Mana cruciferelor (varza, conopida, gulie, ridichi, hrean) – Peronospora parasitica

Mana cruciferelor, Peronospora parasitica este raspandita in toate tarile cu climat temperat, fiind foarte pagubitoare mai ales in faza de rasad a plantelor. Agentul patogen ataca atat brassicaceele (cruciferele) cultivate, cat si spontane.

  
Simptome

Boala apare mai frecvent pe plantele tinere in rasadnite sau imediat dupa plantarea in camp. Pe primele frunze apar pete 1-3 mm de decolorare, galbui, ce evolueaza spre culoarea cenusie- bruna. Pe fata inferioara a frunzelor, indreptul petelor ce au o forma neregulata, apare un puf cenusiu. Apoi, petele se intind, se unesc si daca vremea este umeda, sunt distruse suprafete mari din frunzele, ce putrezesc sau se usuca.
Cand atacul are loc mai tarziu, se pot semnala chiar capatani putrezite. Semincerii atacati au frunzele de culoare cenusie sau cu pete brunii, frunzele sunt si ele patate si contin seminte depreciate. Atacul acestei ciuperci pe conopida impiedica formarea inflorescentei, iar la gulii si ridichi se poate vedea o infectie generalizata.
Agentul patogen este Peronospora parasitica. Ciuperca rezista peste iarna sub forma de spori de rezistenta sau ca miceliu de rezistenta in radacinile culturilor semincere. In timpul vegetatiei, pe vreme umeda, cu ploi frecvente sau ceata, ciuperca se raspandeste foarte usor prin sporii aparuti pe miceliu.


Prevenire si combatere

Se recomanda strangerea si distrugerea resturilor vegetale ramase in camp, dezinfectarea sau schimbarea pamantului din rasadnita, folosirea de samanta sanatoasa. La aparitia primelor simptome se recomanda tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile