Sansevieria, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 20 ianuarie 2014 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Sansevieria este un gen care cuprinde plante suculente din familia agavelor, originare din Kenya, Madagascar, Angola si Namibia. Cuprinde aproximativ 70 specii de plante cu frunze lanceolate, verzi, plate sau cilindrice, sub forma de rozeta stransa, cu crestere mai mult sau mai putin verticala. Plantele adulte formeaza primavara flori albe, mici de 0,5-1 cm, dispuse in spice. In ghiveci poate creste pana la inaltimea de 1,2 m in 10 ani si are o longevitate de cateva decenii.
Specii si varietati
Dintre cele 70 specii ale acestui gen, cele mai intalnite sunt:
Sansevieria trifasciata are frunzele lungi, plate, ascutite, de culoare verde inchis, cu dungi transversale gri-argintii. Prezinta mai multe varietati: Laurentii, cu marginea galbena; Twist, cu frunze rasucite; Golden Hahnii, cu frunzele departate, are crestere pitica.
Sansevieria cylindrica prezinta frunze lungi, cilindrice, infasurate, ce cresc vertical.
Sansevieria grandis se deosebeste prin frunzele sale foarte late.
Sansevieria – Conditii de mediu
Lumina. Sansevieria prefera locurile luminoase, de aceea se recomanda pozitionarea langa o fereastra, ferita insa de razele directe ale soarelui.
Temperatura. Suporta temperaturi variate, cuprinse intre 12-20ºC, pana la 25ºC. La temperaturi mai scazute, cresterea este oprita.
Umiditatea aerului. Nu are cerinte specifice fata de umiditatea atmosferica, de aceea nu necesita pulverizare cu apa. Este indicata, insa, stergerea de praf a frunzelor cu o laveta umeda.
Substrat. Substratul trebuie sa permita un drenaj bun al apei.
Comandă produsele recomandate
Ingrijire Sansevieria
Udare. Se adauga apa moderat, se recomanda o data la doua saptamani in perioada de crestere si lunar in perioada iernii, insa intervalul de timp poate sa difere in functie de conditiile de mediu. Suporta mai usor lipsa apei decat excesul, care poate cauza putrezirea frunzelor la baza.
Fertilizare. In perioada mai-septembrie, se poate administra un ingrasamant special pentru cactee si plante grase, iarna, se opreste fertilizarea.
Comandă produsele recomandate
Transplantare. Puteti muta planta intr-un ghiveci mai mare o data la 2-4 ani. Are radacini groase, puternice, care pot sparge ghiveciul daca acesta devine neincapator.
Inmultire. Sansevieria se poate inmulti prin separarea tufei sau prin butasirea fragmentelor de frunze. Butasii trebuie sa aiba o lungime de 7-10 cm. Inainte de plantare, acestia se pastreaza 1-2 zile pentru cicatrizarea taieturilor. Butasii se introduc intr-un substrat alcatuit din turba si nisip, la 2-3 cm adancime, in pozitie verticala. Inradacinarea are loc la o temperatura optima de 25ºC si dureaza 2 luni. Trebuie asigurata o aerisire optima pentru a preveni putrezirea plantutelor.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
Pot aparea paduchii lanosi, ce se combat aplicand tratamente cu insecticide specifice.
Comandă produsele recomandate
In plus:
- Este o planta care se dezvolta foarte bine in interior.
- Are nevoie de un ghiveci incapator datorita rizomilor voluminosi.
- Pentru imbunatatirea drenajului se poate aseza la bazal vasului un strat fin de pietris.
- Plantele obtinute prin butasire nu prezinta margini galbene.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Sansevieria, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
51 urează frunze verziSuntem Botaniștii, toți cei care iubim plantele!Botaniștii este resursa completă pentru pasionații de plante, oferindu-ți sprijin în mod constant. Cum să beneficiezi de reduceri? Vreau reduceri ➟ Ca să fim siguri că-i răsplătim pe botaniștii adevărați,... mai multFrunze verzi27 urează frunze verziCălugărița, una dintre cele mai fascinante și înfricoșătoare insecte🧐 Călugărița, cunoscută și sub numele de Mantis religiosa, este o insectă fascinantă din familia Mantidae. Această creatură, cu aspectul său delicat și aerul mistic, ascunde o latură feroce și... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziSansevieria, Cresteri noi uscate si prezenta fungilor (cred)Am gasit 3 ghivece de sansevieria pline de fungi - cel putin asta cred ca sunt. Toate plantele afectate au avut si frunzele nou crescute uscate. Iar zonele afectate erau... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.