Lacusta calatoare- Locusta migratoria

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 3 ani

 

Lacusta calatoare- Locusta migratoria
Raspandire: Specie raspandita in Europa, Africa Centrala, insula Madagascar, Asia Centrala si Sud-Estica, Australia. In Romania este localizata in stufarisul Deltei Dunarii, lunca Prutului si in Baia Mare.

adult 2   adult 1
Descriere: Adultul are corpul de culoare verde-cenusie, cu pete intunecate pe cap si tegmine, iar lungimea corpului variaza intre 30-55 mm.
Oul are 5-7 mm lungime, de culoare galben-rosiatica. Ootecile sunt cilindrice, usor curbate, de 50-70 mm lungime si contin 50-100 oua, dispuse in siruri de cate 4 oua.

oua   oua 1
Larva trece prin diferite varste larvare si are corpul de 7-10 mm pana la 30-40 mm lungime.
Biologie si ecologie: Are o singura generatie pe an si ierneaza in stadiul de ou in ooteci, depuse in toamna in sol, la diferite adancimi. In primavara larvele incep sa apara in a doua decada a lunii mai, cand temperatura solului este de 19-21º C, iar cea a aerului de 14-15º C. Dupa aproximativ 30 zile de la dezvoltarea completa, are loc maturatia sexuala, dupa care adultii se imperecheaza.
Dupa copulatie, femelele depun 200-300 de oua, in 3-5 ooteci, in soluri nisipoase, la 3-6 cm adancime.
Migratia lacustelor are loc in zilele calduroase, cu temperaturi de 21-23º C. In perioada de invazie, formarea stolurilor de lacuste este cauzata de temperatura, luminozitate, vant si hrana.

Plante atacate si daune: Este o specie polifaga, care prefera ca plante cerealele, trestia, sfecla, trifoiul, floarea-soarelui, gramineele etc.
Ataca partile aeriene ale plantelor, in perioada invaziilor pot distruge culturile, lasand intacte numai tulpinile mai groase si tari. Pagubele cele mai mari sunt produse in zonele cu trestie si porumb.
Combatere: Se utilizeaza produse pe baza de deltametrin (Decis Mega-20 ml/10 l apa / 1300-2000 mp,, Aqua K-othrine- 50 ml/10 l apa/ 1300-2000 mp).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor