Lucrarile agricole specifice lunii iunie (luna lui Ciresar)
Publicat pe: 29 mai 2015 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Vegetatia si timpul calendaristic ajung la maturitate in prima luna a verii, cand ziua este cea mai lunga de peste an. Totusi, recoltele, oricat de promitatoare s-ar arata, nu pot fi sigure. In luna iunie, orice furtuna, vijelie sau ploaie torentiala poate distruge lanul de grau si porumb, livezile sau vita de vie.
Agricultura
Lucrarile lunii iunie in agricultura sunt urmatoarele:
– Se continua intretinerea culturilor prin prasire manuala si mecanica;
– Se continua irigarea culturilor in sistemele de irigat;
– Se recolteaza fanetele naturale si artificiale;
– Se evalueaza recoltele la culturile paioase;
– Se termina de pregatit masinile pentru recoltarea fanetelor si cerealelor boabe;
– Spre sfarsitul lunii se recolteaza rapita, orzul boabe si chiar graul de toamna;
– Se incep araturile pentru cultura a doua;
– Se continua lucrarile de intretinere la culturile prasitoare;
– Urmarirea fazelor de vegetatie la cerealele paioase in vederea stabilirii momentului optim de recoltare;
– Recoltarea gramineelor si leguminoaselor perene, strangerea si depozitarea fanului.
Legumicultura
Din pacate, numarul suprafetelor protejate (sere si solarii incalzite) in care se produc legume au scazut dramatic: de la 2460 ha sere incalzite in anul 1990 la 280 ha in anul 2015. Insa un semn bun apare in suprafetele cu solarii, acestea crescand cu aproximativ 500-800 ha pe an! Una dintre cele mai importante etape privind cresterea si dezvoltarea plantelor legumicole o reprezinta aplicarea tratamentelor pentru combaterea bolilor (agentilor patogeni) si a daunatorilor specifici pentru fiecare specie legumicola cultivata.
Lucrarile lunii iunie in legumicultura sunt urmatoarele:
– Se iriga culturile ori de cate ori este nevoie;
– Se executa lucrarile de ingrijire la culturile de tomate timpurii, ardei si vinete cultivate in solarii;
– Se continua recoltarea culturilor de varza timpurie, conopida si gulioare in solarii;
– Se incepe recoltarea tomatelor timpurii cultivate in solarii;
– Se efectueaza lucrarile de copilit, palisat si carnit a culturilor de tomate timpurii cultivate in camp;
– Se seamana morcovul pentru productia de toamna, ridichile de iarna, etc;
– Se recolteaza mazarea verde, cartofii timpurii, varza si conopida timpurie, dovleceii, etc;
– Se insamanteaza fasolea verde si castravetii pentru productia de toamna, se planteaza varza si conopida de toamna, varza rosie si guliile;
– In a doua jumatate a lunii se efectueaza plantatul telinei;
– La culturile de bulboase (ceapa, usturoi), radacinoase (morcov, sfecla), solano-fructoase (rosii, ardei, vinete) si varzoase (varza, conopida, gulii), se aplica prasitul manual sau mecanic si fertilizari faziale;
– Ridichile se insamanteaza vara si in penumbra;
Pomicultura
– Se executa a doua prasila in livada;
– Se face fertilizarea suplimentara;
– Udarea pomilor daca timpul este secetos;
– Se fac operatiuni in verde la toti pomii: rarirea lastarilor, indepartarea celor lacomi, celor prea desi, a drajonilor, etc;
– Rarirea definitiva a fructelor de mar, par, piersic;
– Palisarea ramurilor de mijlocul de sustinere;
– Recoltarea ultimelor cirese, capsuni, se incepe recoltarea la visin, primele piersici si caise.
In aceasta perioada la toate speciile apar cele mai pagubitoare boli:
– la semintoase ne confruntam cu rapanul si fainarea;
Comandă produsele recomandate
– la samburoase avem de-a face cu boli cum sunt monilioza, ciuruirea micotica si ciuruirea bacteriana.
Comandă produsele recomandate
Cele mai mari pagube le produc insa daunatorii. Zborul primei generatii de Cydia pomonella, la speciile de mar, prun, piersic este in plina desfasurare, la fel cum se intampla si cu moliile miniere ale frunzelor, care in ultimii ani au provocat o adevarata calamitate. Pentru eficacitate este indicat sa efectuam tratamentele la inceputul eclozarii oualelor.
Viticultura
In viticultura se executa prasile pentru mentinerea solului afanat si curat de buruieni, se continua legarea lastarilor concomitent cu indepartarea copililor in stare erbacee si se face combaterea bolilor şi daunatorilor pe tot parcursul verii. De asemenea, se mai efectueaza urmatoarele operatiuni:
– Se mobilizeaza solul si se combat buruienile cu erbicid;
– Legarea lastarilor sau introducerea lor printre sarmele duble ale spalierului;
– Se face ciupitul lastarilor de rod inainte de inflorire;
– Copilitul de fiecare data cand legam;
– Se fac 1-2 prasile pe rand si pe intervale;
– Se fac prasile pentru combaterea buruienilor si mentinerea apei in sol;
În perioadele ploioase se va executa repetarea tratamentelor la fiecare 7-8 zile, aplicarea tratamentelor foliare la cca. 15 zile, dimineaţa şi după amiază evitându-se aplicarea pe timp cald şi uscat.
Floricultura
In luna iunie incepe una din cele mai importante lucrari care trebuie efectuata vara: indepartarea partilor ofilite de pe plantele din balcoane si terase. Pe langa aceasta, trebuie efectuate fertilizari iar in zilele calde plantele trebuie udate din abundenta.
De exemplu, pentru o inflorire mai abundenta trandafirii se fertilizeaza cu ingrasaminte continand fosfor.
Comandă produsele recomandate
In floricultura se pot semana specii bianuale cu o perioada mai lunga de vegetatie: clopoteii de gradina, degetelul, garoafa turceasca.
– Se scot si se pun la pastrare bulbii de lalele, narcise, zambile.
– Se executa lucrari de ingrijire in gradina cu flori (udat, prasit, ingrasarea suplimentara, aplicarea unor tratamente).
– In gradina, in luna iunie se seamana ultimele seminte de plante anuale. Arbustii de toamna si helenium (Floarea Elenei) se tund circa 10 cm. Aubrieta si gascarita trebuie tunse astfel incat sa ramana compacte.
– Toti arbustii de un an care infloresc primavara se tund direct dupa inflorire, astfel incat sa fie asigurata o inflorire puternica in anul urmator.
Gazonul trebuie in continuare tuns in mod regulat, in lunile calde de vara aceasta operatiune putand fi efectuata dupa-amiaza tarziu sau seara.
Discuție nouă


Citește și participă la discuții despre Lucrarile agricole specifice lunii iunie (luna lui Ciresar)
discuții active-
Discuții pe teme similare
1 urează frunze verziTuia, Tuia leylandi ,UscareBuna ziua.Am.plantat acesti tuia leylandi in toamna anului trecut.Pana acum au dus-o bine dar de cand s-a incalzit au inceput sa se moleseasca.Le-am aplicat tratament acum 3 saptamani dar parca... mai multFii primul care adaugă un răspunsFrunze verzi5 urează frunze verziDe ce este importanta alegerea substratului potrivit?Alegerea substratului potrivit este un aspect crucial in ingrijirea plantelor de interior, deoarece acesta reprezinta mediul in care radacinile se dezvolta si absorb nutrientii necesari. Un substrat adecvat asigura o... mai multFrunze verzi64 urează frunze verziÎn luna februarie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi7 urează frunze verziCultiva sanatate – Descopera beneficiile cultivarii plantelor medicinaleStiai ca poti cultiva in gradina sau chiar in casa plante medicinale extraordinare, care ofera multiple beneficii pentru sanatate? 🌱 Maghiran, 1 g (Origanum majorana) – renumit pentru... mai multFrunze verzi64 urează frunze verziÎn luna februarie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi1 urează frunze verziBuxus, Frunze uscate după iarnăDupă perioada de iarnă, câteva dintre tufele de buxus plantate anul trecut au rămas afectate, cel mai probabil din cauza omizilor. Pentru aceste probleme, încă din toamnă, tratamentul aplicat a... mai multFii primul care adaugă un răspunsFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.