Molia miniera a frunzelor de castan (Cameraria ohridella) – identificare si combatere

molia-miniera-a-frunzelor-de-castan

Molia miniera a frunzelor de castan, Cameraria ohridella, este o molie minatoare descoperita pentru prima data in Macedonia, in anul 1984 si introdusa ca o noua specie daunatoare in anul 1986. In Romania a fost semnalata prima oara in anul 1998.

Descriere si biologie

Cameraria ohridella are 4 etape de dezvoltare: ou, larva, pupa si adult. Ouale sunt albe si au dimensiunea de 0,2-0,4 mm. Larvele trec prin 4 stadii de dezvoltare in perioada hranirii si alte doua stadii pana la cel pupal. Acestea au lungimi diferite in functie de stadiul in care se afla (0,5-3,5 mm). Pupele au culoare maronie, sunt lungi de 2,9-4,5 mm, iar exemplarele femele se disting greu de cele mascule. Adultii au o lungime de 4-5 mm si sunt molii de culoare maro, cu dungi albe transversale, marginite de o linie neagra.

molia-castan-dezvoltare

Ciclul biologic- Molia miniera a frunzelor de castan

Cameraria ohridella poate avea de la una la patru generatii pe an. Exemplarele femele pot depune pana la 80 de oua. Ouale sunt depuse separat pe suprafata superioară a frunzei. Larvele tinere se hranesc cu tesutul frunzei si formeaza pete galbui-rosiatice in locurile minate. Numarul naparlililor este de obicei de patru. Ultimul stadiu de larva formeaza un cocon rotund si plat, unde are loc pupatia. Hiberneaza in stadiul pupal, pupa fiind rezistenta la temperaturi scazute.

Semnele atacului si depistare

Provoaca daune semnificative, atacul manifestandu-se prin brunificarea frunzelor de castan in perioada de sfarsit a verii. In urma atacului, capacitatea de fotosinteza se reduce. In ciuda aspectului ingrijorator al arborilor, acestia supravietuiesc atacurilor repetate, reusind sa infrunzeasca normal in urmatorul an. Larva se hraneste cu tesutul frunzei, determinand aparitia petelor maronii. Atacul se extinde rapid, cuprinzand intreaga coroana a arborelui, iar frunzele se usuca (uneori cad), fenomenul asemanandu-se cu intrarea in repausul vegetativ din toamna. Noile cresteri sunt si ele afectate, procesul repetandu-se de mai multe ori pe sezon.

molia-castan-atac

Combatere

Pentru combaterea acestui daunator se pot aplica tratamente cu insecticide specifice pentru minieri.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

De asemenea, este recomandata si utilizarea unui adjuvant impreuna cu solutia preparata.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile