Putregaiul cenusiu al cepei (Botrytis allii) – identificare si combatere
Publicat pe: 19 ianuarie 2018 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Putregaiul cenusiu al cepei, Botrytis allii este o boala des intalnita in culturile de ceapa si produce daune importante, de 15-20%, atat la culturile de camp, cat si in depozite.


Simptome
Atacul se observa pe frunze si pe bulbi, prin aparitia unor pete albicioase de 1-3 mm in diametru, circulare sau ovale. In dreptul acestora tesuturile se scufunda. Daca este umiditate ridicata, pe tesuturile atacate apare un puf cenusiu, dens, iar plantele pier. Plantele mature pot prezenta o putrezire la baza, urmata de putrezirea partii superioare a bulbilor. Pe zonele atacate apar scleroti negri, mari de 2-5 mm.
Agentul patogen este ciuperca Botrytis allii. Aceasta evolueaza in conditii optime la temperaturi de 22-23°C. Poate distruge frunzele, bulbii, dar si inflorescentele. Semintele pot fi infectate in procente variabile. Transmiterea ciupercii se face de la an la an prin sclerotii din sol. Sau, prin sporii ramasi pe resturile vegetale, dar si prin semintele infestate. In timpul vegetatiei, infectiile sunt asigurate de sporii dusi de vant (pentru frunze) sau de apa de ploaie si de irigatie.
Prevenire si combatere
Igiena culturala, asolamentul de minim 3 ani, fertilizarea echilibrata (fara balegar, care creeaza conditii de intensificare a bolii), irigarea cu norme rationale (cu drenarea surplusului de apa) si folosirea de material de plantat sanatos, micsoreaza pagubele produse de aceasta ciuperca. La aparitia primelor simptome se efectueaza tratamente cu fungicide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă


Citește și participă la discuții despre Putregaiul cenusiu al cepei (Botrytis allii) – identificare si combatere
discuții active-
Discuții pe teme similare
3 urează frunze verziCeapa, plante afectate de grindinaCeapa diszrusaCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi5 urează frunze verziCeapa, frunze patateAm stropit aprox in urma cu 2 sapt cu zeama bordeleza și _ a revenit partialCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi14 urează frunze verziCeapa, identificare afectiuneBună ziua! Cu ce sa stropesc? Nu este afectată toată cultura . Mulțumesc!CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.