Lucrarile agricole specifice lunii septembrie (luna lui Rapciune)
Publicat pe: 1 septembrie 2015 Modificat pe: 9 aprilie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Luna septembrie, numita popular si Rapciune, este cea mai importanta luna pentru fermierii care au trudit pamantul, acum fiind culese roadele muncii de peste an. Meteorologii prognozeaza ca luna septembrie este frumoasa si buna de lucru, dar in octombrie vor incepe ploile, ceea ce inseamna ca trebuiesc grabite ultimele lucrari.
Agricultura
Cele mai importante operatiuni in luna septembrie pentru sectorul agricol sunt recoltarea florii-soarelui, a cartofilor si sfeclei pentru zahar, de asemenea, si hibrizii timpurii de porumb (se va curata si terenul de coceni). Se va incheia si semanatul la rapita pentru ulei. Se vor aplica amendamentele de calciu si fertilizarea cu fosfor, potasiu si gunoi de grajd.
In functie de conditiile meteorologice, se poate continua cu semanatul rapitei si dupa epoca optima de semanat.
Secara se va semana in perioada 15-25 septembrie in zona colinara si 20 septembrie- 10 octombrie in zonele de campie.
Infiintarea noilor lucerniere, trifoisti sau pajisti cultivate trebuiesc incheiate inainte de 15 septembrie.
Atentie: Daca seceta persista, este interzisa aratura de toamna. Dupa recoltare, in principal a paioaselor, se recomanda o discuire rapida pentru a inchide crapaturile aparute in pamant. Lucrarea se face pentru a nu pierde apa inmagazinata in sol.
Legumicultura
In legumicultura se va continua recoltarea culturilor de tomate, ardei , vinete, castraveti, conopida, varza si radacinoase. Eventual, se pot si iriga in lipsa precipitatiilor.
Activitatea este destul de variata, incepand de la ingrijirea culturilor si pana la infiintarea culturilor din toamna pentru primavara. In ceea ce priveste ingrijirea culturilor existente, prima operatiune obligatorie este aplicarea tratamentelor pentru combaterea agentilor patogeni (mana, fainare, putregaiul cenusiu, alternarioza) la toate culturile legumicole .
Se pot incepe procedurile de aprovizionare cu nisip, turba, compost, mranita pentru producerea rasadurilor in primavara urmatoare. La sfarsitul lunii se poate planta usturoiul de toamna si se poate semana spanacul pentru cultura de primavara. Tot in aceasta perioada se recolteaza si prazul. Se vor defrisa culturile de mazare, fasole, ardei si vinete, epuizate din primul ciclu.
Mare atentie la daunatorii care inca pot afecta recoltele! Pentru combaterea acestora se aplica insecticide care nu solicita perioada mare de pauza pana la consumul legumelor.
Prognoza meteo trebuie urmarita atent astfel incat legumele sa fie culese inainte ca vremea sa se raceasca. Caderea brumei poate duce la pierderea totala a recoltei.
Se vor aplica si tratamente adecvate pentru combaterea buruienilor, astfel se va evita infestarea terenului cu noi cantitati de seminte de buruieni care ingreuneaza conditiile de cultura pentru anii viitori.
Pomicultura
In pomicultura, principalele operatiuni raman recoltarea fructelor, pregatirile pentru plantarile de toamna si tratamentele fitosanitare.
Se vor culege merele, perele, prunele, alunele si piersicii. Se vor recolta si nucile, atunci cand pe 70% din fructe a crapat invelisul verde, dupa care se curata si se lasa la uscat. Pregatirile pentru plantarile de toamna constau in aprovizionare cu gunoi de grajd, ingrasaminte chimice si substante pentru dezinfectia solului.
Atentie: nu lasati fructe in pomi sau pe sol, caci vor constitui locurile ideale pentru iernarea agentilor patogeni sau daunatorilor, ceea ce va pune in pericol plantatia pentru anii urmatori.
Viticultura
In viticultura, in luna septembrie se vor recolta in sfarsit strugurii de masa si cei pentru vin. Este necesara o atentie crescuta pentru perioada de culegere a strugurilor, intrucat recoltarea prematura va duce la realizarea unui vin de calitate care lasa de dorit.
Se vor pregati spatiile si vasele necesare pentru depozitarea vinului.
Soiurile de struguri rosii se culeg la aproximativ 10-15 zile fata de cei albi, iar cele aromate, la 10 zile mai tarziu fata de cele rosii.
Cum observam daca strugurii sunt copti? Strugurii copti ating maximul de apa si zahar. Astfel, daca boabele sunt tari, iar atunci cand sunt strivite pocnesc, inseamna ca strugurii pot fi culesi.
Floricultura
In floricultura, lucrarile vor fi in principal de intretinere. Se vor aduna frunzele uscate care cad printre flori. Arbusti decorativi care vor ramane la exterior pe timpul iernii trebuie acoperiti cu o folie protectoare.
De asemenea, puteti planta cateva flori de care sa va bucurati primavara urmatoare: lalele, ghiocei, zambile, irisi, narcise etc.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Lucrarile agricole specifice lunii septembrie (luna lui Rapciune)
-
Discuții pe teme similare
71 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi2 urează frunze verziTrandafir chinezesc, Frunze galbene mai ales dupa udareSalut botanistii, Am un trandafir japonez/chinezesc care imi pare ca sufera "in tacere" pina cand ii pun apa. Atunci ma trezesc cu frunze care ingalbenesc brusc si cad. Ce imi... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi1 urează frunze verziCitrice, planta recent achizitionata careia ii cad frunzeleBuna ziua Am cumpărat acest mandarin săptămâna trecută Duminica arata foarte bine nustiu exact ce vârstă are lam udat când lam cumpărat și iam umplut pomita de lângă cu apa... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.