Putregaiul cenusiu al cepei – Botrytis allii

Putregaiul cenusiu al cepei, Botrytis allii este o boala des intalnita in culturile de ceapa si produce daune importante, de 15-20%, atat la culturile de camp, cat si in depozite.


SimptomePutregaiul cenusiu al cepei. Atacul se observa pe frunze si pe bulbi, prin aparitia unor pete albicioase de 1-3 mm in diametru, circulare sau ovale. In dreptul acestora tesuturile se scufunda. Daca este umiditate ridicata, pe tesuturile atacate apare un puf cenusiu, dens, iar plantele pier. Plantele mature pot prezenta o putrezire la baza, urmata de putrezirea partii superioare a bulbilor. Pe zonele atacate apar scleroti negri, mari de 2-5 mm.


Agentul patogen este ciuperca Botrytis allii. Aceasta evolueaza in conditii optime la temperaturi de 22-23°C. Poate distruge frunzele, bulbii, dar si inflorescentele. Semintele pot fi infectate in procente variabile. Transmiterea ciupercii se face de la an la an prin sclerotii din sol. Sau, prin sporii ramasi pe resturile vegetale, dar si prin semintele infestate. In timpul vegetatiei, infectiile sunt asigurate de sporii dusi de vant (pentru frunze) sau de apa de ploaie si de irigatie.


Prevenire si combatere. Igiena culturala, asolamentul de minim 3 ani, fertilizarea echilibrata (fara balegar, care creeaza conditii de intensificare a bolii), irigarea cu norme rationale (cu drenarea surplusului de apa) si folosirea de material de plantat sanatos, micsoreaza pagubele produse de aceasta ciuperca. La aparitia primelor simptome se efectueaza tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate