Mana florii soarelui (Plasmopara helianthi) – identificare si combatere

Mana Floarea Soarelui

Mana florii soarelui, Plasmopara helianthi a aparut la floarea soarelui la sfarsitul secolului XIX in America de Nord. Ajunge in Europa in 1940, iar in Romania a fost semnalata in anul 1946 pe samulastra (plantele iesite din semintele cazute pe jos din anul trecut) pe floarea soarelui si de atunci s-a extins in toate culturile producand pagube de pana la 60%, in functie de conditiile climatice.

  
Simptome

Primele simptome se observa la plantele tinere, ce apar din semintele infectate. Acestea raman pitice, au inaltimea de cel mult 25-30 cm, cu internodii scurte. Prezinta frunze mici, decolorate, incretite si radacini slab dezvoltate. Pe fata superioara a frunzelor apar zone mari galbene, in dreptul carora pe fata inferioara a frunzelor incepand de la coada frunzei, de-a lungul nervurilor principale si intre nervuri, se formeaza o pasla alba, deasa de miceliu.

Plantele pot forma palarii mici, de 1-5 cm in diametru, dar nu infloresc si nu fac seminte. Plantele mature infectate mai tarziu prezinta pe frunze pete galbene-untdelemnii langa nervuri, zone care se brunifica in scurt timp. In dreptul lor, pe fata inferioara apare un puf alb de miceliu.
Plantele infectate mai tarziu formeaza palarii mai mici. Acestea infloresc inaintea plantelor sanatoase si uneori pot fructifica, dar semintele sunt infectate fara sa prezinte la exterior simptome.



In tesuturile necrozate, pe frunzele mature, apar spori sferici de rezistenta, galben-aurii, prevazuti cu o membrana groasa. Ciuperca mai poate ataca si alte plante din familia Compositae.

Agentul patogen este Plasmopara helianthi. Ciuperca se transmite de la un an la altul prin miceliul parazit din semintele infectate si prin sporii ramasi in sol in resturile vegetale. Intrucat nu se practica monocultura la floarea soarelui, principala sursa de infectie in anul urmator o constituie semintele infectate.


Prevenire si combatere

Intrucat boala se transmite prin seminte este important ca acestea sa provina din loturi semincere, unde ciuperca nu a fost prezenta. Pe terenurile unde s-a constatat prezenta agentului patogen nu se va reveni cu floarea soarelui decat dupa 7-8 ani. Recoltarea florii soarelui se va face la momentul optim, pentru a se evita scuturarea semintelor si deci aparitia samulastrei in anul urmator, care ar putea fi o sursa de infectii primara. Cea mai eficienta metoda este cultivarea de soiuri rezistente.

Inainte de plantare se recomanda tratarea semintelor cu fungicide specifice. 

In timpul perioadei de vegetatie, se efectueaza tratamente cu fungicide specifice. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile