Sfaturi, ingrijire, cultivare, Deutzia

Sfaturi, ingrijire, cultivare, Deutzia Comunitatea Botanistii

Deutzia este un gen ce cuprinde aproximativ 60 de specii de arbusti floriferi, din familia Hydrangeaceae. Sunt originari din Asia Centrala si de Est, America Centrala si Europa. Cele mai multe specii (aprox. 50) se intalnesc pe teritoriul Chinei. 

Au inaltimi cuprinse intre 1 si 4 m, majoritatea prezinta frunze caduce, insa unele specii din climatul subtropical au frunzisul persistent. Frunzele sunt asezate opus pe ramuri, sunt simple si au marginea serata. Florile cresc grupate in inflorescente de tip corimb sau panicul. La majoritatea speciilor, sunt de culoare alba, insa mai pot fi roz sau rosiatice. Fructele sunt capsule uscate ce contin numeroase seminte. 

Denumirea genului provine de la numele botanistului olandez din secolul 18, Johann van der Deutz. Datorita infloririi bogate, se planteaza ornamental in parcuri si gradini, ca exemplare izolate sau in grupuri, uneori chiar sub forma de garduri vii. 

Specii si cultivaruri – Deutzia 

Deutzia gracilis este o specie originara din Japonia, ceste ca arbust mic, de 0,7-1 m inaltime. Formeaza lujeri drepti si subtiri. Frunzele au forma lanceolata si culoare verde-deschis. Infloreste in mai. Inflorescentele sunt de tip panicul, mici, cresc orientate in sus. Florile au forma stelata si sunt albe. Cultivaruri:

‘Nikko’ – arbust cu forma tufoasa; infloreste abundent. Toamna, frunzisul capata o nuanta caramizie.  

Deutzia scabra este un arbust originar din Japonia si China, creste viguros, pana la 2,5-3 m inaltime, foarte ramificat. Prezinta frunze ovale sau lanceolate, cu marginea crenata si suprafata aspra. Infloreste in iunie-iulie, formand panicule terminale de flori albe, rozalii. Cultivaruri:

‘Candidissima’ – formeaza panicule compacte de flori albe.
‘Plena’ (‘Pride of Rochester’) – formeaza flori cu petale inguste si dese, de culoare alba, rosu carmin la exterior.   
‘Codsall Pink’ – florile sunt duble, parfumate, albe, la exterior sunt roz. 

Deutzia x lemoinei este o specie hibrida, cu port scund si aspect tufos. Formeaza flori simple, albe.  

Deutzia x rosea este un arbust tufos, compact, cu inaltimea de 1 m. Formeaza panicule de flori in forma de clopot, de culoare roz-deschis, cu exteriorul rosu. 

Deutzia x magnifica prezinta flori duble, roz-pal, ce cresc in inflorescente compacte, rotunjite, de tip panicul. 

Conditii de mediu

Lumina. Nu au cerinte speciale pentru lumina, suportand atat soarele direct, cat si semiumbra. 

Temperatura. Sunt plante ce prefera un climat mai cald. D. gracilis este sensibila la inghet.

Solul. Cresc bine intr-un sol reavan, bine drenat, bogat in humus. In general, sunt rezistente la seceta. 

Ingrijire

Udarea. Se va face astfel incat pamantul sa se usuce la suprafata intre doua udari.

Fertilizarea. Pentru cresterea si inflorirea bogata a arbustului, se recomanda administrarea unui ingrasamant specific in perioada de crestere vegetativa. 

Produse recomandate


Taieri. Suporta usor tunderile, care se recomanda sa fie facute anual, dupa inflorire. 

Produse recomandate

Boli si daunatori. In general, nu prezinta risc de atac de boli sau daunatori. 

Plantare

Se poate face primavara sau toamna, in perioada de repaus vegetativ, la temperaturi de peste 5°C, daca solul nu este inghetat si nu exista pericol de inghet. Asigurati-va ca procurati materialul saditor de la pepinierele autorizate. Imediat dupa plantare, se calca bine pamantul pentru a compacta solul si se uda din abundenta. Dupa aceea, se mentine pamantul mereu reavan.

Produse recomandateInmultire

Pot fi inmultite prin butasi lemnificati, prelevati iarna si plantati primavara sau verzi, prelevati si plantati la sfarsitul verii, in rasadnite. 

Produse recomandateIn plus:
 • Speciile de Deutzia lastaresc bine. 
 • D. gracilis se planteaza intr-un loc ferit de curentii de aer reci sau ger. 
 • In unele cazuri, diferentierea intre specii si hibrizi este dificila. 
 • Discuții pe teme similare

  Stoica Ionela
  17 martie 2021
  De ce nu înflorește trandafirul japonez Comunitatea BotanistiiDe ce nu înflorește trandafirul japonez Comunitatea Botanistii
  Buna ziua! Am și eu un trandafir japonez,are aproape 3 ani și nu a făcut nicio floare până acum,a avut o singura data in bulb mic dar nu a apucat sa înflorească pentru că s a îngălbenit și a picat. El pare foarte sănătos,are mereu frunzele verzi și lucioase, mereu face lăstari noi care cresc in toate direcțiile,dar îi mai tai eu din când în când. Îl ud corespunzător,când văd că solul e aproape uscat,cam o data la 2-3 zile ii pun putina apa,ii pulverizez și frunzele uneori. Ii pun fertilizant universal pentru flori in apă și îl ud din luna martie cam o data pe săptămână cu acesta. Ghiveviul l am schimbat o singura data in speranța că totuși va înflori. Vara trecuta l am scos pe balcon ,sa aibe mai multa lumina,dar nicio schimbare. Unde credeți că e problema ? De ce nu înflorește deloc?
  3
  1
  Trimite
  amalia
  23 iulie 2020
  va rog ajutor! am primit o camelie in ghiveci si m-am bucurat de ea pentru cateva saptamani.Dupa ce i-am pus fertilizant au dat alte frunze si crengute.o minune! dar am plecat in concediu pentru 2 saptamani iar afara foarte cald si floarea s-a ofilit spre uscare.Cum reusesc sa o readuc la viata?am udat-o bine cand m-am intors dar nu si-a revenit.Va multumesc anticipat
  0
  1
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile