Acalypha, informatii si sfaturi de ingrijire

Publicat pe: 9 septembrie 2019 Modificat pe: 10 mai 2024

acalypha-informatii-si-sfaturi-de-ingrijire

Genul Acalypha cuprinde plante anuale si perene, florifere din familia Euphorbiaceae. Sunt originare din zonele tropicale si subtropicale, din Indonezia si Polinezia. Cresc ca plante erbacee, arbustive sau arborescente, cu frunze alternate, petiolate, stipelate, cu margine dentata. Prezinta inflorescente diferite de la o specie la alta, pozitionate terminal sau axial.

Acalypha – Specii si varietati

Dintre speciile de Acalypha, cele mai intalnite sunt:

  • Acalypha hispida, denumita popular “coada vulpii” sau “coada de pisica”, este deseori intalnita ca planta de interior, datorita inflorescentelor decorative. Poate atinge o inaltime de 1,5-3 m, insa ca planta de apartament are inaltimi mult mai reduse. Este o specie dioica, ce cuprinde plante femele si plante mascule. Plantele femele prezinta inflorescente lungi, pufoase, colorate in rosu sau violaceu.
  • Acalypha wilkesiana creste sub forma de tufa semiarbustiva si se deosebeste prin frunzele aramii-grena. Florile unisexuate sunt unite in spice mici. Prezinta doua varietati: Musaica, prezinta pe frunze un mozaic de culori si Marginata, cu frunzele brune cu reflexe aramii si margini roz.
  • Acalypha godseffiana, prezinta frunze verzi si marginile albe, tivite. Poate ajunge pana la inaltimea de 60-80 cm.

Conditii de mediu

Lumina. Este o planta iubitoare de lumina, de aceea se recomanda sa fie pozitionata langa o fereastra cu expunere sudica, in spatele unei perdele fine, unde va beneficia de lumina solara in cea mai mare parte a zilei.

Temperatura. Intervalul optim de temperatura pentru aceasta planta este 20-24°C. Iarna trebuie tinuta intr-o camera mai racoroasa, la temperaturi de 10-12°C.

Umiditatea aerului. Este pretentioasa la umiditatea atmosferica si nu suporta aerul uscat din incaperi, de aceea se recomanda pulverizarea frunzelor in fiecare zi. Pentru a asigura o umiditate constanta a aerului, puteti aseza ghiveciul intr-un bol cu pietris umed. Daca aerul este prea uscat, planta va pierde frunzele treptat.

Substrat. Suporta un substrat ceva mai greu, dar care sa asigure un drenaj bun al apei. Acesta poate fi alcatuit din pamant de frunze, mranita, compost si nisip.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Acalypha

Udare. Udarea trebuie facuta moderat si constant, astfel incat substratul sa se mentina mereu umed in perioada iunie-septembrie. Iarna, pentru a favoriza intrarea plantei in repaus vegetativ, se reduce cantitatea de apa administrata si frecventa udarilor. 

Fertilizare. Acalypha are nevoie regulat de ingrasamant in perioada de crestere, din mai pana in octombrie. Cel mai indicat este ingrasamantul lichid, insa se poate utiliza si un ingrasamant cu eliberare controlata sub forma de batoane sau sfere. Iarna nu se mai administreaza ingrasamant pentru a mentine planta in repausul vegetativ.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. In mod normal, Acalypha trebuie transplantata anual, in perioada februarie-mai. Are o crestere rapida, de aceea, la inceput, se recomanda mutarea plantei intr-un ghiveci mai voluminos. Cand planta ajunge la dimensiunea dorita, se recomanda inlocuirea partiala a substratului, anual, fara a mai schimba ghiveciul.

Taieri. Pentru mentinerea formei plantei si cresterea de frunze noi, se recomanda taierea tulpinilor si ramificatiilor la jumatate, in fiecare an, in februarie-martie. Tulpinile uscate si lipsite de frunze se elimina in totalitate. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Inmultirea se face primavara sau toamna, prin butasi de 10-15 cm, din varfuri si portiuni de lastari de 1 an. Pentru inradacinare, butasii au nevoie de o temperatura constanta de 25°C si de umiditate atmosferica ridicata. Pentru a favoriza prinderea acestora, se recomanda utilizareali unui stimulator de inradacinare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Daunatori

In conditii de temperaturi ridicate si aer uscat pot aparea acarienii. Mai este sensibila la musculita alba si paduchii lanosi. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Are nevoie de temperaturi de 15°C noaptea pentru a inflori. Florile apar in perioada aprilie-octombrie.
  • Dupa taieri, se pulverizeaza mai des cu apa.
  • La Acalypha wilkesiana, florile insignifiante se elimina pentru a mentine tufa compacta. 
  • Atentie! Trebuie manipulata cu grija, deoarece toate partile plantei sunt toxice pentru om si animale.  
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile