Lalele, informatii si sfaturi de ingrijire

lalele-informatii-sfaturi-ingrijire

Lalele (genul Tulipa) – sunt plante erbacee perene, florifere, recunoscute pentru florile mari, divers colorate, specifice primaverii. Fac parte din familia Liliaceae, fiind plante bulbifere (cu bulb subteran). Sunt originare din Asia Centrala si sudul Europei, fiind cultivate in Persia inca din secolul 10. Au fost aduse si naturalizate in Europa, din Imperiul Otoman, incepand cu secolul 16. Infloresc primavara-devreme, devenind unul dintre simbolurile acestui anotimp. Vara, dupa scuturarea florilor, intra intr-o perioada de dormanta, partile aeriene ale plantei ofilindu-se complet. 

Lalelele sunt flori apreciate in intreaga lume, fiind cultivate in gradini, ca plante ornamentale, sau folosite ca plante taiate, in buchete si aranjamente florale. 

Se cunosc aproximativ 75 de specii de lalele, de la care s-au obtinut mii de hibrizi si cultivaruri, cu florile in diferite forme si culori. In functie de specie, inaltimea lor poate varia intre 10 si 70 cm. Floarea este hermafrodita si actinomorfa (prezinta simetrie radiala), cu aspect de cupa sau stea. Este alcatuita din doua randuri de cate 3 tepale (sepale si petale intrunite in acelasi tesut), de diferite culori si forme, in functie de varietate. Fructul este in forma de capsula elipsoidala, impartita in 3 camere, in care se gasesc semintele. Tulpina este reprezentata de tija florala, la baza careia se gaseste o rozeta de frunze acoperite de un strat ceros, protector (2-6 frunze). Bulbul este ovoidal sau piriform si prezinta un invelis protector de culoare bruna. 

Lalele – Clasificare 

In general, lalelele se clasifica dupa epoca de inflorire, astfel:

  1. Lalelele timpurii – sunt cele care infloresc la inceputul lunii aprilie. Pot fi soiuri cu flori simple sau duble, de dimensiuni mari sau mai mici. Exemple: Duc Van Tol, T. gerneriana x T. suaveolens.
  2. Lalelele semitimpurii – sunt cele care infloresc in a doua jumatate a lunii aprilie. Exemple: Mendel, Triumph.
  3. Lalelele tarzii – infloresc in luna mai. Pot fi soiuri cu flori simple sau duble. Exemple: Breeder, Lilium, Cottage, Bizare, Rembrandt, Papagal etc.

Din cauza schimbarilor climatice si modificarii conditiilor de mediu din ultimii ani, epocile de inflorire pot sa difere cu cateva zile sau saptamani. 

Conditii de mediu

Lumina. Lalelele necesita lumina abundenta pentru o dezvoltare corecta si armonioasa, de aceea se recomanda amplasarea lor intr-un loc cat mai luminat din gradina. Umbrirea, lumina insuficienta, zilele noroase determina deprecierea aspectului decorativ al florilor, subtierea frunzelor si frangerea tulpinilor. 

Temperatura. In decursul unui an, lalelele au nevoie de temperaturi diferite, pentru a desfasura procesele fiziologice specifice din fiecare perioada. Astfel, dupa plantarea bulbilor, acestia necesita temperaturi optime de 5-7°C pentru formarea radacinilor. Temperaturile ridicate determina dezvoltarea unui sistem radicular slabit, plantele devenind astfel mai sensibile in perioada iernii. Aparitia frunzelor deasupra solului se desfasoara cand in aer sunt temperaturi de 3-4°C si zapada incepe sa se topeasca. Dezvoltarea tulpinii si cresterea plantei are loc la temperaturi constante de 12-16°C. Variatiile bruste de temperatura din aceasta perioada (scaderea/cresterea temperaturii), pot duce la o crestere dereglata si formarea deficitara a florilor sau scurtarea perioadei de inflorire. 

Umiditate. In general, lalelele au cerinte ridicate pentru umiditate, in perioada de dezvoltare a partilor aeriene si de inflorire. In climatul tarii noastre, necesarul de apa este asigurat din precipitatii. Daca totusi apar perioade mai secetoase, se impune irigarea, in vederea mentinerii unui sol reavan. Recomandata este irigarea prin aspersie, pentru crearea unei umiditati atmosferice ridicate, preferata de lalele. 

Sol. Lalelele au nevoie de un substrat fertil, usor si cu un drenaj bun. Tolereaza greu terenurile grele, de aceea se recomanda suplimentarea lor cu nisip si mranita de gradina. 

Lalele – Ingrijire

Fertilizare. In general, lalelele au nevoie de cantitati mari de ingrasamant pentru o crestere optima. Se prefera ingrasamintele granulare, de tip NPK, imbogatite cu oligoelemente. Toamna, dupa plantarea bulbilor, se recomanda o prima fertilizare. In perioada de formare a bobocilor si inflorire, lalelele consuma cele mai mari cantitati de nutrienti, de aceea se impune fertilizarea in aceasta perioada. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea bulbilor. Perioada optima pentru plantarea bulbilor este din luna octombrie, pana la inceputul lunii noiembrie. Pentru inradacinarea corecta a bulbilor, solul trebuie sa fie reavan, astfel, in toamnele secetoase, se recomanda irigarea terenului cu cateva zile inainte si dupa plantare. Adancimea de plantare este de 10-15 cm. In cazul plantarii intarziate sau in zonele montane, cu ierni mai reci, se recomanda acoperirea terenului cu un strat de mulci de 3-5 cm. Acesta se inlatura la inceputul primaverii. 

Boli si daunatori

Bolile care pot aparea la lalele sunt putregaiul cenusiu, fuzarioza si putrezirea coletului. In cazul acestora, se recomanda aplicarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Daunatorii care pot aparea la lalele sunt afidele, acarienii si nematozii. Combaterea se face cu insecticide/acaricide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Avortarea florilor/esuarea infloririi este cauzata adesea de temperaturile ridicate dupa plantarea bulbilor. 
  • Bulbii scosi din pamant si depozitati se mentin la temperatura de 5°C.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile