Sfaturi, ingrijire, cultivare Cyclamen

Cyclamen este un gen de plante florifere perene din familia Primulaceae, ce cuprinde aproximativ 23 de specii. Sunt originare din regiunea Asia Mica si din Africa de Nord. Au dimensiuni cuprinse intre 5 si 30 cm, cresc din tuberculi si formeaza o tufa rotunjita. Frunzele au forma cordiforma si prezinta pete si nervatiuni de culoare gri-argintie. Infloresc in perioada Noiembrie-Martie, iar florile se deosebesc prin petalele intoarse in sus, de culoare roz, alb, rosu, violet. 

Specii. Cyclamen persicum, specie originara din America de Nord, prezinta frunze verzi, cu pete argintii. Are florile colorate in rosu, roz, violet. 

Cyclamen graecum prezinta frunze cordiforme si flori colorate in roz deschis sau rosu. Este o specie originara din sudul Greciei si Turcia. 

Cyclamen balearicum este o specie nativa din insulele Baleare ale Spaniei, are dimensiuni mai reduse, comparativ cu celelalte specii. Florile au culoare alba si apar in lunile Martie – Aprilie. 

Lumina. In perioada de inflorire majoritatea speciilor au nevoie de lumina din abundenta, in restul anului, este de preferat sa fie amplasate in locuri ferite de razele directe ale soarelui, usor umbrite.


Temperatura optima este de 18-20°C, aceasta nu trebuie sa scada sub 10°C.
In general, cyclamenul nu are pretentii fata de umiditatea aerului, insa trebuie evitata stropirea cu pulverizatorul. 

Substratul poate fi alcatuit din pamant de frunze, turba si nisip, in parti egale. Acesta trebuie sa dreneze foarte usor apa, astfel, se poate aseza pe fundul ghiveciului un strat de pietris.

Produse recomandate

Ingrijire. In perioada infloririi, toamna si iarna, se adauga apa la doua zile. Intervalele sunt orientative, deoarece cantitatea de apa si frecventa udarilor depinde de nevoile plantei, temperatura, amplasare. Primavara si vara, in perioada repausului vegetativ, se reduce frecventa udarilor, astfel incat stratul superior al substratului sa se usuce intre udari. 

Fertilizarea. Se face de regula la doua saptamani in perioada de inflorire. Se poate utiliza ingrasamant lichid special pentru plante florifere sau ingrasamant cu eliberare lenta (granulat, batoane, sfere). In perioada de repaus se recomanda oprirea fertilizarii.

Produse recomandate

Transplantarea nu este necesara la acest gen de plante, care rareori se pastreaza dupa ce infloresc. 

Inmultire. Inmultirea se poate face prin seminte vara sau prin divizarea tuberculilor, atunci cand planta este in repaus.

Produse recomandate

Boli si daunatori. Udarea excesiva poate favoriza aparitia putregaiului cenusiu. Se recomanda intotdeauna taierea frunzelor si a petiolurilor uscate sau bolnave. 

Uneori, pe planta pot aparea acarieni (paianjenii plantelor).

In plus: 

  • In interior, reinfloreste foarte rar.
  • Petiolurile moi de la baza plantei trebuie eliminate regulat. 
  • Nu se recomanda udarea frunzelor. 
  • Udarea excesiva poate fi cauza ofilirii frunzelor si a putrezirii radacinilor. 

Discutii din comunitate

author-avatar
Andreea
29 aprilie 2020
cyclamen cu musculite
Buna ziua am o floare cyclam care este plina de boboci,dar am observat pe pamantul de la suprafata mici ganganii negre ce seamana a musculite..Ce pot face?multumesc

Vrei să afli și mai multe

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile