Palmieri

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

Palmierii

Palmierii sunt plante decorative prin frunze originare din zonele tropicale. Contin peste 80 de genuri fiecare cu specii numeroase. Tulpina lor este cilindrica, adesea neramificata, inalta, terminata cu un manunchi de frunze.
Printre cele mai populare specii de palmieri amintim:

1.Chamaedorea elegans

Raspandire

Chamaedorea elegans originar din America Centrala, cunoscut sub numele Palmier de munte. Are o tulpina mladioasa, ce seamana cu bambusul. Frunzele sunt frumos arcuite, fiind palmierul cel mai potrivit pentru interioare.
Frunzele tinere sunt de culoare verde crud, dar la maturitate se inchid la culoare. Florile apar numai la exemplarele care au mai multi ani. Acestea sunt marunte, de culoare galbena, dispuse in inflorescenta.

Chamaedorea elegans

Chamaedorea elegans

Chamaedorea elegans

Amplasare

Se aseaza in locuri luminoase sau semiumbroase si calde, cu temperaturi de pana la 20º C, vara se pot tine si in aer liber, intr-un loc umbros. Iarna are nevoie de 16º C si de o umiditate mare a aerului.

Ingrijire

Pamantul plantei trebuie sa fie umed in permanenta. In zilele calduroase, frunzele vor fi pulverizate, iar iarna se uda moderat. Lunar se administreaza ingrasaminte in solutie.
Se va replanta intr-un pamant afanat, dar numai in cazul in care radacinile au crescut peste masura. Ulterior se va inlocui numai pamantul de la suprafata. Are nevoie de o temperatura de 18-22º C, dar plantele tinere pretind o caldura mai mare.
Are nevoie de umiditate, de aceea se va pune pe un strat de pietris umed. Expusa razelor directe de soare ingalbeneste, de aceea suporta bine locurile umbroase.

Boli si daunatori:

Este sensibil la paduchii testosi si la paianjenii rosii. Se vor evita frigul si curentul, deoarece acestea conduc la caderea frunzelor.

2.Cocos nucifera

Raspandire

Cocos nucifera este denumit si Palmierul de cocos, provine din Insulele Oceanului Pacific, dar s-a raspandit in toate zonele tropicale. Din nuca creste tulpina, de unde se dezvolta frunze lungi, ascutite, cu crestere dreapta.
Planta tanara nu are tulpina, ci doar frunze, pe masura ce creste formeaza un fel de trunchi. Frunzele unul palmier de cocos ajung sa aibe si 60 cm in diametru.
In general daca are o dezvoltare bune, ajunge pana la 2-2.5 m inaltime.

Cocos nucifera

Cocos nucifera

Cocos nucifera

Amplasare

Se aseaza intr-un loc luminos si cald tot timpul anului, niciodata sub 18º C. Are nevoie de o umiditate mare a aerului.

Ingrijire

Se mentine regulat umed, iarna se uda mai putin. Din aprilie pana in septembrie se pune ingrasamant in solutie, din doua in doua saptamani. Temperatura optima este de 20-22º C, dar pe perioada iernii sa nu scada sub 18º C.
Vara se poate aseza in aer liber, direct in soare. Se uda frecvent si abundent, insa nu trebuie lasata apa sa stagneze. Ghiveciul se schimba anual cat timp planta este tanara, ulterior schimbandu-se numai pamantul.

Boli si daunatori:

Cocosul este sensibil la paianjenii rosii si la paduchii lanosi.

3.Cycas revoluta

Raspandire

Cycas revoluta este o planta originara din Asia de Sud-Est, cunoscut sub denumirea de Palmier feriga. Coroana are frunze de culoare verde inchis, trunchiul are aspect latos, ce poate atinge 25-30 m inaltime.
Frunzele pot atinge pana la 10-12 m lungime si aproximativ 22 m latime. Sunt penate, compuse din frunzulite care se curbeaza la margine.

Cycas revoluta

Cycas revoluta

Cycas revoluta

Amplasare

Se poate aseza in loc luminos si aerat, vara se poate amplasa si in aer liber, protejat de ploaie, iar iarna la temperaturi intre 12-15º C.

Ingrijire

Se mentine in permaneta umed, iarna reducandu-se udarile. Intre doua udari se lasa sa se usuce pamantul. Din aprilie pana in august se pune ingrasamant din 2 in 2 saptamani.
Plantele tinere se transplanteaza la 1-2 ani, in pamant de gradina cu adaos de mranita si nisip grosier.

Boli si daunatori:

Cycas este sensibil la paduchii lanosi si testosi.

4.Howea belmorena

Raspandire

Howea belmorena este o planta originara din Australia, cunoscut sub numele de Palmier Kantia. Este un palmier cu aspect suplu, cu frunzele arcuite si talie puternica. Frunzele sunt compuse, moi si verzi. Este o planta fara flori si fructe. In spatiu inchis, poate ajunge pana la 2 metri.

Howea

Howea

Howea

Amplasare

Se aseaza in loc luminos, cald, cu temperaturi iarna cuprinse intre 15-18º C. Se va pune pe un suport scund, in incaperi luminoase.

Ingrijire

Rezista in orice conditie, in perioada de crestere necesita udari abundente, iarna se va uda doar atat cat sa nu se usuce pamantul.
Din primavara pana in toamna se vor administra ingrasaminte in solutie lunar. La interval de 2-3 ani va fi replantat in amestec de pamant de frunze si turba. Pentru indepartarea prafului de pe frunze, cea mai indicata metoda este cea a dusului.
Suporta aerul uscat, dar in conditii de camera incalzita umiditatea trebuie marita treptat. Nu suporta temperaturile sub 12º C. Prefera lumina filtrata, pentru o perioada scurta suporta insa si locurile intunecoase.
In conditii de lumina insuficienta prelungita se opreste din crestere.

Boli si daunatori:

Este sensibila la paianjenii rosii si la paduchii testosi.

5.Livistona chinensis

Raspandire

Livistona chinensis este o planta originara din China si Australia, cunoscuta sub numele de Palmier chinezesc. Are frunzele dispuse in forma de evantai, mari si despicate. Poate creste pana la o inaltime de 180 cm.

Livistonia

Livistonia

Livistonia

Amplasare

Se aseaza in loc luminos pana la insorit, fara soare puternic. Din luna mai pana in septembrie poate fi pusa in aer liber, la loc semiumbros.

Ingrijire

Trebuie udata regulat, dar cu masura. Daca bolul de pamant apuca sa se usuce, acest fapt duce la uscarea plantei, dar de asemenea se evita stagnarea apei.
In perioada de vegetatie se vor administra ingrasaminte in solutie, la interval de 3 saptamani. Palmierii tineri trebuie replantati in fiecare primavara in pamant nou, ingrasat.
Pretinde lumina filtrata tot timpul anului, in lipsa luminii frunzele se alungesc. Suporta aproape orice temperatura, dar in perioada de iarna i se vor asigura cel putin 7º C. Prefera umiditatea atmosferica ridicata, deci este bine sa fie asezata pe un strat de pietris umed.

Boli si daunatori:

In conditii de umiditate poate fi atacata de paduchii testosi si de paianjeni.

6.Phoenix canariensis

Raspandire

Phoenix canariensis este o planta originara din nordul Africii, Thailanda, Insula Laos, Assam, fiind cunoscuta si sub denumirea de Palmier curmal.
Are o tulpina viguroasa, de pe care pornesc niste frunze penate si usor arcuite.

Phoenix

Phoenix

Phoenix

Amplasare

Se simte bine in locuri mai racoroase, vara se poate amplasa si in aer liber, iar iarna are nevoie de minim 10º C.

Ingrijire

Vara pretinde udari regulate, in schimb iarna este suficient sa fie udat la doua saptamani. Se vor administra ingrasaminte in solutie, la interval de doua saptamani.
O data la trei ani se vor taia radacinile, ocazie cu care va fi replantata in pamant legat de argila. Exemplarele mature produc flori si fructe ce seamana cu cele ale curmalelor.
Frunzele mature vor fi inlaturate cu prudenta. In anotimpul calduros se vor pulveriza frunzele cu apa. Din primavara pana in toamna se poate aseza in aer liber, la loc insorit. In timpul iernii pretinde doar 3-10º C, suporta bine aerul uscat.

Boli si daunatori:

Este sensibil la paduchii testosi si la paianjeni. Aerul uscat duce la maronirea frunzelor.

7.Rhapis excelsa

Raspandire

Rhapis excelsa este o specie de palmier originar din China si Japonia, cunoscut si sub numele de Palmier baston. Are tulpina scurta si viguroasa, din care pornesc frunzele arcuite frumos, in varful carora se grupeaza niste frunzulite in forma de evantai.
La maturitate frunzele de la baza cad, iar inaltimea plantei poate ajunge pana la 150 cm.

Rhapis

Rhapis

Rhapis

Amplasare

Prefera loc luminos pana la semiumbros, vara poate fi asezata in aer liber, dar nu direct in soare.

Ingrijire

Se va uda moderat in timpul verii, iar in timpul iernii doar atat cat sa nu se usuce pamantul. In perioada de crestere se vor administra lunar ingrasaminte in solutie.
La interval de 2 ani se va replanta, daca ghiveciul are diametrul mai mare de 30 cm, se va inlocui doar pamantul de la suprafata. Praful se va indeparta prin spalarea frunzelor. Se simte bine la temperatura camerei, dar rezista si la 10º C. In incaperi calde necesita completarea umiditatii.

Boli si daunatori:

Este sensibil la paduchii testosi si la paianjeni. La udari excesive sau la lipsa umiditatii frunzele se usuca.

107 comentarii la “Palmieri

 1. Am mai multi palmieri phoenix canariensis si in primul an s au dezvoltat f bn. Ghivecele sint mari, solul este usor, drenajul bundar s a incetinit cresterea, frunzele sint tot mai mici si o planta a murit deja. Am constatat ca e o boala de radacina. Ma poate ajura cineva cu un sfat?

 2. Am cumparat un ghiveci cu chamadorea,de cate ori trebuie udat pentru ca cateva frunze mi-au cazut,erau uscate .Se uda deasupra sau se pune apa in tavita ?

  • In aceasta perioada plantele se uda odata pe saptamana, de preferat in ghiveci. Apa in exces care iese in tavita este bine sa nu o aruncati, ci sa o lasati acolo pentru ca palmierul isi trage singur si apa aceea daca mai are nevoie. O metode de a verifica daca planta are sau nu nevoie de apa este sa bagati un betisor sau chiar degetul in ghiveci, iar daca pamantul este umed sa mai asteptati cu udatul.

   • Ma numesc Debora si am câteva intrebari. V-as fi foarte recunoscătoare daca as primi răspunsuri. Am un palmier in casa: Phoenix canariensis si as vrea sa stiu cum îmi dau seama ca suferă de păduchi sau păianjeni rosii? In ce conditii se fac acesti daunatori? Se pot pulveriza cu insecticid si preventiv si daca da, cu ce insecticid? Si o ultima intrebare: acesti daunatori pot afecta omul? Va rog din suflet sa îmi răspundeți cat mai curand , sunt foarte îngrijorată. Va multumesc anticipat pentru ajutor.

    • Paduchii lanosi si paianjenii rosii sunt daunatori frecventi ai plantelor de apartament. Atunci cand sunt infestate cu paduchi lanosi pe tulpina si frunzele plantelor apar niste puncte albe, ca de vata, iar cand are paianjeni se observa numai panja. Tratamentele se recomanda sa le aplicati numai in momentul in care apar aceste simptome.
     Daunatorii nu afecteaza omul, ei prefera si se hranesc cu seva plantelor.

 3. salutare ! Am un cocos nucifera f. bine dezvoltat ,are 2 ani ….nu stiam ca cere o temperatura de 16 gr iarna , cam mult…. al meu e intr-un spatiu mare ,are undeva cam 8-10 gr pe timp de iarna , credeti ca va avea probleme, sau e deja aclimatizat si n-ar fi nevoie sa umblu la el ?

 4. am adus din Cuba un Cocos nucifera, in 2011, până acum i-a mers f.b. dar acum de sărbători i-au murit toate frunzele într-o perioadă scurtă de timp . Ce pot să-i fac? L-am tratat pt păduchi și pureci, dar parcă nu dă semne să revină. Vă rog să mă ajutați țin foarte mult la el !!!!

  • Uscarea frunzelor poate fi cauzata de temperaturi scazute (sub 15 grade) sau de excesul de umezeala din ghiveci. De aceea se recomanda ca in aceasta perioada sa fie amplasat intr-o camera incazita, cu temperaturi de 18-21 grade, dar nu in apropiere de calorifer.
   De asemenea cantitate de apa se mai reduce, iar udarea sa fie facuta la 10-14 zile. In apa cu care se uda se poate administra ingrasamant Vitality Komplex (http://www.botanistii.ro/agro-cs-vitality-komplex.html), care ajuta la refacerea plantelor bolnave.

 5. Buna ziua.Azi am achizitionat o planta cocos nucifera si ma gandesc ca ar trebui sa-i schimb ghiveciul;nu stiu insa daca atunci cand o mut in alt ghiveci trebuie sa las nuca deasupra pamantului sau trebuie ingropata.Sper sa ma ajutati cu un raspuns.Multumesc anticipat.

  • Este bine sa-i schimbati ghiveciul in momentul in care planta s-a acomodat cu locul in care a fost pusa si trec astfel 2-3 saptamani de la mutare. Apoi ii schimbati ghiveciul mai mare cu doar 2 cm, iar nuca trebuie sa ramana la suprafata. Udati doar pe pamant si nu pe nuca deoarece este sensibila la umiditate.

 6. Eu am un curmal de 4 ani crescut din seminte si a crescut frumos

 7. AZI AM ACHIZITIONAT UN PHOENIX CANARIENSIS IN GHIVECI MIC(LA FEL CA IN IMAGINE) CE TREBUIE SA FAC:
  – SA SCHIMB GHIVECIUL (MAI MARE) SI CE FEL DE INGRASAMAT SI CE SOLUTIE TREBUIE SA CUMPAR?
  -ESTE BUN PAMANTUL DE LA FLORARIE?
  .Multumesc anticipat.

  • Depinde cat de mic este ghiveciul in raport cu marimea palmierului si cat de dezvoltat este acesta. Daca doriti puteti schimba si ghiveciul, putand utiliza pamantul de la florarie.

  • Se va uda o data la aproximativ 3-4 zile. In principiu, trebuie sa fie uscat solul de la suprafata ghiveciului.

 8. Buna ziua , va rog sa ma ajutati cu o informatie referitor la ” despartirea” unor puieti de palmier de cocos. Am primit in urma cu doi ani un ghjiveci cu cateva “firicele verzi” iar acum sau facut mai multi palmieri cu inaltimea de 20-30 cm.

  • Din arbustul de cocos a aparut un singur palmier sau sunt mai multi palmieri pe o singura nuca?

 9. Sunt 5-6 palmieri(pui) in acelasi ghiveci si cred ca ar trebui sa fie doar unul intr-un ghiveci…

  • Nu prea ar fi indicat sa ii separati, pentru ca asta ar insemna sa spargeti nuca. Exista posibilitatea sa le dauneze palmierilor.

 10. in acest caz sa-i las pe toti intr-un ghiveci? cand o sa creasca o sa fie prea multe frunze. Sau sa-i tai pur si simplu pe cei care sunt in plus!

 11. avem de 60 ani un palmier livistona chinensis primit de la o gradina botanica.l-am tinut in sufragerie pina acum 2 saptamani si credca a fost udat prea mult ca s-au uscat deodata cele 4frunze care le avea.s-au uscat si tulpinile ,care s-au lemnificat.nu i-am schimbat deloc pamantul si nici ghiveciul.ce pot face cu firul care a ramas inca nedesfacut la frunza?pamantul trebuie sa acopere trtunchiul lemnos sau doar radacinile?tinem mult la el si as vrea sa-l salvam.cum se pot prinde altii?cum fac radacina?in apa sau pamant?multumesc

 12. Buna ziua am un cocos nucifera l-am cumparat in iunie si pana acum sa dezvoltat frumos dar dintro data frunzele au inceput sa devina maro.Va rog sa ma ajutati ,sa imi spuneti ce pot sa fac.Planta este asezata in sufragerie langa fereastra langa calorifer temperatura in camera este de 20 de grade ,multumesc

  • Uscarea frunzelor se poate datora excesului de umezeala de la nivelul radacinii sau apropierii de sursele de caldura. Indicat este sa mutati planta mai departe de calorifer, insa sa aiba lumina. In aceasta perioada udarea trebuie sa fie mai rara, chiar odata la 7-10 zile.

 13. Multumesc.Am mutat planta de langa calorifer la cealalta fereastra.As mai avea o intrebare frunzele uscate se pot rupe jos? Am mai citit ca frunzele maro pot fi si de la boli ca paduchi sau pureci In cazul acesta cu ce solutie se poate face tratament,multumesc

 14. Buna ziua !
  Am un palmier japonez de canepa Wagner si a inceput sa se usuce de vreo 2 sapt. Ma puteti ajuta ?

 15. Bună! Se poate ca Yucca și palmierul Phoenix poate iarna sa stea la temperaturi scăzute la 4-5° ? În cazul asta , de cate ori trebuie udate?
  Mulțumesc!

  • Nu este indicat ca palmierii sa fie pastrati la temperaturi asa scazute. In functie de temperatura, ar trebui udati o data la aproximativ 7-10 zile. Pamantul trebuie sa fie umed, dar nu ud.

 16. Buna am primit un palmier Phoenix chanaris si la foarte scurt timp au inceput sa se usuce frunzele ce ar trebui sa fac ?Isi mai revine?

 17. Buna ziua am un pheonix canariensis cumparat in 2013 in ghiveci din aprilie pana in octombrie il tin in gradina acum este in camera la geam departe de calorifer,in luna februarie au fost niste temperaturi mai mari si am vrut sa vad cum rezista daca il scot afara 2- 3 zile cu temperaturi peste 15 grade insa cu ceva vant NE l am bagat inapoi in camera insa de atunci am observat schimbari la el tulpina se usuca sau putrezeste si s a muiat noile frunze s au pleostit nu mai stau drepte si mi se pare ca se usuca ce ma sfatuiti sa fac?

 18. nu mai am ce imagini sa pun ca am umblat la el si radacina era putrezita si plina de apa s a rupt ca o masea stricata asta e mutumesc oricum.

 19. Am diferite specii de palmieri care au facut pe frunzele noi un praf alb ca o faina
  Frunzele noi nu au vigoare si se usuca
  Ce tratament sa urmez
  Multumesc!

 20. Va rog frumos sa mi spuneti daca exista vreo metoda pentru a proteja un trachycarpus fortunei peste iarna plantat in gradina,undeva in sud vestul bucurestiului la curte,a mai incercat cineva asta aici in sudul tarii stiti ceva?Va multumesc anticipat.

  • Palmierul Morisca prefera locurile insorite iar pe timp de iarna este necesar sa fie protejat impotriva inghetului cu materiale speciale care se gasesc de exemplu in magazinele de bricolaj.

 21. Buna ziua. Am un palmier livistona caruia i s-au uscat frunzele pe margine, chiar si frunzele tinere , nou aparute. As vrea sa stiu daca exista rezolvare la aceasta problema, n-as vrea sa-l pierd. Astept raspunsul dvs. Va multumesc anticipat.

  • Ati aplicat vreun tratament pana acum? Fungicide ori insecticide? La ce perioada este udat? Ingrasaminte s-au administrat?

 22. Am un palmier care s-a adaptat conditiilor de afara dar acum frunxele au inceput sa se usuce ,iar unele parca sunt mancate si au devenit ruginii in locul respectiv.Este plantat in curte si a rezistat cinci ani si pe timpul iernii.Cu ce l-as putea ajuta?

 23. Bună ziua, un palmier de la o prietenă,nu stiu ce tip este dar era în înălțime de jumătate de metru, si sa uscat dar eu l-am Retezat de jos având inima verde ,mai speranțe ca ii da frunză?
  Vreau sa spun ca palmierul avea frunze despicate si înguste și tulpina crește cu un fel de par maro între frunze

  • Ati descoperit care a fost motivul uscarii? Ce specie de palmier este?

 24. Bunaa am si eu un palmier pheonix adus din portugalia are cam 7 ani de cand este in ro si pana anul asta lam tinut in ghiveci dar acima o Luna lam plantat in afara ce spuneti ar avea sanse sa treaca iarna iam facut un fel de mini será si sper k o sa fie bone.datimi ceva sfaturi care cunoasteti,vá multumesc!

  • Daca este plantat la exterior, va fi destul de dificil sa i se ofere temperatura optima, avand in vedere ca are nevoie de o temperatura minima de 8 grade, iar la noi in tara temperaturile negative ajung si la -20 de grade.

 25. Buna ziua am doi pheonix canariensis cumpărați in luna Iunie, ii tin in ghiveci in apartament, la geam, unul departe de calorifer, iar celălalt destul de aproape de calorifer, aproximativ 30 cm. In urma cu aproximativ 10 zile am observat ca frunzele din centrul plantei de langa calorifer s au uscat. Le am extras din tulpina destul de usor, iar azi am mai desprins o frunza, si am constatat ca e umed in interiorul plantei. Va rog, ajutați ma sa o salvez. Mulțumesc anticipat!

  • A fost pulverizata apa si pe frunzele palmierilor? La ce perioada sunt udati ambii palmieri?

   • Nu am pulverizat apa niciodata pe frunze. Ii ud la 7 zile cate 700 ml apa pt fiecare! Mulțumesc pt răspuns si va rog sa mi Spune-ți ce trebuie sa cumpăr pt ei si de unde sa cumpăr, sa il salvez pe cel bonlav!
    Mulțumesc încă o data pt răspuns!

    • Daca ambii palmieri au fost ingrijiti identic, iar cel de langa calorifer este singurul cu aceste simptome, rezulta ca va fi necesar sa fie mutat. Se va administra un ingrasamant pentru refacere ca Vitality Komplex (http://www.botanistii.ro/agro-cs-vitality-komplex.html), la interval de 30 de zile pana in martie, apoi se va administra o data la 14 zile.

 26. Buna ziua si mulțumesc pt promptitudine ! Am mers azi la dumneavoastră la magazin si am cumpărat produsul recomandat. Colega Dvs de la vânzări mi a spus faptul ca, palmierul respectiv nu mai poate fi salvat, deoarece s au ofilit frunzele din centrul plantei (inima plantei, asa spunea dânsa.)! Ce imi recomandați, sau ce sfat imi dați ? Mulțumesc mult!

  • Intr-adevar, sansele de refacere sunt minime, insa nu inexistente. De aceea, trebuie inlaturat factorul care a dus la aparitia simptomelor, administrarea usoara de ingrasamant, si speranta ca palmierul isi va reveni.

 27. M-am adus un palmier din Spania si s-a dezvoltat foarte bine. In tri ani a ajuns de la 15 cm la 60 cm.
  Acum ii apar ceva puiet la capetele ramase de la frunzele de jos.
  Se pot recupera puietii si creste sau sunt doar altfel de fruze?
  daca da, care este cea mai buna modalitate de ai lua?

 28. Buna ziua! Am primit si eu un palmier Cycas revoluta ,pana acum i-a mers bine insa de o saptamana au inceput sa I se ingalbeneasca frunzele si mai am un palmier Phoenix canariensis caruia I se ingalbenesc frunzele. Le ud regulat,odata pe saptamana .Cum sa procecez sa le salvezi? Va multumesc!

 29. Buna ziua,
  Am un palmier .Livistona chinensis de caa 3 ani si are cam 1 metru, pe care il tin in dormitor. De cateva saptamani am observat ca frunzele de la baza s-au uscat (2-3 frunze) iar varfurile celorlalte frunze se usuca. Totodata culoarea frunzrlor nu mai este acel verde viu transformandu-se intr-un verde pal cu pete. Am observat pe frunze un fel de puf sau praf foatre fin.
  Ce ma sfatuiti sa-i fac?
  Va multumesc. O zi excelenta.

 30. Buna ziua,

  Am 2 palmieri curmali ( phoenix canariensis) de 17 ani, in ghivece mari.
  S-au prins din seminte si au crescut frumos in toti acesti ani.
  Problema mea e ca se tot inalta si in curand nu vor mai incapea in apartament. Exista vreun truc sa le stopez inaltarea si sa-i stimulez sa creasca mai stufos? Imi sunt dragi si n-as vrea sa-i dau.

  Multumesc!

 31. Buna! Am o dracena pe care am primit-o cadou de sarbatori, dar care a degerat, din pacate, in momentul transportului. I s-au ofilit frunzele si au picat. Acum mai am doar doua varfuri din 4, tulpina am impresia ca se usuca deoarece cand apesi pe ea se simte ca si cum ar fi un gol intre coaja si tulpina. Am umblat la pamant pe care l-am amestecat cu altul si acum de fiecare data cand ud pamantul sar niste musculite albe sau gandaci pe care nici nu stiu cum sa-i numesc pentru ca sunt foarte mici. As dori sa stiu ce trebuie sa fac cu planta? Sa ii schimb pamantul? sa tai varfurile, sa salvez dracena prin taiere si introducere in apa a varfurilor pentru a crea noi radacini? Sa strobesc pamantul cu ceva solutie? Daca da, ce solutie? Mentionez ca pe putinele frunze din varf nu se vad gazuliite sau paduchi, ori ce or fi ele! Rog ajutor!

 32. Buna ziua! Am doua intrebari pentru dvs. 1. Am un palmier Washingtonia filifera cu trei tulpini intr-un ghiveci, intrebarea mea este pot sai despart fara sa moara planta . Si a doua am un palmier Chameropsis humilis si nu mai face nici o frunza (a stagnat), ce pot sa fac ca sa faca frunze din nou.

 33. Buna ziua!Am cumpărat un palmier si nu stiu ce soi este..care este denumirea lui…ajutati.ma sa aflu denumirea pentru a sti cum sa il îngrijesc! Multumesc frumos!

 34. Buna ziua, as avea o mare rugaminte daca m-ati putea ajuta cu cateva sfaturi pentru a salva o planta de apartament ( Phoenix canariensis ). Frunzele au inceput sa se usuce si nu stiu ce trebuie sa fac pentru a o salva si sa nu pierd planta.

 35. Buna. Am primit un palmier de la cineva dar nu stiu exact cum se numeste si de aceea nu il pot gasi pe internet si nu stiu cum se ingrijeste. As putea sa va trimit o poza cu el sa-mi spuneti numele? Multumesc.

 36. Buna ziua, In aceasta primăvara am mutat locația si am transplantat intr un singur ghiveci 2 plante yucca. Am cumpărat Pamant Pentru Plante Verzi Si Palmieri Compo Sana 10 L *2 buc avand nutrienti solubili sun forma de perllite albe. Cred totuși ca in noul vas, plantate una langa cealaltă au mai puțin spațiu decât aveau plantate separat. Noul apartament nu are aceeași lumina puternica ca si vechiul.iDupa CCa 1 saptamana de la replantare frunzele acestora au început sa îngălbenească începând de la baza. Îndepărtez CCa 10 frunze pe saptamana. Cum pot împiedica uscarea totala a plantelor. Este indicat sa le replanteze separat si cu un pământ mai nisipos? Multumesc anticipat!

 37. Buna ziua. am 3 palmieri pheonix canariensis si unul dintre ei mi-a facit pe frunze ca o plasa de paianjen deasa alba iar altul mi-a facit o ciuperca ciudata galbena care a iesit din pamant. inca nu I-am scos afara dar zilelel astea vreau sa le schimb ghiveciul. intrebarile mele ar fi cu ce solutie sa ii dau sa scape de daunatori si daca ghiveciul are nevoie neaparat de farfurie unde se scurge apa? (am ghivece mari din lemn in interior cu nailon). multumesc

 38. va multumesc pentru raspuns. va voi trimite poza cu cel cu ciuperca imediat ce va creste iarasi pentru ca am rupt-o sa nu ii tenteze pe copii. o zi minunata.

 39. Buna seara,
  Am nevoie de ajutorul dvs.
  Am un palmier Yucca, cred ca e si nu mai stiu ce sa i fac…
  Are unele frunze blegite, unele usor ingalbenite si pe unele frunze se poate vedea ca un fel de praf albicios …
  Apa ii pun 1 data la 2 saptamani, ii sterg frunzele cu o carpa umezita…
  I am tot mutat locul din cauza lipsei de lumina…
  Acum am stabilit o in living, sper sa i mearga, sper sa fie ok….
  Cum va pot trimite niste poze?
  Multumesc!

 40. Buna seara,
  Am nevoie de ajutorul dvs.
  Am un palmier Yucca, cred ca e si nu mai stiu ce sa i fac…
  Are unele frunze blegite, unele usor ingalbenite si pe unele frunze se poate vedea ca un fel de praf albicios …
  Apa ii pun 1 data la 2 saptamani, ii sterg frunzele cu o carpa umezita…
  I am tot mutat locul din cauza lipsei de lumina…
  Acum am stabilit o in living, sper sa i mearga, sper sa fie ok….
  Cum va pot trimite niste poze?
  Multumesc!

 41. Buna ziua, am un palmier Chamaerops humilis si nu mai face deloc frunze a stagnat. ce pot sa fac ca sa isi revina. Multumesc!

  • Cresterea palmierului Chamaerops humilis este una lenta, acesta trebuie ingrijit corespunzator pentru a se putea dezvolta armonios in timp. Temperatura trebuie sa fie de minim 14-16 grade Celsius, trebuie asezat intr-o incapere luminioasa. Trebuie sa i se asigure un regim hidric favorabil, pamantul trebuie mentinut umed in permanenta cu conditia ca apa sa nu stagneze in ghiveci. Puteti sa aplicati si un fertilizant Hauert (http://www.botanistii.ro/hauert-ingrasamant-palmieri-si-plante-interior-1-litru.html) 20 ml in 10 litri de apa, se poate aplica foliar sau la radacina, de 2 ori pe luna, incepand cu luna Martie pana in Octombrie.

 42. Buna ziua,
  Am cumparat, de curand, un palmier pitic de apartament ( cycas cred ca ii spune ) si a inceput sa se usuce . Exista ceva pamant special ?
  De cate ori trebuie sa il ud ?
  Multumesc,

  • palmieri trachicarpus fortunei este adevarat rezista la temp de -17 grade celsius.experienta facuta de mine garantat.
   ry_

 43. Buna , am si eu o intrebare …am un ghiveci in care am palmieri Chamaedorea elegans si au ca inaltime cca 40cm …ar trebui sa-i separ cate unul sau sa-i las asa ? Multumesc mult.

  • Nu ar trebuie separat, ci ghiveciul ar trebui sa se schimbe cu unul mai voluminos.

 44. Buna ziua , am un palmier curmal si se usuca frunzele incepand de la varf care ar fi cauza , mentionez ca nu.l ud prea des .

 45. Buna ziua am un phoenix canariensis si nu stiu ce are de se usucă frunzel adica ii dau altele din centru dar cand ajung mari se usucă

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor