Vezi 1 fir de răspunsuri
    • VD
      29 martie 2021
      0 urează frunze verzi

      plante afectate cu pete maro pe frunze

      Buna ziua,
      Am in gradina mai multe tipuri de plante ornamentale, plantate in decursul anului trecut si incepind de anul trecut si cu accentuare pe perioada iernii, toate au dezvoltat diverse probleme. Nu stiu si nu cred ca toate au origine comuna, va rog sa ma ajutati sa identific problemele si tratamentele

      In primul rind conditiile generale:
      – sol foarte prost, lutos. Exista un sistem de drenaj in gradina, dar este foarte posibil sa nu faca fata eficient, deoarece apa circula greu prin solul lutos
      – pentru imbunatatirea calitatii solului, in toate zoneleplantate s-a decopertat ~10cm de pamint si s-a pus in loc un strat de turba. Acida la conifere, medie la celelalte plante.
      – Peste turba s-a pus geotextil si apoi piatra.
      – Exista si irigatie cu aspersoare in zonele cu gazon cit si sistem de picurare pe sub piatra
      – Am un colaborator care se ocupa de gradina si a avut grija si sa faca stropirile sezoniere cu fungicide si ingrasaminte. Fungicide inteleg ca a folosit fungicide cuprice iar ca ingrasamint foliar de uz general cred ca a folosit cropmax, dat cu un atomizor cred. Nu cunosc concentratiile folosite.

      Acum problemele:

      1. Camelii plantate in gradina:
      Initial au inceput sa isi piarda culoarea, apoi anumite frunze au dezvoltat zone uscate pentru ca apoi sa cada de tot. Acum, dupa iarna vad ca unele frunze prezinta si ceea ce pare a fi un fungus, dar acest fungus NU exista cind au inceput sa isi piarda culoarea verde inca din timpul anului. Ba cred ca pierderea culorii chiar s-a accelerat putin dupa ce s-a dat cu fungicid cupric. Mucegaiul din poze eu nu imi amintesc sa-l fi vazut toamna trecuta, l-am observat prima data dupa ce am eliminat pinza de protectie de pe timpul iernii. Culmea este ca am si 2 camelii din exact acelasi lot precum cele bolnave, dar pe care le-am tinut in ghiveci pe timpul iernii – tot afara, dar neacoperite si cred ca si netratate cu fungicid,iar acestea arata cit se poate de bine

      2. Conifere de diverse tipuri: ienupari de diverse specii, precum si niste chiparosi leylandii. De asemenea si citva chiparosi in ghivece.
      Probleme: incepind cu toamna si cu accelerare pe timpul iernii, au inceput unii sa isi piarda din culoare si sa devina mai galbeni, la unii galbenul chiar a virat spre maron si la citiva exista ace care au trecut din verde direct spre maron sau chiar rosu ( de ex la ienuparul chinezesc „stricta” s-a facut direct colorare spre rosu si maro). Am remarcat o usoara uscare a acelor si la citiva chiparosi si ienupari pe care ii tin in ghivece, in gradina. Insa acestia din ghivece par sa fie doar foarte putin afectati comparativ cu cei plantati direct in gradina.

      3. Trandafir:
      Frunze ingalbenite si uneori patate

      # 84371

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
      29 martie 2021

      Buna ziua, avand in vedere informatiile descrise, cel mai probabil simptomele prezente la camelii au fost determinate de umiditatea excesiva din sol, ce a favorizat aparitia afectiunilor. In general, udarea in exces, irigarea prin aspersie, drenajul slab al substratului, ghivecele ce nu permit drenarea apei, creeaza conditii optime pentru aparitia si dezvoltarea bolilor la plante. In acest caz, este important sa eliminati, in primul rand, portiunile afectate, pentru a diminua raspandirea afectiunii, dupa care, sa aplicati 2-3 tratamente cu un fungicid omologat la plantele ornamentale, precum Amistar, 10 ml. Se dizolva 10 ml in 10 litri de apa, iar solutia obtinuta se aplica prin pulverizare pe frunze. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore. Tratamentele se pot efectua la intervale de 7 zile.
      In plus, pentru a sprijini regenerarea cameliilor in urma afectiunii, este importanta administrarea unui ingrasamant special ce stimuleaza cresterea sanatoasa a plantelor in urma unui stres suferit: Vital NT, 250 ml. Avand in vedere faptul ca acest ingasamant poate fi aplicat si prin udare, il puteti administra concomitent cu tratamentele cu fungicid. Totodata, in fotografii se observa si prezenta pietrisului. Este indicat sa indepartati acele pietre deoarece acestea pastreaza umiditatea ridicata la nivelul radacinii
      De asemenea, simptomele descrise la trandafiri sunt specifice unei patari. Impotriva acestei boli se recomanda inlaturarea frunzelor afectate si aplicarea tratamentului recomandat la camelii, cu fungicidul Amistar. Pentru regenerarea trandafirilor in urma afectiunilor si cresterea sanatoasa, se recomanda aplicarea unui ingrasamant special, precum Trandafiri NT, 250 ml .
      In privinta coniferelor afectate, pentru a putea identifica problema, va rugam sa atasati cateva fotografii cu acestea.

      # 84479
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Plante Ornamentale de Exterior

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi