Putregaiul uscat al verzei (Phoma lingam) – identificare si combatere
Publicat pe: 19 ianuarie 2018 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Putregaiul uscat al verzei, Phoma lingam a fost semnalata la sfarsitul secolului XVIII in Germania, iar in Romania a aparut in anul 1947.
Simptome
Plantele tinere atacate inca din rasadnite, prezinta pe primele 2 frunzulite pete de decolorare, circulare sau neregulate. Pe zonele galbui apar puncte mici, negre. Daca este atacata tulpinita, se observa la baza o subtiere a sa, insotita de o innegrire.
Tesuturile putrezesc uscat, iar tinerele plante se frang. La plantele mai dezvoltate, pe frunze apar pete galbui, circulare, de pana la 2 cm in diametru, iar daca exista conditii favorabile de umiditate mare, petele se pot uni si frunzele se usuca.
Pe tulpinile mai groase, zonele bolnave, innegrite, prezinta tesuturi usor adancite, marginite de o dunga bruna-cenusie. In interiorul acestei tulpini apar caverne pline cu un mucegai albicios. Radacinile plantelor afectate putrezesc, iar plantele se ususca.
Cele mai mari pagube se inregistreaza in culturile semincere unde simptomele de atac pot aparea si pe fructe. Acestea nu vor mai produce seminte sau semintele vor fi depreciate, cu pete mici, negre, fara capacitate germinativa.


Agentul patogen este ciuperca Phoma lingam rezista de la un an la altul in resturile de plante atacate si in semintele infectate. In timpul vegetatiei, sporii sunt dusi de apa de ploaie, vant, insecte sau apa din irigatie.
Prevenire si combatere
Infiintarea culturilor se va face pornind de la samanta si rasad sanatos, produs in spatii protejate bine dezinfectate cu produse specifice.
In cazul aparitiei simptomelor se executa stropiri foliare cu fungicide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Putregaiul uscat al verzei (Phoma lingam) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.