Molia miniera a frunzelor de castan (Cameraria ohridella) – identificare si combatere
Publicat pe: 18 septembrie 2019 Modificat pe: 25 octombrie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Molia miniera a frunzelor de castan, Cameraria ohridella, este o molie minatoare descoperita pentru prima data in Macedonia, in anul 1984 si introdusa ca o noua specie daunatoare in anul 1986. In Romania a fost semnalata prima oara in anul 1998.
Descriere si biologie
Cameraria ohridella are 4 etape de dezvoltare: ou, larva, pupa si adult. Ouale sunt albe si au dimensiunea de 0,2-0,4 mm. Larvele trec prin 4 stadii de dezvoltare in perioada hranirii si alte doua stadii pana la cel pupal. Acestea au lungimi diferite in functie de stadiul in care se afla (0,5-3,5 mm). Pupele au culoare maronie, sunt lungi de 2,9-4,5 mm, iar exemplarele femele se disting greu de cele mascule. Adultii au o lungime de 4-5 mm si sunt molii de culoare maro, cu dungi albe transversale, marginite de o linie neagra.
Ciclul biologic- Molia miniera a frunzelor de castan
Cameraria ohridella poate avea de la una la patru generatii pe an. Exemplarele femele pot depune pana la 80 de oua. Ouale sunt depuse separat pe suprafata superioară a frunzei. Larvele tinere se hranesc cu tesutul frunzei si formeaza pete galbui-rosiatice in locurile minate. Numarul naparlililor este de obicei de patru. Ultimul stadiu de larva formeaza un cocon rotund si plat, unde are loc pupatia. Hiberneaza in stadiul pupal, pupa fiind rezistenta la temperaturi scazute.
Semnele atacului si depistare
Provoaca daune semnificative, atacul manifestandu-se prin brunificarea frunzelor de castan in perioada de sfarsit a verii. In urma atacului, capacitatea de fotosinteza se reduce. In ciuda aspectului ingrijorator al arborilor, acestia supravietuiesc atacurilor repetate, reusind sa infrunzeasca normal in urmatorul an. Larva se hraneste cu tesutul frunzei, determinand aparitia petelor maronii. Atacul se extinde rapid, cuprinzand intreaga coroana a arborelui, iar frunzele se usuca (uneori cad), fenomenul asemanandu-se cu intrarea in repausul vegetativ din toamna. Noile cresteri sunt si ele afectate, procesul repetandu-se de mai multe ori pe sezon.
Combatere
Pentru combaterea acestui daunator se pot aplica tratamente cu insecticide specifice pentru minieri.
Comandă produsele recomandate
De asemenea, este recomandata si utilizarea unui adjuvant impreuna cu solutia preparata.
Comandă produsele recomandate
-
Discuții pe teme similare
65 urează frunze verziÎn luna martie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi49 urează frunze verziComunitatea Botanistii protejeaza natura!Peste 95% din materialele folosite pentru ambalarea comenzilor tale sunt reciclate!Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.