Bambus, sfaturi, ingrijire, cultivare

Publicat pe: 27 decembrie 2021 Modificat pe: 28 iunie 2024

bambus-informatii-ingrijire
Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Bambusul face parte din familia Poaceae, genul Bamboo, este o planta arborescenta, fiind cunoscut si sub denumirea “arborele de fier”. Subfamilia Bambusoideae cuprinde specii de bambus lemnos si erbacee, fiind identificate 1570 de specii in 111 genuri diferite.

Bambusii cresc in regiunile tropicale și subtropicale din Asia, Africa și America Latina, extinzandu-se pana la nord sau pana in sudul Statelor Unite sau centrul Chinei, de asemenea, cresc si in nordul Australiei. 

Tulpina este lemnoasa, lipsita de ramificatii cu crestere rapida, inaltimea poate ajunge pana la 35 m, frunzele sunt lanceolate, petiolate.

Majoritatea bambușilor se dezvolta in sol umed si bine drenat. Pot fi cultivati in majoritatea tipurilor de sol, dar unii se dezvolta mai bine in soluri acide, se evita conditiile umede, mlastinoase sau uscate. 

Genuri si specii de bambusSasa

Un gen al subfamiliei Bamboo, acesta include aproximativ 70 de specii din Asia centrala, plantele cuprinse in acest gen formeaza desisuri dense. Cea mai importanta specie din acest gen este Kuril saza, se dezvolta lent, infloreste o singura data, dupa care isi incheie perioada de vegetatie. 

Phyllostachys 

Un gen de bambus cu inaltimi medii, cresc cel mai bine in locuri insorite, dar rezista si in locuri putin umbroase si se dezvolta foarte bine primavara. Cele mai importante specii al acestui gen sunt Phyllostachys aureosulcata, nigra si edulis.

Pleioblastus

Este un gen de bambus cu crestere redusa, originar din China si Japonia. Majoritatea nu depasesc jumatate de metru inaltime, acesti bambusi sunt rezistenti la inghet si tolereaza zonele umbroase.

Conditii de mediu

imagine lumina bambus
Lumina

Bambusul se dezvolta armonios daca expunerea la soare dureaza 5, 6 ore intr-o zi, aceste specii se pot dezvolta si daca sunt amplasati in zone umbroasa.

imagine sol bambus
Solul

Aceste specii prefera soluri drenate, lipsite de baltiri. Prefera soluri cu un pH neutru pana la usor acide. El se dezvolta foarte bine in sol afanat, bogat în nutrienti si cu o permeabilitate ridicata.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
imagine temperatura bambus
Temperatura

Soiurile de bambus pot rezista pana la -250 C, dar temperatura optima pentru o dezvoltarea armonioasa a bambusilor este de 220 C.

Ingrijire

imagine udare bambus
Udarea

Bambusul creste cel mai mult primavara, este cea mai activa perioada de vegetatie a acestei specii. Udarea trebuie sa inceapa la sfarsitul iernii sau inceputul primaverii, aceasta trebuie realizata saptamanal si continuata pe tot parcusul lunilor de vara.

Fertilizarea
imagine fertilizare bambus

Plantele au nevoie primavara cand este activa perioada de vegetatie de elemente nutritive disponibile. De aceea se recomanda folosirea de ingrasaminte ce contin elemente nutritive benefice dezvoltarii si cresterii plantelor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea

Procesul de plantare poate fi efectuat toamna, dar indicat este ca acest lucru sa se intample primavara, cand solul nu este inghetat. Dupa aceea, puietii se vor uda regulat, astfel incat pamantul sa se mentina reavan, evitand insa crearea unei umiditati foarte mari la nivelul radacinilor. Pentru inmultire sunt folositi lastari sanatosi, ce au cel putin un nod (aici se formeaza radacinile).

Boli si daunatori

Plantele de bambus sunt afectate de daunatori si boli care pot afecta starea de sanatate si aspectul plantei. Daunatorii specifici bambusului sunt afidele, paduchii lanosi si acarienii. Aceste specii pot fi combatute cu insecticide specifice fiecarui daunator in parte. Putrezirea radacinilor, rugina dar si fumagina (survine in urma atacurilor de afide) pot afecta bambusul.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
chiparos-sfaturi-ingrijire
Chiparos
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
prunus-laurocerasus-sfaturi-ingrijire
Laurocires
capsun-cultivare-ingrijire
Capsun
Palmieri
Visin
Pachira
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
nectarin-cultivare-ingrijire
Nectarin
busuioc-cultivare-ingrijire
Busuioc
Ficus
Bambus norocos
pini-sfaturi-ingrijire
Pin
brad-sfaturi-ingrijire
Brad
castraveti-cultivare-ingrijire
Castraveti
scapa-de-gandaci-de-bucatarie
Gandaci de bucatarie
Citrice
aloe-sfaturi-ingrijire
Aloe
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
afide-sfaturi-combatere
Afide

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Bambus, sfaturi, ingrijire, cultivare

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile