Prazul, informatii despre tehnologia de cultura

Publicat pe: 1 octombrie 2021 Modificat pe: 10 mai 2024

praz-cultivare-ingrijire

Prazul (Allium porrum) apartine familiei botanice Alliaceae si este originar din estul bazinului Marii Mediterane. Este o planta erbacee bienala, inrudita cu ceapa, cu leurda si cu usturoiul.In prezent se cultiva la scara larga in Asia, Europa, Australia, Africa, America de Sud si de Nord, fiind indragit pentru gustul specific, continutul ridicat de vitamine si minerale, respectiv pentru proprietatile terapeutice.

Particularitati botanice

praz

Radacinile numeroase ale prazului patrund in sol la  adancimi mai mari decat radacinile cepei sau al usturoiului. Se poate diferentia tulpina adevarata (sub forma unui disc) de tulpina falsa (formata din tecile frunzelor acoperite unele de altele). Tulpina falsa poate atinge inaltimi de pana la 60 cm, respectiv pana la 7-8 cm in diametru. Frunzele sunt lineare, cu marginile curbate catre interior, asezate intr-un singur plan (precum la usturoi). Au aspect brumat datorita stratului de pruina cu care sunt acoperite. Fiind o specie bienala, tulpina florifera cilindrica, inalta de pana la 2 m, se formeaza in al doilea an de vegetatie. Prezinta o inflorescenta globuloasa cu pana la 3000 de flori albe, verzui sau violacee. Un gram de seminte contine pana la 400 de seminte mici, negre,  zbarcite.

Cultivaruri

  • Profil – cu perioada de vegetatie de 90-100 de zile si cu tulpina falsa verde deschisa, inalta de 25-30 cm;
  • Harfstreuzen 3 – cu perioada de vegetatie de 90-100 de zile, cu tulpina falsa verde-albastruie, inalta de 25-30 cm;
  • De Carentean – cu perioada de vegetatie de 110-125 de zile, cu tulpina falsa verde-albastruie, inalta de cca. 20 cm;
  • Jolant – cu perioada de vegetatie de 110-125 de zile, cu tulpina falsa verde-inchisa, inalta de cca. 20 cm;
  • Lincoln – cu perioada de vegetatie de 130-150 de zile, cu tulpina falsa verde-galbuie, inalta de 50-60 cm;
  • Camus – cu perioada de vegetatie de 130-150 de zile, cu tulpina falsa verde-deschis, inalta de 50-60 cm;
  • Bluegreen Winter Baikal – cu perioada de vegetatie de 130-150 de zile, cu tulpina falsa verde-inchisa, inalta de cca. 20 cm;
  • Elefant – cu perioada de vegetatie de 130-150 de zile, cu tulpina falsa inalta de cca. 70 cm, etc.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Cerinte fata de clima si sol

Prazul se dezvolta bine in lumina plina, nu suporta umbrirea. Cerintele fata de temperatura sunt reduse, plantele mature fiind rezistente si in conditii de inghet, pana la -18℃. Temperatura optima pentru crestere si dezvoltare este de 18-20℃, iar cea de germinare a semintelor de 3-5℃. In schimb, cerintele fata de umiditate sunt mari. In cazul umiditatii scazute din sol, prazul are productivitate scazuta, iar calitatea plantelor lasa de dorit. Nu suporta insa nici excesul de umiditate sau baltirea apei. In ceea ce priveste solul, acesta trebuie sa fie bine aprovizionat cu substante nutritive, cu textura mijlocie si cu reactie slab acida.

Tehnologia de cultivare a prazului

Pregatirea terenului

pregatire teren prazul

Se recomanda aplicarea ingrasamintelor naturale si chimice in toamna anului precedent cultivarii prazului, urmata de aratura adanca de toamna (cca. 30 cm adancime). Primavara, inainte de plantare sau semanare, se executa lucrarile specifice culturilor succesive, in functie de conditiile existente: aratura adanca, irigare de aprovizionare (250-300 m3 de apa la hectar), maruntirea solului, modelarea terenului, erbicidarea.

Se recomanda revenirea cu specii bulboase (praz, ceapa, usturoi, etc.) pe aceeasi sola din 4 in 4 ani, sau mai mult. Speciile premergatoare potrivite sunt ridichile, mazarea, salata si cartofii timpurii.

Semanatul sau plantarea rasadului

La noi prazul se cultiva in camp, iar infiintarea culturii se realizeaza fie prin semanaturi directe, fie prin plantare de rasad. Perioada optima pentru semanaturile directe este final de martie, inceput de aprilie. In cazul utilizarii rasadurilor, acestea se produc prin semanaturi rare la final de martie – inceput de aprilie, fie in camp, fie in solarii. Repicarea nu este necesara, rasadurile sunt apte de plantare (au 3-4 frunze bine formate) dupa 60-65 de zile de la rasarire. Se planteaza manual sau mecanic dupa mocirlirea (introducerea radacinilor intr-un amestec de pamant galben, balegar de bovine si apa) si fasonarea prealabila (se lasa 2-3 cm de radacina si ⅓ din lungimea frunzelor). Perioada optima pentru plantarea rasadurilor este final de mai – inceput de iunie, iar schema de plantare este de 30×15 cm. Se realizeaza udarea culturii imediat dupa plantare.

Lucrarile de intretinere

prazul cultura

Pana la plantare, rasadurile se ingrijesc prin udari, tratamente fitosanitare preventive si prin aplicarea ingrasamintelor specifice. Culturile in camp se iriga de 10-12 ori in perioada de vegetatie, cu norma de 300-350 m3 de apa la hectar, evitandu-se insa baltirea apei pe teren. In cazul unor pierderi, golurile se completeaza cu rasaduri viguroase. In vederea cresterii productivitatii se pot aplica fertilizari faziale, iar pentru producerea legumelor de calitate superioara, se poate realiza musuroirea manuala sau mecanizata a culturii.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Recoltarea

Recoltarea se realizeaza manual, prin smulgere. Pentru consumul imediat, prazul se poate recolta esalonat, pe toata perioada verii si pana toamna tarziu (noiembrie). Productia este de 25-35 t/ha sau chiar mai mult, in functie de cultivar, conditii de mediu si ingrijire.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile