Gargarita tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi) – identificare si combatere

gargarita-tulpinilor-de-rapita-identificare-combatere

Gargarita tulpinilor de rapita, Ceutorhynchus napi se intalneste in tara noastra, in toate zonele cultivatoare de rapita, in special in sudul tarii. Ataca atat culturile de rapita cat si culturile de varza si conopida.

Adultul are corpul de 3,5-4 mm lungime, de culoare neagra-cenusie. Rostrul poate ajunge pana la 1/3 din lungimea corpului. Elitrele prezinta striuri longitudinale inguste si interstriuri ce contin 3-4 randuri de perisori scurti si fini.

Larvele au 3-4 mm lungime, culoare galbuie si prezinta protuberante inserate cu perisori. Capsula cefalica este de culoare brun-galbuie.

Biologie si ecologie

Gargarita tulpinilor de rapita dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in stratul superficial al solului de la baza plantelor. Primavara, cand temperatura depaseste 9°C (martie-aprilie), adultii ies din locurile de hibernare, hranindu-se timp de 25-30 de zile. Dupa copulatie, femelele depun ponta in maduva tulpinii plantelor gazda. O femela depune intre 15 si 60 de oua. Dupa incubatie, ce dureaza pana la 20 de zile, apar primele larve, la sfarsitul lunii aprilie. La sfarsitul lunii mai, acestea ajung la dezvoltarea completa si parasesc tulpinile prin zonele de insertie a frunzelor. Se fixeaza in stratul superficial al solului unde se impupeaza. Dupa o luna apar adultii care raman in estivatie pana toamna, apoi parasesc coconii nimfali si urca spre suprafata solului pentru a intra in hibernare in apropierea plantelor de rapita.

Plante atacate si mod de daunare

Este o specie oligofaga ce ataca culturile de rapita, varza si conopida, producand pagube considerabile. Riscul de atac apare la inceputul cresterii tulpinii.

Gargaritele hibernante rod marginea limbului foliar si varful tulpinilor. Femele depun ouale in maduva tulpinii iar larvele rod galerii in maduva, determinand deformarea si rasucirea longitudinala a acestora. Drept urmare, aceste plante ramifica abundent, stagneaza in crestere si nu formeaza silicve. In cazul formarii silicvelor, acestea sunt seci si cu seminte de slaba calitate.  Orificiile produse de gargarite reprezinta porti de intrare a noi agenti patogeni. Pagubele pot varia intre 40% si 60% insa acesti daunatori pot duce si la compromiterea culturii.

A nu se confunda craparea tulpinilor produsa de factori fiziologici (variatii de temperatura dintre zi si noapte, primavara) cu craparea tulpinilor cauzata de gargarite.

Control si combatere

Combaterea eficienta a  acestui daunator se face la aparitia formelor hibernante, inainte de depunerea pontei in interiorul tulpinii. Odata aparute larvele in interiorul tulpinilor, aceste sunt aproape imposibil de combatut.

Pentru alegerea momentului optim de aplicare a tratamentului, se recomanda amplasarea capcanelor adezive galbene si monitorizarea acestora. Astfel, la aparitia primilor adulti, trebuie intervenit cu produse fitosanitare. Pentru eficienta pe termen lung, este de preferat aplicarea unui amestec de insecticide care sa aiba atat efect de contact cat si sistemic. Componenta de contact omoara gargaritele din cultura la momentul stropirii iar cea sistemica asigura protectie impotriva daunatorilor care vor veni ulterior.

Tratamentele se efectueaza cu insecticide specifce.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile