Sfaturi, ingrijire, cultivare Mimoza (Mimosa pudica)

mimosa-pudica-ingrijire

Mimoza (Mimosa pudica) este o planta originara din zona tropicala a Americii Centrale si de Sud, dar poate fi intalnita in toate regiunile tropicale ale lumii. Apartine familiei Fabaceae, fiind inrudita cu salcamul sau arborele de matase. Popular este cunoscuta si sub denumirea de simtitoarea sau planta miscatoare, fiind o planta sensibila la atingere. Astfel ca, la o atingere cat de mica a frunzelor, acestea se vor strange rapid. Este important de stiut ca atingerile frecvente epuizeaza planta.

Mimoza prezinta frunze penat-compuse, de aproximativ 5-10 cm lungime, de culoare verde, asemanatoare celor de feriga. 

Planta infloreste in iulie-august. Florile sunt mici, grupate in inflorescente usor globulare, de culoare roz sau violet. Florile prezinta patru petale mici, patru sepale minuscule si patru stamine. Staminele reprezinta partea cea mai proeminenta a florilor, dand acestora un aspect pufos-zbarlit. 

In tara noastra este des intalnita ca planta de apartament, insa nu prezinta longevitate foarte mare. Dupa infloire, planta tinde sa se degradeze. 

Specii si varietati. Acesta specie prezinta trei varietati: Mimosa pudica var. hispida, Mimosa pudica var. unijula, Mimosa pudica var. tetandra este rar intalnita.

Lumina. Prefera pozitionarea in locuri insorite, cu multa lumina. Pe timpul verii, poate fi mutata in exterior, intr-o zona cu soare.

Temperatura. Se dezvolta optim la temperaturi intre 20-25℃, insa poate tolera si temperaturi mai scazute – pana la 10℃ sau mai ridicate – pana la 32℃. 

Umiditate. Mimoza creste si infloreste cel mai bine cand umiditatea este constanta si moderata, atat in substrat, cat si cea atmosferica. 

Substrat. Se dezvolta bine intr-un substrat fertil, cu o capacitate foarte buna de drenare. 

Produse recomandate

Udarea se va face regulat, astfel incat substratul sa fie mentinut la o umiditate constanta, insa nu trebuie sa balteasca apa. Iarna, cantitatea de apa pentru udare va scadea. 

Fertilizarea se face in perioada de crestere activa (mai-august), cu un ingrasamant special pentru plantele de interior cu flori.

Produse recomandate

Este o planta sensibila la transplantare.

Inmultire. Se inmulteste usor primavara prin seminte. Acestea se pun intr-un substrat de inmultire care se va mentine usor umed. O alta metoda de inmultire e cea prin butasi, recoltati primavara din lastarii semilemnificati ai plantei.

Produse recomandate

Produse recomandate

Boli si daunatori. Este sensibila la atacul acarienilor. De asemenea, in conditii de umiditate ridicata a substratului si temperaturi scazute, poate dezvolta putregai

In plus:
  • Frunzele ingalbenite pot fi un semn ca umiditatea atmosferica este scazuta. 
  • Este o specie iubitoare de caldura, este indicata pozitionarea in spatii incalzite. 

Discutii din comunitate

author-avatar
VD
29 martie 2021
plante afectate cu pete maro pe frunze
Buna ziua, Am in gradina mai multe tipuri de plante ornamentale, plantate in decursul anului trecut si incepind de anul trecut si cu accentuare pe perioada iernii, toate au dezvoltat diverse probleme. Nu stiu si nu cred ca toate au origine comuna, va rog sa ma ajutati sa identific problemele si tratamentele In primul rind conditiile generale: - sol foarte prost, lutos. Exista un sistem de drenaj in gradina, dar este foarte posibil sa nu faca fata eficient, deoarece apa circula greu prin solul lutos - pentru imbunatatirea calitatii solului, in toate zoneleplantate s-a decopertat ~10cm de pamint si s-a pus in loc un strat de turba. Acida la conifere, medie la celelalte plante. - Peste turba s-a pus geotextil si apoi piatra. - Exista si irigatie cu aspersoare in zonele cu gazon cit si sistem de picurare pe sub piatra - Am un colaborator care se ocupa de gradina si a avut grija si sa faca stropirile sezoniere cu fungicide si ingrasaminte. Fungicide inteleg ca a folosit fungicide cuprice iar ca ingrasamint foliar de uz general cred ca a folosit cropmax, dat cu un atomizor cred. Nu cunosc concentratiile folosite. Acum problemele: 1. Camelii plantate in gradina: Initial au inceput sa isi piarda culoarea, apoi anumite frunze au dezvoltat zone uscate pentru ca apoi sa cada de tot. Acum, dupa iarna vad ca unele frunze prezinta si ceea ce pare a fi un fungus, dar acest fungus NU exista cind au inceput sa isi piarda culoarea verde inca din timpul anului. Ba cred ca pierderea culorii chiar s-a accelerat putin dupa ce s-a dat cu fungicid cupric. Mucegaiul din poze eu nu imi amintesc sa-l fi vazut toamna trecuta, l-am observat prima data dupa ce am eliminat pinza de protectie de pe timpul iernii. Culmea este ca am si 2 camelii din exact acelasi lot precum cele bolnave, dar pe care le-am tinut in ghiveci pe timpul iernii - tot afara, dar neacoperite si cred ca si netratate cu fungicid,iar acestea arata cit se poate de bine 2. Conifere de diverse tipuri: ienupari de diverse specii, precum si niste chiparosi leylandii. De asemenea si citva chiparosi in ghivece. Probleme: incepind cu toamna si cu accelerare pe timpul iernii, au inceput unii sa isi piarda din culoare si sa devina mai galbeni, la unii galbenul chiar a virat spre maron si la citiva exista ace care au trecut din verde direct spre maron sau chiar rosu ( de ex la ienuparul chinezesc "stricta" s-a facut direct colorare spre rosu si maro). Am remarcat o usoara uscare a acelor si la citiva chiparosi si ienupari pe care ii tin in ghivece, in gradina. Insa acestia din ghivece par sa fie doar foarte putin afectati comparativ cu cei plantati direct in gradina. 3. Trandafir: Frunze ingalbenite si uneori patate
author-avatar
Veaceslav
17 martie 2021
Plante ornamentale ingalbenite si uscate
Buna ziua.Am niste conifere plantate de 5 inclusiv 3ani. Nu leam facut nici un fel de tratamen si nici ingrasaminte. Ce se intimpla leau cazut acele din interior spre exterior (vezi poza).Enupar o parte este galben o parte este verde (vezi poza).Unii trandafiri.spirea frunzele sint galbene(vezi poza ) soul este argilos nisipos cu ph 7-8. Enupar stricta se usuca din interior spre exterior. Spunetimi value rog cum as putea sa tratez. Va multumesc.

Vrei să afli și mai multe

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile