Putregaiul alb al morcovului, patrunjelului, pastarnacului si telinei (Sclerotinia sclerotiorum) – identificare si combatere
Publicat pe: 19 ianuarie 2018 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Putregaiul alb al morcovului, patrunjelului, pastarnacului si telinei, Sclerotinia sclerotiorum este frecvent intalnit in toate culturile de radacinoase, insa pagubele cele mai mari sunt semnalate in depozite si silozuri. In conditii necorespunzatoare de depozitare pagubele pot ajunge la 25-50%.



Simptome
Atacul ciupercii in camp incepe prin acoperirea partii bazale a plantelor cu un puf alb. Daca vremea este umeda si calduroasa plantele sunt distruse in intregime. In depozite, pe radacinile ce prezinta rani se dezvolta un miceliu alb-cenusiu, pe care apar corpi negri (scleroti), de diferite forme si marimi. Radacinile putrezesc umed, devin moi si sunt decolorate. Putrezirea se deosebeste de cea produsa de bacteria Erwinia carotovora. Aceasta determina aparitia unei portiuni vascoase de tesuturi degradate. Ciuperca ataca patrunjelul de radacina, telina, pastarnacul, dar si alte legume.
Agentul patogen este Sclerotinia sclerotiorum. Transmiterea ciupercii se face atat in camp cat si in depozite. Se realizeaza prin contactul direct dintre radacinile bolnave si cele sanatoase, daca temperatura este in jur de 22°C. Transmiterea de la un an la altul este asigurata de scleroti. Acestia germineaza la temperaturi de 18-22°C si umiditate de 60-80%. Daca nu gasesc aceste conditii, ei isi pastreaza totusi viabilitatea timp de 2-3 ani.
Prevenire si combatere
O masura importanta de prevenire a atacului este rotatia culturilor, dar aceasta se executa dificil in asolamentul legumicol, avand in vedere ca ciuperca ataca multe specii de legume. Se recomanda araturi adanci, pentru ingroparea resturilor vegetale cu scleroti, evitarea excesului de umiditate, sortarea atenta a materialului de depozitare, precum si respectarea unei temperaturi apropiate de 0°C in depozite.
In timpul perioadei de vegetatie se pot aplica tratamente cu fungicide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Putregaiul alb al morcovului, patrunjelului, pastarnacului si telinei (Sclerotinia sclerotiorum) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
19 urează frunze verziStiai ca, anumite specii de citrice pot tolera temperaturi negative?🍊 Citrus trifoliata – este un arbust originar din China si Coreea. Este cunoscut si sub numele de “portocala rezistenta”, “portocala amara japoneza” sau Poncirus trifoliata. Este un portaltoi valoros... mai multFrunze verzi1 urează frunze verzicu ce trebuie sa ii stropesc cultura de morcovi contra purici sau paduchi albiam si eu o intrebare, am observat la cultura de morcovi deasupra solului si in sol pe morcovi niste purici sau paduchi albi cu ce trebuie sa ii stropesc?va multumesc.CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.