Lacusta calatoare (Locusta migratoria) – identificare si combatere

lacusta-calatoare-identificare

Lacusta calatoare, Locusta migratoria este o specie raspandita in Europa, Africa Centrala, insula Madagascar, Asia Centrala si Sud-Estica, Australia. In Romania este localizata in stufarisul Deltei Dunarii, lunca Prutului si in Baia Mare.

Adultul are corpul de culoare verde-cenusie, cu pete intunecate pe cap si tegmine, iar lungimea corpului variaza, in functie de forma speciei, intre 30-55 mm. Oul are 5-7 mm lungime, de culoare galben-rosiatica. Ootecile sunt cilindrice, usor curbate, de 50-70 mm lungime si contin 50-100 oua, dispuse in siruri de cate 4 oua. Larva trece prin diferite varste larvare si are corpul de 7-10 mm pana la 30-40 mm lungime.

Biologie si ecologieLacusta calatoare

Lacusta calatoare are o singura generatie pe an si ierneaza in stadiul de ou in ooteci, depuse in toamna in sol, la diferite adancimi. In primavara larvele incep sa apara in a doua decada a lunii mai, cand temperatura solului este de 19-21º C, iar cea a aerului de 14-15º C. Migratia lacustelor are loc in zilele calduroase, cu temperaturi de 21-23º C. Femelele depun 200-300 oua, in 3-5 ooteci, in solurile nisipoase, adancimea fiind cuprinsa intre 3 si 6 cm. In perioada de invazie, formarea stolurilor de lacuste este cauzata de temperatura, luminozitate, vant si hrana. Aceasta migratie in masa este un rezultat al inmultirii excesive, ce apare de obicei, numai in anii favorabili. Apare mai ales, in anii caldurosi si primaverile secetoase, urmate de veri cade si uscate.

Plante atacate si daune

Lacusta calatoare este o specie polifaga. Aceasta prefera: trestia, cerealele, sfecla, trifoiul, floarea-soarelui, gramineele furajere etc. Ataca partile aeriene ale plantelor si in perioada invaziilor pot distruge culturile, lasand intacte numai tulpinile ce sunt mai groase si tari. In zonele cu trestie si porumb sunt produse cele mai mari pagube.

Combatere

Pentru combatere se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile