Plosnita verde a tomatelor (Nezara viridula) – identificare si combatere
Publicat pe: 11 septembrie 2019 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Plosnita verde a tomatelor, Nezara viridula, este o insecta ce face parte din ordinul Hemiptera, originara din Africa. S-a raspandit in ultimii ani si in Europa, Asia si America, in Romania fiind semnalata pentru prima oara in anul 2013, in judetul Arad. Este un daunator periculos pentru cultura de tomate, insa poate fi intalnit si in alte culturi legumicole (ardei, vinete, castraveti, fasole, varza etc.).
Descriere si biologie – Plosnita verde a tomatelor
Prezinta 3 stadii de dezvoltare: ou, nimfa si adult. Adultii sunt de culoare verde-mat si au forma de scut, ating o lungime de 12-14 mm. Aripile acopera in totalitate abdomenul. Copulatia poate dura de la cateva minute pana la cateva zile. Femelele incep sa depuna oua la 3-4 saptamani dupa ce ajung la maturitate, acestea putand depune pana la 260 oua.
Ouale pot fi gasite pe plante pe toata perioada de vegetatie, sunt depuse in grupuri de cate 30-130 pe suprafata inferioara a frunzelor, in extremitatea superioara a plantelor de cultura sau a buruienilor. Acestea au culoare alb-galbuie si forma cilindrica, cu capetele plate, in forma de disc. Dimensiunea oualor este de 1,2 mm lungime si 0,8 mm latime. Incubatia dureaza 5 zile in sezonul cald si 2-3 saptamani primavara si toamna. Pe parcursul incubatiei ouale devin rozalii.
Nimfele eclozeaza prin deschiderea capacelului din capatul oualor. Eclozarea unui grup intreg poate dura pana la o ora si jumatate. Pana la maturitate acestea trec prin 5 stadii de dezvoltare, in primul stadiu, acestea avand o culoare galbuie si ochi rosii, iar membrele si antenele transparente. Dupa 3 zile, nimfele trec in a doua etapa de dezvoltare, care dureaza 5 zile si in care incep sa se hraneasca. Acestea au o culoare neagra a corpului si membrelor, cu puncte galbene pe marginile toracelui. Fazele 3 si 4 au o durata de aproximativ 7 zile, nimfele incepand sa capete un aspect verzui. In ultima faza incep sa se dezvolte aripile, iar abdomenul capata o culoare galben-verzuie, cu pete rosii in centru. Aceasta ultima etapa dureaza 8 zile, in total, stadiul de nimfa avand o durata de 30 zile.
Ciclul biologic
Plosnita verde a tomatelor are un ciclu de viata de 60-70 zile, in zonele cu climat cald se pot dezvolta pana la 4 generatii pe an, dar in tara noastra nu depasesc doua generatii pe an. Plosnitele ierneaza ca adulti in scoarta arborilor sau sub frunzele cazute pe sol. Odata cu venirea primaverii, acestea ies si incep sa se hraneasca, in lunile mai-iunie incepand depunerea pontei.
Simptomele atacului
Plosnita verde a tomatelor se hraneste prin intepat si supt, aceasta ataca toate partile aeriene ale plantei, dar prefera fructele, care, in urma atacului, isi pierd valoarea comerciala. In interiorul fructelor afectate apar pete maronii sau negre, iar acestea capata un gust neplacut din cauza salivei pe care insecta o injecteaza. Fructele tinere se dezvolta greu, se usuca si cad de pe planta.
Combatere
Momentan, nu sunt produse omologate pentru acest daunator. Insa, se pot efectua tratamente cu insecticide omologate pentru cultura de tomate, ce au in spectrul lor de combatere si plosnitele.
Comandă produsele recomandate
-
Discuții pe teme similare
71 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.