Tigararul platanului – Corythucha ciliata

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Tigararul platanului – Corythucha ciliata

Raspandire: Este o specie originara din America de Nord, care afecteaza frunzele Platanului, dar uneori ataca si Frasinul. In Europa insecta a fost descoperita prima data in anul 1964, in orasul Padova, din Italia.

Descriere: Adultul are dimensiune mica, intre 4-6 mm lungime, corpul este aplatizat. Capul are culoare gri deschis, ochii sunt bine dezvoltati, dar lipsesc ocelii, iar antenele sunt scurte.
Toracele are trei perechi de picioare cu doua articulatii, echipate cu unchii puternice si ascutite. Abdomenul are culoare negru-cenusiu cu o pereche de elitre aproape transparente.
Larvele sunt ovale, au culoare maro, iar coprul este acoperit cu mici spini. Larvele trec prin cinci etape evolutive si aripile apar la sfarsitul ultimei etape. O femela poate sa depuna intre 285-350 oua, care au lungime de 0.5 mm, de culoare neagra.

larva      3
.
Biologie: Forme hibernale apar cu precadere in zile insorite, iar in zilele reci se ascund in frunzisul de sub copaci. Aproximativ 10 zile se hranesc si se imperecheaza, iar dupa aceasta perioada femelele incep sa depune oua. Ouale sunt depuse in principal pe nervura frunzelor, individual sau in perechi de cate 10. Actul de depunere a oualelor dureaza aproximativ 2 minute, iar dupa aceasta perioada ouale sunt acoperite cu o secretie lipicioasa ca sa le protejeze.
Ouale eclozeaza intre 15-21 zile. Larvele incep sa se hraneasca imediat dupa iesirea din oua si incep sa creasca imediat. La sfarsitul celei de-a treia zi incep sa naparleasca, iar daca temperatura este mai scazuta aceasta perioada se poate prelungi cu 1-2 zile.

Plante atacate si mod de daunare: Corythrucha ciliata se hraneste exclusiv cu frunzele platanilor, insa ocazional prefera si frasinul.
Pe platani insectele se aduna in grupuri pe parte inferioara a frunzelor, in special in dreptul nervurilor principale. Adultii si larvele inteapa si sug sucul celular al plantelor, iar la o infestare masive frunzele se pot ingalbeni si usca.

planta afectata 1   planta atacata 2

Combatere: In perioada de zbor se aplica tratamente chimice cu Confidor Energy, Nuprid 200 SC.

10 comentarii la “Tigararul platanului – Corythucha ciliata

 1. Buna ziua,
  De 8 ani am 20 de platani in curte insa vara aceasta este prima data cand le cad frunzele. Este un volum foarte mare de frunze si cred ca genereaza si o alergie – adica tuse si praf – noua, copiilor si cainelui. Ce putem face ca sa stopam ingalbenirea si caderea frunzelor?.
  In anii trecuti am observat acest fenomen la platanii de pe strada, cei plantati de primarie, dar m-am gandit ca le cad frunzele din cauza lipsei de apa. Se pare ca nu au fost tratati niciodata si ma gandesc ca boala din strada a molipsit platanii din curtea mea.

 2. Buna ziua, se pare că le merge și pe alte soiuri de plante, la mine tot apar in balcon de când mi-am adus două glicine in ghivece mai mari. O sa pun niste poze pe forum…

 3. Buna ziua, se pare că le merge și pe alte soiuri de plante, la mine tot apar in balcon de când mi-am adus două glicine in ghivece mai mari. O sa pun niste poze pe forum…

 4. Buna ziua,

  Cum se aplica substantele mentionate de dvs. la finalul articolului? Se pot combina? Sau aleg una dintre ele? Pe prospectele insecticidelor respective nu e mentionat tigrul platanului si vad ca sunt dozaje diferite in functie de daunatori.
  Multumesc.

 5. Buna ziua,

  Cum se aplica substantele mentionate de dvs. la finalul articolului? Se pot combina? Sau aleg una dintre ele? Pe prospectele insecticidelor respective nu e mentionat tigrul platanului si vad ca sunt dozaje diferite in functie de daunatori.
  Multumesc.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor