Gargarite

Gargarita, insecta raspandita in zona de cultura a porumbului din Europa si vestul continentului asiatic. In Romania ratisoara porumbului a fost semnalata in anul 1904, fiind intalnita mai ales in zonele de stepa si silvostepa. Are culoarea corpului brun-cenusiu, mai deschis ventral, de 6.5-8 mm lungime.
Vizualizare 5 subiecte - 1 la 5 (din 5 în total)

  Discuții pe teme similare

 • Lorena
  31 iulie 2021
  Buna ziua! Am o problema cu niste gonguțe micuțe, maro. Acestea apar doar în perioada călduroasă a anului, începand cu luna iulie, pana în octombrie ( cu aproximatie). Apar in mod special noaptea și le vad iesit din plintele parchetului. Trebuie sa precizez ca apar doar in camerele cu parchet. In momentul de fata, avem parchet laminat, dar sub el este parchetul vechi, din lemn. Ma puteti ajuta cu un sfat? Cum as putea sa scap de ele? Toata vara misuna pe pereti si chiar nu dorm confortabil gandidu-ma ca se urca si in pat.
  1
  1
  Anda
  17 mai 2021
  Buna ziua. Am identificat niste larve intr-o jardinire de pe terasa exterioara, cu preponderenta la radacinile unei Heuchera, pe care au distrus-o complet, si la radacina unui sedum. In jardniera respectiva mai am si alte plante, un soi de hortesie, etc. dar nu pareau chiar atat de interesate de restul. Din aceste preferente culinare si din forma lor, le-am identificat ca fiind larvele gargaritei vitei de vie (sau gargarita coletului? ) - in engleza vine weevil. Mai am pe terasa inca 2 jardiniere cu plante si cateva ghivece individuale de mai multe dimensiuni. Am mai gasit aparent o larva la un ghiveci cu Osmanthus x burkwoodii, restul ghivecelor nu stiu daca sunt infestate sau nu, dar cred ca le-as aplica acelasi tratament preventiv. Ca si solutii am cautat on-line dar nu am prea gasit pe site-uri de specialitate in Romania. Ceea ce mi s-a parut interesant la articolele din strainatate a fost o solutie bio, de nematozi - Steinernema kraussei, dar cred ca mai sunt si alte specii, care omoara in mod natural aceste larve, dar nu am gasit in tara aceste produse. Am fost la o fitofarmacie si am primit ca recomandare TRIKA expert, granule, pe care le-am aplicat in doua dintre jardinierele mai mari si in cea cu problema. In faza aceasta nu stiu daca solutia cu acei nematozi mai este viabila, intrucat ma intreb daca nu cumva acest produs i-ar afecta si pe ei. Pe langa aceste granule, am mai primit 2 fiole de Karate Zeon. D-voastra ce tratament imi recomandati? Daca aveti variante fie bio, fie chimice. Multumesc si astept cu nerabdare raspunsul d-voastra!
  0
  3
  Manea Alexandra
  14 martie 2018
  Buna ziua, Am un ilex in ghiveci, pe care in luna decembrie l-am mutat din balcon, intr-o camera racoroasa, pentru ca am crezut din cauza inghetului au inceput sa ii cada frunzele. In februarie a inflorit si au aparut noi frunze, iar de cateva zile am observat ca sunt mancate. Am descoperit acum gandaci pe frunzele lui. Ii gasesc numai noaptea, deci pot presupune ca ziua se ascund in pamantul din ghiveci. Banuiesc ca si caderea frunzelor „mature” este tot din cauza lor si sper ca nu i-au fost atacate si radacinile... Nu reusesc sa identific pe Internet acest tip de gandac (am atasat foto), singura denumire pt un gandac asemenator fiind „weevil” in limba engleza, tradus „gargarita” in romana, desi nu are nimic in comun cu buburuza pe care o cunoastem. Ma puteti ajuta sa identific tipul de gandac si solutia pentru exterminarea lui? De asemenea, daca se cunoaste faptul ca ar ataca radacinile, cum as putea salva arbustul? Ar fi o idee buna sa il scot din pamant si sa il plantez intr-un nou pamant, neinfestat? Va multumesc foarte mult!
  0
  1
  valentina
  1 noiembrie 2015
  Parintii mei au stropit o cantitate mai mare de porumb boabe cu solutia pentru gargarite si dupa o perioada de aprox. 10 zile au constatat ca acesta s-a incins (porumbul). Ce este de facut?
  0
  1
Vizualizare 5 subiecte - 1 la 5 (din 5 în total)
Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Insecte daunatoare
Gargarite

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec