Patarea bruna a frunzelor de tomate – Alternaria dauci f.sp.solani

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

 

Patarea bruna a frunzelor de tomate – Alternaria dauci f.sp.solani

Boala se manifesta frecvent in culturile de tomate din camp si solarii, unde produce pagube importante.

plante atacate 1   plante-atacate-2
Simptome: Plantele pot fi atacte in toate fazele de dezvoltare, boala manifestandu-se pe toate organele supraterane. In rasadnita atacul se manifesta prin pete alungite, cu aspect neregulat, brun inchise, care cuprind partea bazala a tulpinii de jur-imprejur, simptom caracteristic denumit si “putregaiul in forma de guler”.
Cele mai frecvente simptome ale bolii se manifesta pe frunze incepand cu cele bazale si progresand si pe cele din etajele superioare. Pe frunze apar pete izolate, circulare, brune, zonate concentric. In conditii favorabile, petele conflueaza si ocupa portiuni mari din frunze, care se usuca.
Pe tulpini, petioli si pedunculi florali apar pete ovoide concentrice, brun-negricioase. Atacul pe fructe se manifesta mai frecvent in jurul pedunculului, unde apar la inceput, pete mici, circulare, adancite in tesut, care cu timpul devin negricioase, lucioase si prezinta zonarea concentrica specifica atacului. La suprafata tesuturilor atacate apar fructificatiile asexuate ale ciupercii reprezentate prin conidiofori cu conidii.
Agentul patogen: Alternatia dauci f.sp. solani, transmiterea agentului patogen de la un an la altul se face prin conidii si prin miceliul de rezistenta, forme sub care ciuperca ierneaza in resturile plantelor atacate. Raspandirea agentului patogen in timpul perioadei de vegetatie se realizeaza prin conidii. Seceta si caldura din timpul verii sunt factori care favorizeaza dezvoltarea alternariozei.
Prevenire si combatere: Se recomanda strangerea si distrugerea resturilor de plante atacate, folosirea de rasad sanatos, rotatia culturii.
In perioada de vegetatie se recomanda tratamente cu Antracol 70 WP (2 kg/ha), Bravo (1.5-2 l/ha), Curzate Manox (2.5 kg/ha), Orius (0.05%), Ortiva (0.75 l/ha), Polyram DF (0.2%), Rovral 500 SC (1 l/ha), Score 250 EC ( 0.5 l/ha), Zeama bordeleza (0.75%).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor