plosnita-tomate-atac

Plosnita verde a tomatelor – Nezara viridula

Plosnita verde a tomatelor, Nezara viridula, este o insecta ce face parte din ordinul Hemiptera, originara din Africa. S-a raspandit in ultimii ani si in Europa, Asia si America, in Romania fiind semnalata pentru prima oara in anul 2013, in judetul Arad. Este un daunator periculos pentru cultura de tomate, insa poate fi intalnit si in alte culturi legumicole (ardei, vinete, castraveti, fasole, varza etc.). 

Descrierea si biologia daunatorului. Prezinta 3 stadii de dezvoltare: ou, nimfa si adult.  

Adultii sunt de culoare verde-mat si au forma de scut, ating o lungime de 12-14 mm, iar aripile acopera in totalitate abdomenul. Copulatia poate dura de la cateva minute pana la cateva zile. Femelele incep sa depuna oua la 3-4 saptamani dupa ce ajung la maturitate, acestea putand depune pana la 260 oua.

Ouale pot fi gasite pe plante pe toata perioada de vegetatie, sunt depuse in grupuri de cate 30-130 pe suprafata inferioara a frunzelor, in extremitatea superioara a plantelor de cultura sau a buruienilor. Acestea au culoare alb-galbuie si forma cilindrica, cu capetele plate, in forma de disc. Dimensiunea oualor este de 1,2 mm lungime si 0,8 mm latime. Incubatia dureaza 5 zile in sezonul cald si 2-3 saptamani primavara si toamna. Pe parcursul incubatiei ouale devin rozalii.

plosnita-verde-oua adult

Nimfele eclozeaza prin deschiderea capacelului din capatul oualor, eclozarea unui grup intreg poate dura pana la o ora si jumatate. Pana la maturitate acestea trec prin 5 stadii de dezvoltare, in primul stadiu, acestea avand o culoare galbuie si ochi rosii, iar membrele si antenele transparente. Dupa 3 zile, nimfele trec in a doua etapa de dezvoltare, care dureaza 5 zile si in care incep sa se hraneasca. Acestea au o culoare neagra a corpului si membrelor, cu puncte galbene pe marginile toracelui. Fazele 3 si 4 au o durata de aproximativ 7 zile, nimfele incepand sa capete un aspect verzui. In ultima faza incep sa se dezvolte aripile, iar abdomenul capata o culoare galben-verzuie, cu pete rosii in centru. Aceasta ultima etapa dureaza 8 zile, in total, stadiul de nimfa avand o durata de 30 zile.

plosnita-tomate-generatii

Ciclul biologic. Plosnita verde a tomatelor are un ciclu de viata de 60-70 zile, in zonele cu climat cald se pot dezvolta pana la 4 generatii pe an, dar in tara noastra nu depasesc doua generatii pe an. Plosnitele ierneaza ca adulti in scoarta arborilor sau sub frunzele cazute pe sol. Odata cu venirea primaverii, acestea ies si incep sa se hraneasca, in lunile mai-iunie incepand depunerea pontei.   

Simptomele atacului. Plosnita verde a tomatelor se hraneste prin intepat si supt, aceasta ataca toate partile aeriene ale plantei, dar prefera fructele, care, in urma atacului, isi pierd valoarea comerciala. In interiorul fructelor afectate apar pete maronii sau negre, iar acestea capata un gust neplacut din cauza salivei pe care insecta o injecteaza. Fructele tinere se dezvolta greu, se usuca si cad de pe planta.

Combatere. Pentru combaterea acestui daunator se pot aplica tratamente cu insecticide omologate, ce contin urmatoarele substante active: lambda-cihalotrin, cipermetrin, acetamiprid, thiamethoxam. 

4 comentarii la “Plosnita verde a tomatelor – Nezara viridula

    • Buna ziua, in articol se precizeaza ca odata cu venirea primaverii, acestea ies si incep sa se hraneasca, in lunile mai-iunie. Tratamentele se recomanda sa se efectueze in perioada respectiva si desigur, acestea se repeta (in functie de evolutia atacului) alternand insecticidele recomandate.

  1. Buna ziua am un arbust de goji anul asta a facut o gramada de flori dar nu a fructificat nu stiu din ce cauza

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor