Tradescantia, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 10 septembrie 2019 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Originara din America Centrala, Tradescantia este o planta perena, unele dintre specii fiind curgatoare. Asigura decor permanent prin port si frunzele lungi si colorate divers in functie de specie sau cultivar. Florile sunt mici si apar vara.
Specii si varietati
Tradescantia albiflora – prezinta lastari subtiri, frunzele sunt verzi lucioase, lanceolate, cu varf ascutit, fara petiol; florile sunt mici, aproape nesesizabile si apar rar.
Tradescantia blossfeldiana – lastari grosi, frunzele sunt oval-alungite, colorate in verde intens pe partea superioara si violet cu usoare dungi verzi pe partea inferioara; prezinta perisori fini pe toata suprafata plantei; florile apar primavara.
Tradescantia fluminensis – frunzele sunt mici, oval alungite, cu dungi albe pe partea superioara si violet pe partea inferioara.
Tradescantia pallida – tulpina este mai viguroasa fata de celelalte specii, planta este in intregime colorata in violet; frunzele sunt lanceolate. Iar florile mici, de culoare roz, apar vara.
Tradescantia zebrina – frunzele sunt stralucitoare, cu dungi colorate in verde, argintiu, violet pe partea superioara si violet complet pe partea inferioara.
Tradescantia spathacea – prezinta o tulpina scurta, de care sunt prinse frunzele sesile (fara petiol), lungi, colorate in verde cu dungi albe pe partea superioara si violet pe partea inferioara.
Tradescantia – Conditii de mediu
Lumina. Tradescantia prefera locurile luminoase tot timpul anului, insa nu pozitionarea in soare direct.
Temperatura. Are nevoie de o temperatura moderata de 18-25°C. Iarna, temperatura optima este de 12-16°C.
Umiditate. In perioada de crestere activa (primavara-toamna) are nevoie de umiditate ridicata, atat in substrat, cat si atmosferica.
Substrat. Acesta trebuie sa aiba capacitate buna de drenare si poate fi un amestec de mranita/turba si nisip.
Comandă produsele recomandate
Ingrijire Tradescantia
Lumina. Tradescantia este o planta care se ingrijeste destul de usor. Pentru pastrarea culorii frunzisului, planta are nevoie de lumina, insa este sensibila la actiunea directa a razelor de soare.
Udarea se face regulat, astfel incat substratul sa se pastreze in permanenta reavan, insa nu trebuie sa balteasca apa. Umiditatea atmosferica se mentine ridicata prin pulverizari.
Fertilizarea nu este obligatorie, insa, se pot aplica ingrasaminte pentru plante decorative prin frunze.
Comandă produsele recomandate
Transplantarea se face primavara, doar daca este necesar.
Inmultire. Se realizeaza prin butasi de varf de lastar, tot timpul anului. Inradacinarea se poate face atat in pahare cu apa, cat si intr-un substrat solid, precum nisip sau pamant.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
Cei mai frecventi daunatori sunt acarienii, impotriva carora se recomanda efectuarea tratamentelor cu produse specifice.
Comandă produsele recomandate
De asemenea, pot sa apara si unele dereglari fiziologice cauzate de lipsa apei in substrat sau umiditatea atmosferica scazuta, precum ingalbenirea si patarea frunzelor sau brunificarea varfurilor frunzelor.
In plus:
- Lipsa luminii provoaca o crestere deficitara, lastarii se alungesc, iar frunzele se decoloreaza.
- Temperaturile joase sau suprafertilizarea pot cauza caderea frunzelor.
- Planta trebuie ferita de curentii de aer.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Tradescantia, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
68 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi60 urează frunze verziStiai ca plantele tale vor fi mai multumite cu tratamente avizate fitosanitar?Specialistii din Comunitatea Botanistii nu recomanda efectuarea de tratamente cu produse neavizate fitosanitar, precum: alcoolul sanitar, bicarbonat sau orice alte solutii care pot dauna plantei! Pentru a curata si... mai multFrunze verzi3 urează frunze verziIdentificare planta – TradescantiaAs dori sa știu ce planta este aceasta.Citește Sfatul specialistuluiFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.