Hyacinthus orientalis – Zambila

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 12 luni

Zambile

Hyacinthus orientalis – Zambila

Hyacinthus orientalis, cu denumirile populare de “Zambila” sau “Iacintul” este o plantă perenă, decorativa, originară din zona Mediteraneeana, care însă s-a răspândit în toată lumea. Face parte din ordinul Asparagales, familia Liliaceae. Genul Hyacinthus cuprinde circa 30 de specii erbacee, cu bulbi tunicati.

Bulbul este de formă sferică, tunicat, protejat de catafile diferit colorate (alb, galben, violet, albastru) în funcție de soi si asigura perenitatea plantei. De regula, bulbul are 4-5 cm diametru, dar poate atinge și dimensiuni gigantice pentru zambile (19 cm).

Planta poate atinge 40 cm în înălțime, avand frunzele liniare, cu o lungime de 15 – 25 cm. Florile pot avea diverse culori: purpuriu, violet, alb, roz, piersic, albastru, rosu, galben și portocaliu, grupate câte 5 – 10 (la unii hibrizi chiar mai multe) susținute de o tijă groasă și suculentă (10-25 cm) si sunt puternic si placut parfurmate.

Florile zambilei sunt foarte aspectuase, apreciate pentru parfumul lor intens. Zambilele infloresc cam în același timp cu lalelele de mijloc de sezon, la sfârșitul lui martie – începutul lunii aprilie. Sunt excelente ca flori tăiate si se pot cultiva cu ușurință și în ghivece, ca flori de apartament. Bulbii sunt toxici și de aceea nu sunt pe gustul rozătoarelor.

Zambile galbeneDaca un buchet de zambile va trebui aruncat dupa o saptamana, doua, o zambila inflorita, cu bulbul fixat in solul din ghiveci, poate sa tina si cateva saptamani.

Zambilele din ghiveci se simt mult mai bine pe balcon sau in gradina deoarece au nevoie de aer curat.

Dupa o perioada, floarea se va ofili iar mai tarziu se vor usca si frunzele. Este momentul ca bulbul sa fie scos cu grija din pamant, invelit in hartie groasa si pus la pastrare intr-un loc racoros si uscat.

In funtie de soi, florile zambilelor pot fi de mai multe feluri:

Zambile simple: “Gigantul albastru” este una dintre cele mai mari zambile, care are flori de culoarea cerului albastru.
Zambile duble: Spiralele  florilor colorate sunt dispuse pe tulpini cu înălțimea de 15- 21 cm.
Zambile multiflore: Fiecare bulb produce o serie de tulpini de flori, cu aranjamente de flori delicate. Acestea sunt mai puţin obișnuite decât cele simple sau duble.
Dintre soiurile cele mai cultivate amintim: L’Innocence, Porzellan (alb pur), City of the Haarlem, Yellow Hammer (galben), Anna Marie, Pink pearl (roz), Jan Bos, La Victorie (rosu intens), Delft Blue, Ostara (albastru), Amethyst (violet).
Hyacinthus romanus Hort. prezintă flori simple, colorate alb, roz si albastru.

Exigenţe ecologice

Temperatura:  Zambila este o plantă ale carei organe aeriene ( in conditii nefavorabile ) se usuca iar organele subterane (bulbii) supravietuiesc în pământ, asigurand perenitatea. Pentru înrădăcinarea bulbilor este nevoie ca aceştia să treacă printr-o perioadă de temperaturi scăzute, de 3–4 °C timp de 8–12 săptămâni, în funcţie de soi şi perioada forţării. În timpul repausului bulbii se menţin la temperaturi constante de 20–22 °C sau, în funcţie de posibilităţile de dirijare a temperaturii, se aplică diferite scheme de tratamente termice, în raport cu perioada când se doreşte înflorirea.
Zambile rozÎn timpul creşterii şi înfloririi temperatura optimă este de 16–18 °C, o temperatură mai ridicată determinând scurtarea semnificativă a perioadei de înflorire.

Lumina: Atât în câmp cât şi în culturile forţate zambila are nevoie de multă lumină, mai ales în timpul creşterii şi colorării florilor. Pentru loturile destinate producerii florilor tăiate în culturi forţate, lumina în primele zile de la începerea forţării propriu-zise va fi difuză pentru a permite o ușoară alungire a tijelor florale.

Apa: În substrat apa se va administra în cantităţi moderate dar constant, în timp ce în atmosferă este nevoie de o umiditate relativă ridicată, de 70–80 %.

Aerul: Pentru culturile realizate în seră sunt necesare aerisiri regulate atât pentru menţinerea echilibrului dintre componentele aerului cât şi pentru reglarea temperaturii.

Substratul de cultură: Zambila preferă solurile şi substraturile de cultură uşoare, bogate în humus, foarte bine drenate, fertile, cu pH uşor acid.

Înfiinţarea culturii

Pentru culturile realizate în câmp deschis plantarea bulbilor se va face toamna, în septembrie – octombrie, într-un sol reavăn, bine afânat şi fertilizat cu gunoi de grajd la cultura premergătoare (nu se recomandă aplicarea acestuia înaintea plantării). Daca nu s-a aplicat gunoi de grajd la cultura premergatoare, se administreaza 5-6 kg/mp mranita foarte bine descompusa.

La fertilizarea de bază se dau 50–60 g/mp superfosfat şi 30–40 g/mp sulfat de potasiu.

Cu câteva zile înainte de plantare este recomandabilă îmbăierea bulbilor timp de o oră în soluţii de insecto –fungicide.
Distanţele de plantare pentru bulbii floriferi sunt de 15–20 cm iar adâncimea de plantare este de 8–10 cm.

Pentru culturile forţate plantarea bulbilor se face în lădiţe sau ghivece, într-un substrat uşor, reavăn şi bine drenat. Distanţele de plantare sunt foarte mici, de 2–3 cm, asigurându-se o densitate de 300–350 plante la mp. Adâncimea de plantare se va stabili astfel încât conul de frunze să rămână la suprafaţa substratului.
Pentru culturile realizate în ghivece şi destinate comercializării ca plante în ghiveci bulbul se plantează chiar mai superficial, rămânând în afara substratului pe treimea superioară.

Îngrijirea culturilor forţate are în vedere dirijarea factorilor de mediu, în raport cu etapa forţării.

Astfel, după plantare bulbii au nevoie de o perioadă de 8–12 săptămâni de temperaturi scăzute, de 4–5°C, în vederea înrădăcinării. Pentru bulbii plantaţi în ghivece sau lădiţe această perioadă se asigură prin îngroparea lădiţelor sau ghivecelor în şanţuri afară sau menţinerea lor în depozite.
După parcurgerea perioadei de înrădăcinare a bulbilor ghivecele sau lădiţele se aduc în seră unde temperatura se creşte treptat până la nivelul de 22–23°C. La inceputul colorarii bobocilor temperatura se scade la 20 °C iar dupa colorarea deplina temperatura se mentine la nivelul de 15°C.
Rasarire zambila

Pe tot parcursul forţării substratul se menţine permanent reavăn iar umiditatea atmosferică se reglează la nivelul de 70–80 %.
Aerisirea serelor se va face cu regularitate pentru menţinerea umidităţii relative şi a temperaturii aerului la valorile optime fiecărei etape de forţare.

Fertilizarea fazială se realizează în două etape: la răsărirea plantelor când se administrează 7–10 g/mp azotat de amoniu şi după apariţia bobocilor florali când se aministrează îngrăşăminte complexe de tip NPK (7:8:10) – 20 g/mp.

Combaterea bolilor şi dăunătorilor

Dintre boli, mai frecvent întâlnite sunt putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea),putregaiul bulbilor (Xantomonas hyacinti), putregaiul bacterian ( (Erwinia carotovora) si rugina.Boli la zambile

Se va evita udarea excesiva, care ar putea provoca putrezirea bulbilor.

Tratarea bulbilor înainte de introducerea în depozite şi înainte de plantare precum şi respectarea condiţiilor privitoare la măsurile igienice şi lucrările agrotehnice constituie mijloace eficiente de prevenire a atacului acestor boli.

 

Plantele pot fi atacate de acarieni a caror prezenta se observa pe frunze si tulpini. Acestea se deformeaza, plantele sunt slab dezvoltate si prezinta flori diforme.

Pentru combaterea acestor daunatori se aplica tratamente cu acaricide precum:

Nissorun, Vertimec, Milbenkock, Envidor.

Zambilele pot fi atacate si de nematozi, daunatori greu de combatut. Simptomele se manifesta prin umflarea frunzelor la baza, rasucirea acestora si aparitia unor pete galbene. Florile sunt mici si deformate si de cele mai multe ori acestea nu mai apar. In cazul infestarii cu nematozi, se poate utiliza Nemagold.

Se recomanda ca bulbii utilizati pentru plantare sa fie sanatosi iar plantarea sa se efectueze in conditii optime, utilizand turba dezinfectata si imbunatatita.

Recoltarea florilor

Tijele florale se recoltează prin tăiere de la punctul de inserţie pe bulb, împreună cu frunzele, în momentul când bobocii bazali sunt coloraţi şi deschişi.
După recoltare se pun cu baza în apă rece şi se duc în spaţii răcoroase cu temperatura de 2–3 °C, unde se pot stoca timp de 4–5 zile înainte de a fi livrate.

Recoltarea bulbilor

De regulă, bulbii rezultaţi de la culturile forţate nu se mai recuperează; unii producători însă plantează aceşti bulbi după recoltarea florilor în câmp unde pot înflori din nou după 2–3 ani de cultură.

Bulbi de zambile

Pentru culturile realizate în câmp, bulbii se scot vara, în timpul perioadei de repaus, odată la 3–4 ani. După scoaterea din teren, bulbii se sortează pe categorii de mărime, se zvântă bine şi se introduc la păstrare în spaţii calde, uscate şi bine aerisite până toamna în septembrie – octombrie, când pot fi replantaţi la locul de cultură, în funcţie de mărime şi destinaţie.

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor

Alătură-te discuției:

*