Lacusta calatoare- Locusta migratoria

Lacusta calatoare, Locusta migratoria este o specie raspandita in Europa, Africa Centrala, insula Madagascar, Asia Centrala si Sud-Estica, Australia. In Romania este localizata in stufarisul Deltei Dunarii, lunca Prutului si in Baia Mare.

   
Descriere. Adultul are corpul de culoare verde-cenusie, cu pete intunecate pe cap si tegmine, iar lungimea corpului variaza, in functie de forma speciei, intre 30-55 mm. Oul are 5-7 mm lungime, de culoare galben-rosiatica. Ootecile sunt cilindrice, usor curbate, de 50-70 mm lungime si contin 50-100 oua, dispuse in siruri de cate 4 oua. Larva trece prin diferite varste larvare si are corpul de 7-10 mm pana la 30-40 mm lungime.

Biologie si ecologieLacusta calatoare

Lacusta calatoare are o singura generatie pe an si ierneaza in stadiul de ou in ooteci, depuse in toamna in sol, la diferite adancimi. In primavara larvele incep sa apara in a doua decada a lunii mai, cand temperatura solului este de 19-21º C, iar cea a aerului de 14-15º C. Migratia lacustelor are loc in zilele calduroase, cu temperaturi de 21-23º C. Femelele depun 200-300 oua, in 3-5 ooteci, in solurile nisipoase, adancimea fiind cuprinsa intre 3 si 6 cm. In perioada de invazie, formarea stolurilor de lacuste este cauzata de temperatura, luminozitate, vant si hrana. Aceasta migratie in masa este un rezultat al inmultirii excesive, ce apare de obicei, numai in anii favorabili. Apare mai ales, in anii caldurosi si primaverile secetoase, urmate de veri cade si uscate.

Plante atacate si daune. Lacusta calatoare este o specie polifaga. Aceasta prefera: trestia, cerealele, sfecla, trifoiul, floarea-soarelui, gramineele furajere etc. Ataca partile aeriene ale plantelor si in perioada invaziilor pot distruge culturile, lasand intacte numai tulpinile ce sunt mai groase si tari. In zonele cu trestie si porumb sunt produse cele mai mari pagube.

Combatere. Pentru combatere se recomanda efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  SC MARKS FANTASY SRL
  9 iunie 2020
  Sunt un cumpărător mai vechi de-am dumneavoastră. In prezent mă lovesc de aceste două probleme, una legată de păianjeni, iar a doua legată de o insectă care înțeapă lăstarii arbuștilor de cătină, care ulterior se usucă. A doua problema este observata și anul trecut, însă nu am considerat a fi un mare pericol. Doar că anul acesta pare prezentă la aproape toți arbuștii. Suprafața acestei livezi este de peste 5 hectare, atât plantație tânără, cât și matură. Am trimis aceste poze și firmei care a vândut materialul săditor. Ei cred că este vorba despre cicada gheboasă, in cazul înțepăturilor. Vă rog să mă ajutați cu sfaturi, asupra tratamentelor pe care trebuie să le execut, pentru ambele probleme. Mulțumesc anticipat! Cu stimă, Marian Potcovaru
  1
  1
  silviu
  6 august 2019
  buna seata! puteti sa ma ajutati in identificarea insectei din foto, seamana cu o plosnita de cereale doar ca este putin mai mica, zboara destul de rapid cand este descoperita si are o forma mai tridimensionala, nu plata ca plosnita...este daunatoare? am cateva frunze roase circular pe margine si ma gandeam ca ea este autoarea. multumesc!
  0
  3

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile