Sfaturi, ingrijire, cultivare, Hibiscus

Hibiscus rosa-sinensis, cunoscuta popular ca trandafir chinezesc sau japonez, este o planta originara din Asia si singura specie din genul Hibiscus care este cultivata ca planta de apartament. 

Trandafirul chinezesc este un arbust al carui inaltime poate ajunge pana la 2 m. Frunzele sunt de culoare verde stralucitor, ovale, cu marginea serata. Florile sunt mari, simple sau duble, staminele sunt mult iesite in afara, iar petalele colorate in diferite culori: rosu, violet, roz, oranj sau alb.

hibiscus-trandafir-ingrijire

Conditii de mediu. Trandafirul chinezesc are pretentii mari fata de lumina, factor de care depinde formarea bobocilor si implicit inflorirea. Daca nu i se asigura necesarul, planta creste dar nu infloreste.

Temperatura optima pentru ca trandafirul chinezesc sa creasca si sa infloreasca este de 18-20°C, iar iarna nu trebuie sa scada sub 10°C. Planta trebuie protejata de temperaturile foarte ridicate din timpul verii.

Are nevoie de umiditate moderata, atat atmosferica, cat si in substrat.

Substratul trebuie sa fie bogat in humus, afanat si sa aiba o capacitate buna de drenare a apei.

Produse recomandate

Ingrijire. Udarea se face frecvent in perioada de crestere activa (primavara-vara), astfel incat pamantul sa se mentina reavan. In perioada de iarna, cand planta intra intr-un usor repaus, udarea se face mai rar. 

Fertilizarea se face cu ingrasaminte specifice pentru plantele decorative cu flori, in perioada de primavara-vara.

Produse recomandate

Pentru o dezvoltare armonioasa si stimularea infloririi, trandafirul chinezesc necesita taieri de formare. Acestea se fac primavara devreme. De asemenea, se recomanda indepartarea florilor uscate pentru a favoriza aparitia altora noi. 

Transplantarea este necesara la 3-5 ani, planta se muta intr-un ghiveci mai mare si se inlatura o parte din radacini, daca sunt afectate de boli sau daunatori. Lucrarea se face primavara. 

Inmultire. Cea mai folosita metoda de inmultire este butasirea. Aceasta se face toamna sau primavara devreme, din varfurile ramificatiilor. Butasii se pun la inradacinat intr-un amestec de turba si nisip.

Produse recomandate

Produse recomandate

Boli si daunatori. Cele mai frecvente boli sunt rugina si putregaiul cenusiu, iar dintre daunatori, se pot intalni afidele, acarienii si tripsii

Vrei să afli și mai multe

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor