Putregaiul alb al morcovului, patrunjelului, pastarnacului si telinei – Sclerotinia sclerotiorum

 

Putregaiul alb al morcovului, patrunjelului, pastarnacului si telinei – Sclerotinia sclerotiorum

Boala este frecvent intalnita in toate culturile de radacinoase, insa pagubele cele mai mari sunt semnalate in depozite si silozuri. In conditii necorespunzatoare de depozitare pagubele pot ajunge la 25-50%.

Putregaiul alb la morcov  Putregai alb la radacinile de morcov
Simptome: Atacul ciupercii in camp incepe prin acoperirea partii bazale a plantelor cu un puf alb dupa care, daca vremea este umeda si calduroasa plantele sunt distruse in intregime.
In depozite, pe radacinile ce prezinta rani se dezvolta un miceliu alb-cenusiu, pe care apar corpi negri (scleroti), de diferite forme si marimi. Radacinile putrezesc umed, devin moi si sunt decolorate. Putrezirea se deosebeste de cea produsa de bacteria Erwinia carotovora, care determina aparitia unei portiuni vascoase de tesuturi degradate.
Ciuperca ataca patrunjelul de radacina, telina, pastarnacul, dar si alte legume.
Agentul patogen: Transmiterea ciupercii Sclerotinia sclerotiorum se face atat in camp cat si in depozite, prin contactul direct dintre radacinile bolnave si cele sanatoase, daca temperatura este in jur de 22°C.
Transmiterea de la un an la altul este asigurata de sclerotii care germineaza la temperaturi de 18-22°C si umiditate de 60-80%. Daca nu gasesc aceste conditii, ei isi pastreaza totusi viabilitatea timp de 2-3 ani.
Prevenire si combatere: O masura importanta de prevenire a atacului este rotatia culturilor, dar aceasta se executa dificil in asolamentul legumicol, avand in vedere ca ciuperca ataca multe specii de legume.
Se recomanda araturi adanci, pentru ingroparea resturilor vegetale cu scleroti, evitarea excesului de umiditate, sortarea atenta a materialului de depozitare, precum si respectarea unei temperaturi apropiate de 0°C in depozite.
In timpul perioadei de vegetatie se pot aplica tratamente cu fungicide precum: Switch 62.5 WG (1 kg/ha), Orius 25 EW (1 l/ha), Rovral 500 SC (1 l/ha), Topsin 500 SC (1.4 l/ha), Ortiva Top (1 l/ha).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor