Puricele negru al verzei- Phyllotreta atra

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Puricele negru al verzei- Phyllotreta atra
Raspandire: Specie raspandita in Europa si Asia, Orientul Apropiat si Mijlociu, Asia Centrala. In Romania este intalnita frecvent in toate regiunile in care se cultiva legume din grupa verzei.

adult   adult 1

Descriere: Adultul are corpul alungit, de 2-3 mm lungime, de culoare neagra cu un usor luciu albastru-verzui.
Oul este oval, de culoare alba-albastruie, larva matura are corpul alungit, de culoare alba-galbuie, cu capul negru-lucios.
Biologie si ecologie: Specie care ierneaza ca adult in resturile vegetale ramase dupa recolatare, in stratul superficial al solului, sub bulgari de pamant sau in frunzarul de la liziera padurilor si prezinta o singura generatie pe an.
Adultii parasesc locurile de hibernare spre sfarsitul lunii martie, hranindu-se pe diferite crucifere spontane, dupa care trec pe cele cultivate (varza, conopida, ridichi, hrean, mustar, etc.).
Ouale sunt depuse grupat sau izolat, in stratul superficial al solului din jurul plantelor. Incubatia dureaza 5-14 zile, fiind influentata de precipitatii si temperatura.

plante atacate   planta atacata
Plante atacate si daune: Pagubele cele mai importante sunt provocate de adulti, care rod epiderma superioara a frunzelor de varza, conopida, gulii, ridichi, mustar, sub forma unor mici orificii dispuse preponderent pe marginea limbului foliar, ceea ce confera un aspect ciuruit.
Combatere: Strangerea si distrugerea resturilor vegetale ramase dupa recoltare, urmata de aratura adanca de toamna, care contribuie la reducerea rezervei biologice a adultilor in anul urmator.
La semnalarea atacului se recomanda tratamente cu Faster 10 CE (0.03%), Proteus OD .

 

4 comentarii la “Puricele negru al verzei- Phyllotreta atra

  1. Care este insecticidul cel mai bun împotriva purecilor negri la varză?
    Se stropeste dimineata? Dacă e rouă are vreo importanță?

  2. Care este insecticidul cel mai bun împotriva purecilor negri la varză?
    Se stropeste dimineata? Dacă e rouă are vreo importanță?

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor