Tei, informatii si sfaturi de ingrijire

tei-sfaturi-ingrijire-intretinere

Tilia este un gen de plante ce face parte din familia Tiliaceae si cuprinde aproximativ 30 de specii de arbori foiosi, floriferi raspanditi cu preponderenta in emisfera nordica, in climatul temperat. Majoritatea speciilor de tei sunt arbori inalti, ce pot ajunge la 20-40 m inaltime, au frunze cordate. Sunt specii hermafrodite, cu florile femele si cele mascule pe aceeasi planta. Teiul este un arbore decorativ de exterior, fiind intalnit in parcuri si gradini, ca exemplare solitare sau in grupuri si aliniamente. Au o crestere lenta in primii ani, dupa care cresc destul de rapid si au o longevitate de aproximativ 200 de ani. 

Specii si hibrizi

Dintre cele aproximativ 30 de specii de tei si numerosii hibrizi obtinuti, se remarca: 

Tilia cordata (tei pucios, tei de deal) 

Este o specie autohtona ce creste de talia a II-a, pana la 20 m inaltime. Are un trunchi drept si o coroana globuloasa, ovala. Frunzele au forma cordiforma, sunt mai mici decat la celelalte specii, au culoare verde-inchis pe partea superioara; partea inferioara este verde-albastruie si prezinta smocuri de puf maronii. Florile apar in iunie-iulie, sunt grupate in raceme pendulare, sunt mici, de culoare alb-galbuie, placut parfumate. Fructul este o capsula de dimensiuni mici, cu peretii moi. Cultivaruri: 

  • ‘Pyramidalis’ – coroana ingusta, cu forma piramidala.
  • ‘Candida’ – cu reversul frunzelor albicios.

Tilia tomentosa (tei alb, tei argintiu)

Este o specie indigena ce creste ca arbore de talia I si poate ajunge la inaltimea de 30 m. Formeaza o coroana larga, deasa, cu forma ovala si lujerii tomentosi. Frunzele sunt cordiforme, cu varful acuminat si marginea serata. Pe fata superioara sunt lucioase, de culoare verde-inchis, iar partea inferioara este tomentoasa, de nuanta cenusie. Florile sunt galbene, cu sepale catifelate si au un parfum puternic. 

Tilia platyphyllos (tei cu frunza mare)   

Este o specie autohtona ce creste ca arbore de talia I, avand o coroana larga, mare, cu ramurile groase si forma rotunjita. Frunzele sunt asimetrice, mari de aproximativ 12 cm, au forma cordata, usor ovata. Au reversul verde-deschis, cu smocuri de puf albicios. Florile sunt galben-pal, au un miros puternic si infloresc in luna iunie. Cultivaruri: 

  • ‘Fastigiata’ – coroana piramidala, ingusta.
  • ‘Laciniata’ – frunze puternic sectate. 
  • ‘Rubra’ – are lujeri de culoare rosu-oranj, ce ies in evidenta iarna. 

Tilia x europaea (tei comun) 

Este un hibrid intre T. cordata si T. platyphyllos, are o talie inalta (pana la 40 m) si formeaza o coroana oval-rotunjita. Frunzele sunt cordiforme, glabre, de culoare verde-inchis pe partea superioara, cu reversul pubescent, verde-deschis. Florile sunt galbene, parfumate, infloresc tardiv spre sfarsitul verii. 

Tilia x euchlora (tei cu frunza lucioasa)

Creste ca arbore de talia a II-a, cu coroana globuloasa si lastarii si ramurile de la baza pendente. Frunzele sunt cordiforme, oval-rotunjite, au partea superioara lucioasa, de culoare verde-inchis si reversul deschis la culoare. Formeaza mai putine flori comparativ cu celelalte specii si infloreste in luna iulie. 

Tilia americana (teiul american)

Este un arbore inalt de talia I ce poate creste pana la o inaltime de 40 m. Frunzele sunt mari de pana la 20 cm, cordate, de culoare verde deschis, glabre. Infloreste la inceputul verii, florile sunt mari, de culoare alb-galbuie.   

Tei – Conditii de mediu

Lumina. Teii au cerinte diferite fata de lumina, astfel, teiul argintiu prefera locurile insorite, cu lumina directa, pe cand teiul de deal tolereaza mai usor umbra. 

Temperatura. In general, speciile de tei tolereaza variatiile de temperatura, exceptie facand teiul argintiu, care are nevoie de temperaturi mai ridicate. De asemenea, si teiul de deal are cerinte diferite fata de temperatura, acesta necesitand un climat mai racoros si umed. In plus, teiul argintiu este rezistent la seceta, iar teiul de deal este rezistent la ger. 

Solul. Teii prefera solurile bogate si nu suporta solurile compacte. Teiul argintiu tolereaza, in general, mai multe tipuri de sol, iar teiul cu frunza mare este o specie mai exigenta din acest punct de vedere. 

Ingrijire

Taierile. Pentru corectarea formei, taierile se pot face in perioada de repaus vegetativ, toamna tarziu sau primavara devreme. Se efectueaza taieri usoare, deoarece scurtarea drastica a ramurilor ii poate afecta.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fertilizarea. Pentru a stimula cresterea bogata a arborilor si arbustilor, in perioada de vegetatie, se recomanda aplicarea ingrasamintelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea

Plantarea se face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se uda din abundenta, apoi se mentine pamantul mereu reavan. Dupa plantare, este indicata si aplicarea unui stimulator de inradacinare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultirea. Teii pot fi inmultiti prin seminte, altoire, marcotaj sau drajoni.

  • semintele se recolteaza in faza de parga si se seamana imediat. Semintele mature germineaza mai greu si necesita stratificare. Este un procedeu dificil, din acest motiv este practicat doar de silvicultori.
  • altoirea se face in despicatura, primavara, pe portaltoi de T. platyphyllos.
  • inmultirea prin marcotaj se utilizeaza in special pentru T. x europaea, din cauza semintelor sterile. 
  • Teii sunt plante ce drajoneaza si lastaresc puternic, de aceea pot fi inmultiti prin drajoni. Totusi, aceasta metoda nu este recomandata in cazul arborilor urbani, deoarece exemplarele obtinute astfel drajoneaza foarte puternic si pot deteriora asfaltul sau pavajul.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Daunatorii ce pot aparea la tei sunt acarienii, in special paianjenul rosu, impotriva caruia se aplica tratamente cu produse specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus:

  • Pe langa rolul ornamental, teii sunt o specie melifera apreciata de apicultori. De asemenea, mai sunt utilizati in scop medicinal, la ceaiuri, tincturi, extracte). 
  • Plantatiile de tei sunt des infiintate pentru imbunatatirea calitatii solului.
  • In general, toate speciile de tei au flori parfumate, insa mirosul cel mai puternic il au inflorescentele de T. cordata, T. tomentosa, T. americana si T. platyphyllos
  • Pentru ceaiuri, se recomanda florile speciei T. cordata (teiul de deal).
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile