Yucca spp. este un gen de plante perene din familia Asparagaceae, ce cresc sub forma de arbori si arbusti. Isi au originea in zonele aride ale Americii de Nord si de Sud si a Insulelor Caraibe. Cuprinde aproximativ 40-50 de specii, ce se caracterizeaza printr-o rozeta bogata de frunze verzi, lanceolate si un panicul lung, cu flori mai mult sau mai putin albe.




Specii si varietati
Yucca elephantipes este cunoscuta la noi in tara ca planta de interior datorita frunzelor suple si trunchiului gros. In conditii optime de crestere, poate ajunge pana la inaltimea de 1,2 m.
Yucca aloifolia este tot o specie de apartament, prezinta un trunchi puternic si erect, in varful caruia se afla rozeta de frunze lanceolate, cu marginile usor dentate. Este o specie de apartament care poate produce flori, vara.
Yucca filamentosa este o specie ce poate creste in gradini si in parcuri la noi in tara. Nu prezinta trunchi si are forma de tufis, alcatuit dintr-o rozeta de frunze lungi, ascutite, filamentoase, de culoare verde-albastrui. Se deosebeste de celelalte specii prin filamentele albe, filiforme, de pe marginile frunzelor. Din mijlocul tufei porneste un panicul lung cu flori albe, pendulare, ce infloresc in lunile iulie-august.
Produse recomandate
Yucca – Conditii de mediu
Lumina. Yucca este o planta iubitoare de lumina, de aceea trebuie amplasata intr-un loc cu mult soare.
Temperatura. Suporta temperaturi moderate, cuprinse in intervalul 10-30ºC. Iarna trebuie mentinuta intr-o camera racoroasa, la temperatura de 10ºC. Are o longevitate de maximum 15 ani daca este tinuta in casa. Creste bine in atmosfera din apartament. Se recomanda pulverizarea saptamanala a frunzelor cu apa, vara.
Substrat. Yucca prefera un substrat alcatuit din turba, pamant de gradina si nisip, in parti egale.
Produse recomandate
Yucca ingrijire
Udare. Din primavara pana in toamna, se uda moderat, cand substratul s-a uscat intre udari. Iarna, in timpul repausului vegetativ, se uda mai rar. Umiditatea excesiva poate determina aparitia bolilor fungice.
Fertilizare. In perioada de crestere vegetativa, se recomanda administrarea ingrasamintelor specifice.
Produse recomandate
Transplantarea se poate efectua dupa achizitionarea plantei, daca ghiveciul in care se afla nu este stabil sau daca substratul nu este unul corespunzator. In rest, se poate transplanta la 2-4 ani, cand ghiveciul devine neincapator sau nu mai poate sustine planta.
Taierile de modelare a plantei se fac primavara, inainte de inceperea perioadei de crestere. Ranile rezultate se acopera cu mastic.
Produse recomandate
Inmultire. Inmultirea se poate face primavara, prin separarea lastarilor sau prin butasi taiati de pe planta, ce au atins o lungime de 15-20 cm.
Produse recomandate
Boli si daunatori
Pot fi afectate de fainare sau de putregai, daca sunt udate prea des. Daunatorii care pot aparea uneori sunt afidele, acarienii si paduchii lanosi.
In plus:
- Pe perioada verii, pentru o crestere viguroasa, se recomanda sa fie scoasa pe balcon.
- Din cand in cand, frunzele de la baza cad, insa este un proces normal legat de imbatranirea plantei.
- Odata cu transplantarea, se recomanda si inlocuirea substratului.
- Lumina insuficienta poate cauza decolorarea frunzelor.
- Simptomele de vestejire a plantei se datoreaza, deseori, udarii excesive.