Putregaiul umed al cruciferelor (varza, rapita, napi, conopida) – Erwinia carotovora pv.carotovora

Putregaiul umed al cruciferelor (varza, rapita, napi, conopida) – Erwinia carotovora pv.carotovora Comunitatea Botanistii

Putregaiul umed al cruciferelor, Erwinia carotovora pv.carotovora a fost semnalata abia in 1934, pe rapita si nap. In Romania primele semnalari au fost facute in 1950 pe varza si gulie. Atacul este foarte periculos la culturile semincere si poate produce pagube si in timpul depozitarii legumelor.

  
Simptome – Putregaiul umed al cruciferelor

Putregaiul umed se observa la culturile de crucifere in a doua parte a vegetatiei, in anii ploiosi. Sau, pe solele unde nu are loc drenarea apei in mod normal. La varza atacul se observa la locul de prindere al coditei frunzei, unde apare mai intai un putregai umed, galbui, apoi cenusiu. Daca exista umiditate atmosferica mare, atacul cuprinde in intregime capatana, transformand-o intr-o masa de mucilagiu urat mirositoare. Capatana va cadea in scurt timp. Atac asemanator are loc si la gulii, iar la conopida se poate observa putrezirea partiala sau totala a inflorescentei.

Agentul patogen este bacteria Erwinia carotovora pv.carotovora. Acesta rezista in resturile vegetale atacate ramase pe camp. Poate fi transmisa prin materialul de inmultire. Din sol, bacteria patrunde in planta prin micile rani ale radacinilor si produce infectia generala, circuland prin vasele conducatoare. In depozite, atacul este cu atat mai grav cu cat temperatura se apropie de 20-25°C si este asociat cu atacul de Botrytis cinerea si Sclerotinia sclerotiorum. Bacteria ataca multe specii, din cercul de plante gazda facand parte bostanoasele, radacinoasele, bulboasele. Bacteria rezista numai in sol si nu se transmite prin seminte, practic toate terenurile unde s-au cultivat legumele sunt infestate cu aceasta bacterie.

Prevenire si combatere

Masurile de igiena culturala se impun dupa eliberarea terenului de culturile atacate. In timpul depozitarii, se vor alege semincerii sanatosi, iar in depozite se va asigura o aerare corespunzatoare pentru a se evita ridicarea temperaturii. Temperatura optima de pastrare a verzei este de +1°C. In culturile semincere trebuie sa se respecte epoca de plantare, eliminarea resturilor de frunze vechi si combaterea daunatorilor din sol ce pot produce raniri ale radacinilor. La alcatuirea asolamentelor legumicole trebuie sa se tina cont ca sa nu urmeze unele din culturile ce pot fi atacate de bacterie. In timpul vegetatiei se recomanda aplicarea de tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  Turcus crina
  1 iulie 2020
  varza – uscarea frunzelor dupa transplantare Comunitatea Botanistii
  Buna ziua as dori sa ma ajutati cu un tratament si cauza pentru varza la 3 4 zile dupa transplantarea au început să se usuce frunzele
  0
  1
  Trimite
  fliorind
  24 iulie 2020
  in sol argilos -lutos erge varza?
  0
  1
  Trimite

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile