Tigrul platanului – Corythucha ciliata

Tigrul platanului, Corythucha ciliata este o specie originara din America de Nord, care afecteaza frunzele platanului, dar uneori ataca si frasinul. In Europa insecta a fost descoperita prima data in anul 1964, in orasul Padova, din Italia.

Descriere. Adultul are dimensiune mica, intre 4-6 mm lungime, corpul este aplatizat. Capul are culoare gri deschis, ochii sunt bine dezvoltati, dar lipsesc ocelii, iar antenele sunt scurte. Toracele are trei perechi de picioare cu doua articulatii, echipate cu unchii puternice si ascutite. Abdomenul are culoare negru-cenusiu cu o pereche de elitre aproape transparente. Larvele sunt ovale, au culoare maro, iar corpul este acoperit cu mici spini. Larvele trec prin cinci etape evolutive si aripile apar la sfarsitul ultimei etape. O femela poate sa depuna intre 285-350 oua, care au lungime de 0.5 mm, de culoare neagra.


Biologie- Tigrul platanului

Forme hibernale apar cu precadere in zile insorite, iar in zilele reci, se ascund in frunzisul de sub copaci. Aproximativ 10 zile se hranesc si se imperecheaza, iar dupa aceasta perioada femelele incep sa depune oua. Ouale sunt depuse in principal pe nervura frunzelor, individual sau in perechi de cate 10. Actul de depunere a oualelor dureaza aproximativ 2 minute, iar dupa aceasta perioada ouale sunt acoperite cu o secretie lipicioasa ca sa le protejeze. Ouale eclozeaza intre 15-21 zile. Larvele incep sa se hraneasca imediat dupa iesirea din oua si incep sa creasca imediat. La sfarsitul celei de-a treia zi incep sa naparleasca, iar daca temperatura este mai scazuta aceasta perioada se poate prelungi cu 1-2 zile.

Plante atacate si mod de daunare. Tigrul platanului se hraneste exclusiv cu frunzele platanilor, insa ocazional prefera si frasinul. Pe platani insectele se aduna in grupuri pe parte inferioara a frunzelor, in special in dreptul nervurilor principale. Adultii si larvele inteapa si sug sucul celular al plantelor, iar la o infestare masive frunzele se pot ingalbeni si usca.

Combatere. Deorece momentan nu sunt insecticide omologate, in perioada de zbor, se pot efectua tratamente cu insecticide cu spectru larg de combatere.

Produse recomandate