Puricele negru al verzei (Phyllotreta atra) – identificare si combatere
Publicat pe: 22 ianuarie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Puricele negru al verzei, Phyllotreta atra este o specie raspandita in Europa si Asia, Orientul Apropiat si Mijlociu, Asia Centrala. In Romania este intalnita frecvent in toate regiunile in care se cultiva crucifere.
Adultul are corpul alungit, de 2-3 mm lungime, de culoare neagra cu un usor luciu albastru-verzui. Oul este oval, de culoare alba-albastruie, larva matura are corpul alungit, de culoare alba-galbuie, cu capul negru-lucios.
Biologie si ecologie
Ierneaza ca adult in resturile vegetale ramase dupa recolatare, in stratul superficial al solului, sub bulgari de pamant sau in frunzarul de la liziera padurilor. Prezinta o singura generatie pe an. Adultii parasesc locurile de hibernare spre sfarsitul lunii martie, hranindu-se pe diferite crucifere spontane. Dupa, acestia trec pe cele cultivate (varza, conopida, ridichi, hrean, mustar etc.). Ouale sunt depuse grupat sau izolat, in stratul superficial al solului din jurul plantelor.
Plante atacate si daune
Pagubele cele mai importante sunt provocate de adulti, care rod epiderma superioara a frunzelor de varza, conopida, gulii, ridichi, mustar, sub forma unor mici orificii dispuse preponderent pe marginea limbului foliar, ceea ce confera un aspect ciuruit.
Combatere
Strangerea si distrugerea resturilor vegetale ramase dupa recoltare, urmata de aratura adanca de toamna, contribuie la reducerea rezervei biologice a adultilor in anul urmator. La semnalarea atacului se recomanda tratamente cu insecticide specifice.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Puricele negru al verzei (Phyllotreta atra) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
2 urează frunze verziPurici, gandacei mici si negri care ataca planteleGandacei mici negri care ataca florile, inclusiv florile de tomate, de lămâi, de dovleac. Am stropit cu karate zeon fara nici un fel de efect. Dimensiunea este mică, nepermitand o... mai multCitește Sfatul specialistuluiFrunze verzi16 urează frunze verziSe efectueaza tratamente si in timpul iernii?🍁 Tratamentele din perioada repausului vegetativ (tratamente de iarna) se pot aplica la toate speciile lemnoase (inclusiv ornamentale). Tratamentele sunt obligatorii pentru reducerea incidentei bolilor si daunatorilor din plantatiile pomicole... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.