Mana cruciferelor (varza, conopida, gulie, ridichi, hrean) – Peronospora parasitica
Publicat pe: 2 noiembrie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Mana cruciferelor, Peronospora parasitica este raspandita in toate tarile cu climat temperat, fiind foarte pagubitoare mai ales in faza de rasad a plantelor. Agentul patogen ataca atat brassicaceele (cruciferele) cultivate, cat si spontane.
Simptome
Boala apare mai frecvent pe plantele tinere in rasadnite sau imediat dupa plantarea in camp. Pe primele frunze apar pete 1-3 mm de decolorare, galbui, ce evolueaza spre culoarea cenusie- bruna. Pe fata inferioara a frunzelor, indreptul petelor ce au o forma neregulata, apare un puf cenusiu. Apoi, petele se intind, se unesc si daca vremea este umeda, sunt distruse suprafete mari din frunzele, ce putrezesc sau se usuca.
Cand atacul are loc mai tarziu, se pot semnala chiar capatani putrezite. Semincerii atacati au frunzele de culoare cenusie sau cu pete brunii, frunzele sunt si ele patate si contin seminte depreciate. Atacul acestei ciuperci pe conopida impiedica formarea inflorescentei, iar la gulii si ridichi se poate vedea o infectie generalizata.


Agentul patogen este Peronospora parasitica. Ciuperca rezista peste iarna sub forma de spori de rezistenta sau ca miceliu de rezistenta in radacinile culturilor semincere. In timpul vegetatiei, pe vreme umeda, cu ploi frecvente sau ceata, ciuperca se raspandeste foarte usor prin sporii aparuti pe miceliu.
Prevenire si combatere
Se recomanda strangerea si distrugerea resturilor vegetale ramase in camp, dezinfectarea sau schimbarea pamantului din rasadnita, folosirea de samanta sanatoasa. La aparitia primelor simptome se recomanda tratamente cu fungicide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă


Citește și participă la discuții despre Mana cruciferelor (varza, conopida, gulie, ridichi, hrean) – Peronospora parasitica
discuții active-
Discuții pe teme similare
54 urează frunze verziSuntem Botaniștii, toți cei care iubim plantele!Botaniștii este resursa completă pentru pasionații de plante, oferindu-ți sprijin în mod constant. Cum să beneficiezi de reduceri? Vreau reduceri ➟ Ca să fim siguri că-i răsplătim pe botaniștii adevărați,... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.