Mimoza, informatii si sfaturi de ingrijire

Publicat pe: 27 martie 2020 Modificat pe: 28 iunie 2024

mimoza-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Mimoza (Mimosa pudica) este o planta originara din zona tropicala a Americii Centrale si de Sud, dar poate fi intalnita in toate regiunile tropicale ale lumii. Apartine familiei Fabaceae, fiind inrudita cu salcamul sau arborele de matase. Popular este cunoscuta si sub denumirea de simtitoarea sau planta miscatoare, fiind o planta sensibila la atingere. Astfel ca, la o atingere cat de mica a frunzelor, acestea se vor strange rapid. Este important de stiut ca atingerile frecvente epuizeaza planta.

Specii si varietati

Acesta specie prezinta trei varietati:

  • Mimosa pudica var. hispida,
  • Mimosa pudica var. unijula,
  • Mimosa pudica var. tetandra -este rar intalnita.

Mimoza prezinta frunze penat-compuse, de aproximativ 5-10 cm lungime, de culoare verde, asemanatoare celor de feriga. 

Planta infloreste in iulie-august. Florile sunt mici, grupate in inflorescente usor globulare, de culoare roz sau violet. Florile prezinta patru petale mici, patru sepale minuscule si patru stamine. Staminele reprezinta partea cea mai proeminenta a florilor, dand acestora un aspect pufos-zbarlit. 

In tara noastra este des intalnita ca planta de apartament, insa nu prezinta longevitate foarte mare. Dupa infloire, planta tinde sa se degradeze. 

Mimoza – Conditii de mediu

Lumina. Prefera pozitionarea in locuri insorite, cu multa lumina. Pe timpul verii, poate fi mutata in exterior, intr-o zona cu soare.

Temperatura. Se dezvolta optim la temperaturi intre 20-25℃, insa poate tolera si temperaturi mai scazute – pana la 10℃ sau mai ridicate – pana la 32℃. 

Umiditate. Mimoza creste si infloreste cel mai bine cand umiditatea este constanta si moderata, atat in substrat, cat si cea atmosferica. 

Substrat. Se dezvolta bine intr-un substrat fertil, cu o capacitate foarte buna de drenare. 

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire mimoza

Udarea se va face regulat, astfel incat substratul sa fie mentinut la o umiditate constanta, insa nu trebuie sa balteasca apa. Iarna, cantitatea de apa pentru udare va scadea. 

Fertilizarea se face in perioada de crestere activa (mai-august), cu un ingrasamant special pentru plantele de interior cu flori.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Este o planta sensibila la transplantare.

Inmultire. Se inmulteste usor primavara prin seminte. Acestea se pun intr-un substrat de inmultire care se va mentine usor umed. O alta metoda de inmultire e cea prin butasi, recoltati primavara din lastarii semilemnificati ai plantei.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Este sensibila la atacul acarienilor. De asemenea, in conditii de umiditate ridicata a substratului si temperaturi scazute, poate dezvolta putregai

In plus:

  • Frunzele ingalbenite pot fi un semn ca umiditatea atmosferica este scazuta. 
  • Este o specie iubitoare de caldura, este indicata pozitionarea in spatii incalzite. 
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

Despre Mimoza
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre Mimoza

12 discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile