Sfredelitorul ramurilor – Zeuzera pyrina

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 4 ani

 

   Raspandire: Este o specie semnalata in Romania pe foioase, dar si in livezile de pomi fructiferi. Este intalnita atat in zona de campie, cat si in zona de munte.

   Descriere: Fluturii masoara in jur de 25 mm, corpul lor este acoperit cu perisori albi, pe pronos prezinta 6 pete albastre dispuse pe doua linii longitudinale, iar abdomenul prezinta dungi transversale albastre.

   Masculii au anvergura aripilor de 35-50 cm, iar femelele 50-70 mm lungime. Aripile sunt albe, cele anterioare sunt mai mari decat cele posterioare si prevazute cu puncte numeroase de culoare bleumarin sau negre, mai difuse pe aripile posterioare.

farfalla Lepidoptera Cossidae Zeuzera pyrina           sfredelitorul ramurilor molie 2          sfredelitorul ramurilor molie leopard           sfredelitorul ramurilor molie

   Ouale sunt ovoide, in jur de 1 mm lungime, de culoare brun-galbuie. Larva tanara este de culoare roz, apoi devine galbena patata si poate avea pana la 60 mm lungime, iar capul si placa toracica sunt negre.

   Pe segmentele 2 si 11 prezinta situri de negi de culoare neagra, pe fiecare neg se gaseste cate o seta de culoare neagra. Crisalida este de 40 mm lungime, de culoare brun-galbuie, iar in zona frontala prezinta o formatiune asemanatoare unui corn gros si curbat spre partea posterioara. Este prevazuta cu siruri transversale de tepi.

sfredelitorul ramurilor larva 2          sfredelitorul ramurilor larva          sfredelitorul ramurilor molie 1          sfrederitorul ramurilor larva

   Biologie si ecologie: In regiunile noastre are un ciclu de 2 ani, iar larva ierneaza de doua ori. Adultii zboara din luna iunie pana la inceputul lunii august, traiesc 8-10 zile si se imperecheaza in cursul noptii.

   Femela depune pana la 1000 oua, in crapaturile scoartei, in apropierea mugurilor, pe scoarta lujerilor tineri, pe petiolul frunzelor. Incubatia dureaza intre 1-3 saptamani. Larvele tinere ataca intai organele arborilor tineri.

   Larvele neonate tes la inceput cate un cuib matasos, in care raman la inceput grupate, apoi rod galeriile in muguri, in petiolul frunzelor si in jurul lastarilor tineri, iar dupa a doua iernare, omizile rod in ramurile mai groase, apoi in tulpina, galerii care ating 50-60 cm lungime. Larvele elimina din galerii rumegusul si excrementele, care sunt de culoare portocalii sau roscate.

   Omizile hiberneaza in interiorul galeriilor inchise, apoi ulterior isi reiau activitatea in primavara. In primavara celui de-al treilea an, larvele se hranesc cateva saptamani, dupa care rod un orificiu la exterior, unde isi formeaza un cocon matasos, in care se transforma in pupa, din care apar adultii.

sfredelitor ramurilor 12          sfredelitorul ramurilor 1          sfredelitorul ramurilor 2          

   Plante atacate si daune: Daunatorul ataca diferit specii forestiere (prefera frasinul, ca daunator primar, fapt ce a dus la uscarea frasinului in zona de campie) si ornamentale, dar si pomii fructiferi din livezi.

   Omizile din primele varste rod petiolul frunzelor si lastarii tineri, iar larvele mature sapa galerii in lemn, in ramurile mai subtiri din zona centrala. Din galerii sunt eliminate la suprafata ramurii atacate rumegus, excremente si un lichid vascos, iar in dreptul orificiului se aduna rumegus. Pomii atacati au simptome de debilitare, iar ramurile sfredelite se rup.

   Combatere: Daca atacul si pagubele sunt descoperite din vreme, partea vegetala atinsa se taie si se arde. Daca atacul este foarte avansat nici o combatere chimica nu este recomandata. Nu se intreprind masuri speciale de combatere, iar in cazuri exceptionale se pot injecta pesticide in galeriile sapate de larve. In perioada de zbor se aplica tratamente chimice cu Decis Mega, Karate Zeon sau Faster.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor