Ceapa decorativa, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 21 august 2015 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Ceapa decorativa este o specie florifera perena. Speciile floricole perene reprezinta grupa cea mai numeroasa de plante intalnite in decorul parcurilor si gradinilor. Ele isi desfasoara ciclul biologic pe parcursul mai multor ani. Infloresc in fiecare an iar unele dintre ele si fructifica anual. Plantele floricole perene se caracterizeaza printr-o foarte mare variabilitate a portului, formei, marimii si culorii florilor sau inflorescentelor, perioadei si duratei infloririi.
Ceapa decorativa – Specii
- Allium giganteum – are o floare uriasa in comparatie cu alte varietati: are 15 cm in diametru, iar culoarea este purpurie.
- Allium christophii – este considerata cea mai frumoasa varietate dintre toate pentru ca are flori dense violet-ametist, parfumate.
- Allium moly – infloreste din iunie si pana in august si are florile in forma de stea, de culoare galben-deschis, cu reflexe cenusii.



Ceapa decorativa – conditii de mediu si ingrijire
Udare. Plantele din acest gen nu au nevoie de udari dese, fiind plante de exterior pot primi apa si din precipitatii, in cazul in care precipitatiile nu apar udarea se realizeaza la 5-7 zile.
Temperatura. Sunt specii ce rezista arsitei ce se instaleaza in verile secetoase, se dezvolta foarte bine in locuri insorite.
Sol. Aceste specii prefera un sol usor acid, cu valoarea pH-ului in jur de 5.5-6.5. Pe langa acesta drenajul solului este un alt factor foarte important pentru dezvoltarea armonioasa a cepei decorative.
Fertilizare. In ceea ce priveste fertilizarea, aceasta nu este obligatorie, dar se recomanda inainte de perioada infloritului folosirea de ingrasaminte cu elemente chimice echilibrate pentru a stimula acest proces.
Comandă produsele recomandate
Plantare. Speciile de ceapa decorativa se pot planta toamna. Adancimea de plantare trebuie sa fie de doua-trei ori mai mare decat diametrul bulbilor. Dupa plantare trebuie realizata udarea.
Boli si daunatori
In general aceste specii sunt lipsite de boli dar poate aparea mucegaiul pufos sau putregaiul. Printre daunatori se numara melcii si minatorii frunzelor
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă


Citește și participă la discuții despre Ceapa decorativa, informatii si sfaturi de ingrijire
discuții active-
Discuții pe teme similare
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.