Mana cruciferelor (varza, conopida, gulie, ridichi, hrean) – Peronospora parasitica

 

Mana cruciferelor (varza, conopida, gulie, ridichi, hrean) – Peronospora parasitica

Boala este raspandita in toate tarile cu climat temperat, fiind foarte pagubitoare mai ales in faza de rasad a plantelor. Agentul patogen ataca atat brassicaceele (cruciferele) cultivate, cat si spontane.

plante-atacate-1  plante-atacate
Simptome: Boala apare mai frecvent pe plantele tinere in rasadnite sau imediat dupa plantarea in camp. Pe primele frunze apar pete 1-3 mm de decolorare, galbui, ce evolueaza spre culoarea cenusie- bruna.
Pe fata inferioara a frunzelor, indreptul petelor ce au o forma neregulata, apare un puf cenusiu, apoi petele se intind, se unesc si daca vremea este umeda, sunt distruse suprafete mari din frunzele, ce putrezesc sau se usuca.
Cand atacul are loc mai tarziu, se pot semnala chiar capatani putrezite. Semincerii atacati au frunzele de culoare cenusie sau cu pete brunii, frunzele sunt si ele patate si contin seminte depreciate.
Atacul acestei ciuperci pe conopida impiedica formarea inflorescentei, iar la gulii si ridichi se poate vedea o infectie generalizata.
Agentul patogen: Peronospora parasitica, ciuperca rezista peste iarna sub forma de spori de rezistenta sau ca miceliu de rezistenta in radacinile culturilor semincere.
In timpul vegetatiei, pe vreme umeda, cu ploi frecvente sau ceata, ciuperca se raspandeste foarte usor prin sporii aparuti pe miceliu.
Prevenire si combatere: Se recomanda strangerea si distrugerea resturilor vegetale ramase in camp, dezinfectarea sau schimbarea pamantului din rasadnita, folosirea de samanta sanatoasa sau dezinfectata cu apa calda.
La aparitia primelor simptome se recomanda tratamente cu Ridomil Gold (0.25%), Curzate Manox (0.25%), Bravo 500 (0.2%), Dithane M45 (0.2%), Folpan 80 WDG (0.2%), Zeama bordeleza (1%).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor