Gutui – Program de tratamente

Tratamente si stropiri la gutui
Nr. tr.Fenofaza/momentul aplicariiBoli/daunatoriProduse recomandate pentru protectia plantelorDoza/haTimp de pauza (zile)
1Repaus vegetativ (inainte de dezmugurit)focul bacterian*Bouille Bordelaise (75 g/10 L apa/100 mp) 7,5 kg/ha
paduchele din San Jose, afide, acarieni (forme hibernante)*Ovipron Top (250 ml/10 L apa) maxim 35 L/ha
2Inceput dezmuguritacarianul rosu (oua hibernante)Apollo (6 ml/10 L apa/100 mp) 0,6 L/ha
3Rasfirarea inflorescentelorfocul bacterianAlcupral (30 g/10 L apa/100 mp) 3 kg/ha (prefloral)
4Scuturarea petalelorfocul bacterianAlcupral (6 g/10 L apa/100 mp) 0,6 kg/ha (postfloral)
molii miniere, acarieni, acarianul filocoptid al maruluiVertimec (7,5-11,25 ml/10 L apa/100 mp) 0,75-1,125 L/ha28
5Fructe in cresterefainare, rapanThiovit Jet (50-80 g/10 L apa/100 mp) 5-8 kg/ha7
6Fructe de 1/2 din marimea normalamonilioza, putregaiul cenusiu, patari ale frunzelor, cancerul deschis al ramurilor, rapan, putregaiul fructelor, mucegai verde-albastruiSwitch (8-10 g/10 L apa/100 mp) 0,8-1 kg/ha3
molii miniere, acarieni, acarianul filocoptid al maruluiVertimec (7,5-11,25 ml/10 L apa/100 mp) 0,75-1,125 L/ha28
7Fructe 3/4 din marimea normalamonilioza, putregaiul cenusiu, patari ale frunzelor, cancerul deschis al ramurilor, rapan, putregaiul fructelor, mucegai verde-albastruiSwitch (8-10 g/10 L apa/100 mp) 0,8-1 kg/ha3
8Caderea frunzelor (50% din frunze cazute)focul bacterianBouille Bordelaise (75 g/10 L apa/100 mp) 7,5 kg/ha
9Dupa caderea completa a frunzelor (10-14 zile de la tratamentul anterior)paduchele din San Jose, afide, acarieni (forme hibernante)Ovipron Top (250 ml/10 L apa) maxim 35 L/ha

Recomandari de aplicare a tratamentelor

 • Se recomanda aplicarea alternanta a produselor cu substante active diferite, pentru evitarea aparitiei rezistentei agentilor patogeni la pesticidele aplicate.
 • In perioada infloririi se aplica insecticide care protejeaza entomofauna utila.
 • Se recomanda utilizarea a 1-3 produse la un tratament (aplicare), in functie de boala/daunatorul tinta. Numarul tratamentelor si produsele utilizate se aleg in functie de simptomele prezentate de pomi, precum si in functie de incidenta patogenului sau daunatorului in anul anterior. De exemplu, daca in anul precedent a fost prezent atacul fainarii, in anul curent tratamentele se vor concentra pe prevenirea aparitiei fainarii.
 • In cazul utilizarii mai multor produse in vederea efectuarii unui tratament, se va testa in prealabil compatibilitatea acestora la amestecare. Solutia obtinuta in urma dizolvarii in apa a produselor compatibile nu trebuie sa prezinte urme de precipitare, coagulare sau spuma persistenta. Dupa caz, se prepara o cantitate redusa de solutie si se testeaza compatibilitatea amestecului pe o suprafata redusa din cultura, pentru a observa efectul tratamentului pe plante (daca apar simptome nedorite, fitotoxicitate).
 • In cazul solurilor infestate cu viermi de sol (viermi sarma, buha semanaturilor sau larvele carabusului de mai), se administreaza Trika Expert sau Ercole cu incorporare in sol.
 • Dozele recomandate in tabel pentru 10 litri de apa sunt valabile atunci cand se utilizeaza un volum de 1000 litri apa/hectar, pentru efectuarea tratamentului. In cazul utilizarii unui volum de apa diferit de acesta, se recomanda respectarea dozei la hectar, mentionata pe eticheta produsului.
 • Incepand cu stadiul de crestere al fructelor, se va acorda atentie respectarii timpului de pauza (numarul de zile ce trebuie sa treaca de la aplicarea ultimului tratament pana la recoltarea fructelor, in vederea consumului), in functie de fiecare produs aplicat.
 • La efectuarea tratamentelor foliare, se recomanda utilizarea unui adjuvant precum Silwet Gold sau Break Thru, ce faciliteaza patrunderea solutiei in frunze si imbunatateste eficienta tratamentului aplicat.
 • Tratamentele din repaus vegetativ se vor aplica pe scoarta uscata, neacoperita de gheata, zapada sau chiciura, in zile fara vant, cu temperaturi pozitive, preferabil de minim 5-6°C.
 • * Bouille Bordelaise si Ovipron Top se pot amesteca si aplica impreuna. Se recomanda efectuarea unui test de compatibilitate inainte de aplicare. 
 • Atentie! Ovipron Top NU este compatibil in amestec cu produse pe baza de dimetoat (Novadim Progress), cu fungicide pe baza de anilazine, captan, folpet, dinocap sau produse ce contin sulf (Thiovit Jet, Kumulus).
 • Discuții pe teme similare

  TATAR ZORIN
  3 septembrie 2020
  Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu sfaturi la doua intrebari- -1 gutuia(fructul)este atacata de ceva care o zgarie pe coaja si lasa urmele din imagini!aici va spun ca a fost tratat pomul cu insecticide Coragen si fungicide Topas acum 1 saptamana. -2-daca cresterile vegetative trebuiesc eliminate acum sau doar in primavara urmatoare?tinind cont ca pomul este asa de incarcat de rod! A fost stropit si foliar cu Wuxal Calcium. Va multumesc!
  0
  4
  Diana Capraru
  10 iunie 2020
  Nu are daunatoare. Nu am avut probleme cu el pana acum. Are fructe
  1
  1
  Cristian
  15 mai 2020
  Va rog un diagnostic pentru pozele atașate ??? Este vorba de par, cireșe, gutui și Piersic . Mulțumesc
  0
  4

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile