Gargarita tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi) – identificare si combatere
Publicat pe: 19 ianuarie 2018 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Gargarita tulpinilor de rapita, Ceutorhynchus napi se intalneste in tara noastra, in toate zonele cultivatoare de rapita, in special in sudul tarii. Ataca atat culturile de rapita cat si culturile de varza si conopida.
Adultul are corpul de 3,5-4 mm lungime, de culoare neagra-cenusie. Rostrul poate ajunge pana la 1/3 din lungimea corpului. Elitrele prezinta striuri longitudinale inguste si interstriuri ce contin 3-4 randuri de perisori scurti si fini.
Larvele au 3-4 mm lungime, culoare galbuie si prezinta protuberante inserate cu perisori. Capsula cefalica este de culoare brun-galbuie.
Biologie si ecologie
Gargarita tulpinilor de rapita dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca adult in stratul superficial al solului de la baza plantelor. Primavara, cand temperatura depaseste 9°C (martie-aprilie), adultii ies din locurile de hibernare, hranindu-se timp de 25-30 de zile. Dupa copulatie, femelele depun ponta in maduva tulpinii plantelor gazda. O femela depune intre 15 si 60 de oua. Dupa incubatie, ce dureaza pana la 20 de zile, apar primele larve, la sfarsitul lunii aprilie. La sfarsitul lunii mai, acestea ajung la dezvoltarea completa si parasesc tulpinile prin zonele de insertie a frunzelor. Se fixeaza in stratul superficial al solului unde se impupeaza. Dupa o luna apar adultii care raman in estivatie pana toamna, apoi parasesc coconii nimfali si urca spre suprafata solului pentru a intra in hibernare in apropierea plantelor de rapita.
Plante atacate si mod de daunare
Este o specie oligofaga ce ataca culturile de rapita, varza si conopida, producand pagube considerabile. Riscul de atac apare la inceputul cresterii tulpinii.
Gargaritele hibernante rod marginea limbului foliar si varful tulpinilor. Femele depun ouale in maduva tulpinii iar larvele rod galerii in maduva, determinand deformarea si rasucirea longitudinala a acestora. Drept urmare, aceste plante ramifica abundent, stagneaza in crestere si nu formeaza silicve. In cazul formarii silicvelor, acestea sunt seci si cu seminte de slaba calitate. Orificiile produse de gargarite reprezinta porti de intrare a noi agenti patogeni. Pagubele pot varia intre 40% si 60% insa acesti daunatori pot duce si la compromiterea culturii.
A nu se confunda craparea tulpinilor produsa de factori fiziologici (variatii de temperatura dintre zi si noapte, primavara) cu craparea tulpinilor cauzata de gargarite.
Control si combatere
Combaterea eficienta a acestui daunator se face la aparitia formelor hibernante, inainte de depunerea pontei in interiorul tulpinii. Odata aparute larvele in interiorul tulpinilor, aceste sunt aproape imposibil de combatut.
Pentru alegerea momentului optim de aplicare a tratamentului, se recomanda amplasarea capcanelor adezive galbene si monitorizarea acestora. Astfel, la aparitia primilor adulti, trebuie intervenit cu produse fitosanitare. Pentru eficienta pe termen lung, este de preferat aplicarea unui amestec de insecticide care sa aiba atat efect de contact cat si sistemic. Componenta de contact omoara gargaritele din cultura la momentul stropirii iar cea sistemica asigura protectie impotriva daunatorilor care vor veni ulterior.
Tratamentele se efectueaza cu insecticide specifce.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Gargarita tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi) – identificare si combatere
-
Discuții pe teme similare
4 urează frunze verziReguli pentru transplantarea sau replantarea plantelor in ghivece1. Alegerea momentului potrivit ⏳ Este recomandat ca transplantarea sa se realizeze primavara sau toamna devreme, cand plantele sunt in perioada de crestere activa. 2. Pregatirea plantei pentru... mai multFrunze verzi68 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru grădina taFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea plantelor tale! AMN Verde, 500 ml ingrasamant lichid, organic, cu efect revitalizant, ce contine substante intalnite in mod natural in solurile fertile.... mai multFrunze verzi30 urează frunze verziStiai ca puful alb de pe plante poate avea mai multe cauze?Puful alb depistat pe plante poate fi cauzat de o varietate de daunatori, incluzand cicada melifera, paduchele lanos, paduchele testos sau o boala precum fainarea. Cum facem diferenta?🤔 🌱 Cicada... mai multFrunze verzi72 urează frunze verziGhilotina Organic Farming pentru coniferele taleFoloseste solutii organice pentru cresterea armonioasa si ingrijirea coniferelor tale! Evergreen Fluid, 350 ml este un ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor (molizi, brazi, pini, tuia, dar si... mai multFrunze verzi9 urează frunze verziCombatere gargarite la grau si porumbCu ce as putea sa combat gărgărițe la grâu și porumb? Mulțumesc!Citește Sfatul specialistuluiFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.