteaza la 2/3 din lungime. In anul urmator se aleg (pe acelasi principiu) alte 5 – 6 tulpini, iar ramurile principale se scurteazala 2/3 din lungimea lor. Cea mai buna forma de conducere este pe directia randurilor. Astfel, in timpul lucrarilor de intretinere, ramurile nu sunt afectate.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Recoltarea

Florile de soc se pot recolta odata cu inflorirea acestora si se pot folosi pentru a prepara bine-cunoscuta socata. Fructele ajung la maturitate dupa sfarsitul lunii iulie, iar recoltarea se realizeaza manual, prin ruperea inflorescentelor si asezarea lor in ladite. Acestea nu se consuma in stare proaspata, pentru ca pot provoca tulburari digestive. Dupa procesare, fructele se pot consuma si sunt foarte gustoase.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile