Gargarita tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi) – identificare si combatere

Publicat pe: 19 ianuarie 2018 Modificat pe: 9 aprilie 2024

gargarita-tulpinilor-de-rapita-identificare-combatere
Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Gargarita tulpinilor de rapita, Ceutorhynchus napi se intalneste in tara noastra, in toate zonele cultivatoare de rapita, in special in sudul tarii. Ataca atat culturile de rapita cat si culturile de varza si conopida.

Adultul are corpul de 3,5-4 mm lungime, de culoare neagra-cenusie. Rostrul poate ajunge pana la 1/3 din lungimea corpului. Elitrele prezinta striuri longitudinale inguste si interstriuri ce contin 3-4 randuri de perisori scurti si fini.

Larvele au 3-4 mm lungime, culoare galbuie si prezinta protuberante inserate cu perisori. Capsula cefalica este de culoare brun-galbuie.

Biologie si ecologie

Gargarita tulpinilor de rapita dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in stratul superficial al solului de la baza plantelor. Primavara, cand temperatura depaseste 9°C (martie-aprilie), adultii ies din locurile de hibernare, hranindu-se timp de 25-30 de zile. Dupa copulatie, femelele depun ponta in maduva tulpinii plantelor gazda. O femela depune intre 15 si 60 de oua. Dupa incubatie, ce dureaza pana la 20 de zile, apar primele larve, la sfarsitul lunii aprilie. La sfarsitul lunii mai, acestea ajung la dezvoltarea completa si parasesc tulpinile prin zonele de insertie a frunzelor. Se fixeaza in stratul superficial al solului unde se impupeaza. Dupa o luna apar adultii care raman in estivatie pana toamna, apoi parasesc coconii nimfali si urca spre suprafata solului pentru a intra in hibernare in apropierea plantelor de rapita.

Plante atacate si mod de daunare

Este o specie oligofaga ce ataca culturile de rapita, varza si conopida, producand pagube considerabile. Riscul de atac apare la inceputul cresterii tulpinii.

Gargaritele hibernante rod marginea limbului foliar si varful tulpinilor. Femele depun ouale in maduva tulpinii iar larvele rod galerii in maduva, determinand deformarea si rasucirea longitudinala a acestora. Drept urmare, aceste plante ramifica abundent, stagneaza in crestere si nu formeaza silicve. In cazul formarii silicvelor, acestea sunt seci si cu seminte de slaba calitate.  Orificiile produse de gargarite reprezinta porti de intrare a noi agenti patogeni. Pagubele pot varia intre 40% si 60% insa acesti daunatori pot duce si la compromiterea culturii.

A nu se confunda craparea tulpinilor produsa de factori fiziologici (variatii de temperatura dintre zi si noapte, primavara) cu craparea tulpinilor cauzata de gargarite.

Control si combatere

Combaterea eficienta a  acestui daunator se face la aparitia formelor hibernante, inainte de depunerea pontei in interiorul tulpinii. Odata aparute larvele in interiorul tulpinilor, aceste sunt aproape imposibil de combatut.

Pentru alegerea momentului optim de aplicare a tratamentului, se recomanda amplasarea capcanelor adezive galbene si monitorizarea acestora. Astfel, la aparitia primilor adulti, trebuie intervenit cu produse fitosanitare. Pentru eficienta pe termen lung, este de preferat aplicarea unui amestec de insecticide care sa aiba atat efect de contact cat si sistemic. Componenta de contact omoara gargaritele din cultura la momentul stropirii iar cea sistemica asigura protectie impotriva daunatorilor care vor veni ulterior.

Tratamentele se efectueaza cu insecticide specifce.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
insecte-minatoare-sfaturi-combatere
Insecte minatori
ardei-cultivare-ingrijire
Ardei
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
Gazon
Gazon - peluze
capsun-cultivare-ingrijire
Capsun
menta-cultivare-ingrijire
Menta
conifere-sfaturi-ingrijire
Arbori si arbusti coniferi
vita-de-vie-cultivare-ingrijire
Vita de vie
Begonia
gargarite-sfaturi-combatere
Gargarite
Muscata
Cires
agris-cultivare-ingrijire
Agris
Pachira
afide-sfaturi-combatere
Afide
Albizia-sfaturi-ingrijire
Albizia
cicada-sfaturi-combatere
Cicade
gandaci-solutii-combatere
Gandaci
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Gargarita tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi) – identificare si combatere

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile