Putregaiul alb al morcovului, patrunjelului, pastarnacului si telinei (Sclerotinia sclerotiorum) – identificare si combatere

Publicat pe: 19 ianuarie 2018 Modificat pe: 28 iunie 2024

Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Putregaiul alb al morcovului, patrunjelului, pastarnacului si telinei, Sclerotinia sclerotiorum este frecvent intalnit in toate culturile de radacinoase, insa pagubele cele mai mari sunt semnalate in depozite si silozuri. In conditii necorespunzatoare de depozitare pagubele pot ajunge la 25-50%.



  
Simptome

Atacul ciupercii in camp incepe prin acoperirea partii bazale a plantelor cu un puf alb. Daca vremea este umeda si calduroasa plantele sunt distruse in intregime. In depozite, pe radacinile ce prezinta rani se dezvolta un miceliu alb-cenusiu, pe care apar corpi negri (scleroti), de diferite forme si marimi. Radacinile putrezesc umed, devin moi si sunt decolorate. Putrezirea se deosebeste de cea produsa de bacteria Erwinia carotovora. Aceasta determina aparitia unei portiuni vascoase de tesuturi degradate. Ciuperca ataca patrunjelul de radacina, telina, pastarnacul, dar si alte legume.


Agentul patogen este Sclerotinia sclerotiorum. Transmiterea ciupercii  se face atat in camp cat si in depozite. Se realizeaza prin contactul direct dintre radacinile bolnave si cele sanatoase, daca temperatura este in jur de 22°C. Transmiterea de la un an la altul este asigurata de scleroti. Acestia germineaza la temperaturi de 18-22°C si umiditate de 60-80%. Daca nu gasesc aceste conditii, ei isi pastreaza totusi viabilitatea timp de 2-3 ani.


Prevenire si combatere

O masura importanta de prevenire a atacului este rotatia culturilor, dar aceasta se executa dificil in asolamentul legumicol, avand in vedere ca ciuperca ataca multe specii de legume. Se recomanda araturi adanci, pentru ingroparea resturilor vegetale cu scleroti, evitarea excesului de umiditate, sortarea atenta a materialului de depozitare, precum si respectarea unei temperaturi apropiate de 0°C in depozite.
In timpul perioadei de vegetatie se pot aplica tratamente cu fungicide specifice.

Comandă produsele recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
Mar
Potos
chiparos-sfaturi-ingrijire
Chiparos
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
Cactusi
Pachira
Palmieri
Citrice
Orhidee
Leandru
Codiaeum
Camellia
Medinilla
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
Dracaena
Yucca
Bonsai
Ficus
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
scapa-de-sobolani
Sobolani
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Putregaiul alb al morcovului, patrunjelului, pastarnacului si telinei (Sclerotinia sclerotiorum) – identificare si combatere

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile