Fertilizarea in diferite stadii de dezvoltare a culturii de ardei
Publicat pe: 21 decembrie 2021 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Ardei – planta face parte din categoria plantelor legumicole solano-fructoase, familia Solanaceae. Durata perioadei de vegetatie este relativ lunga, specia fiind exigenta fata de factorii abiotici precum lumina, caldura, umiditate.
Speciile de plante legumicole cultivate in camp sau spatii protejate au consum ridicat de elemente nutritive deoarece capacitatea de producție este ridicata.
Ardeii, ca toate speciile de plante, cunosc in perioada de vegetatie momente critice de dezvoltare, prima perioada critica apare la inceptul cresterii vegetative (aproximativ 14 zile de la plantare), urmand ca acest fapt sa se intample si la inceptului infloririi, aparitia primelor fructe, dar si atunci cand fructele ating 50% din marimea normala. La aceasta specie absorbtia inregistreaza valoare mare in prima parte a perioadei de vegetatie, urmand sa scada dupa prima indepartare a fructelor.


Elementele nutritive esentiale ardeiului
Cresterea vegetativa și randamentul plantelor de ardei este conditionata si influentata de cantitatea de azot (N) administrata si disponibila plantelor.
Azotul (N) este absorbit din sol sub forma de ioni de NH4+ sau NO3- . Utilizarea formelor de azot este conditionata pe parcursul perioadei de vegetatie de mai multi factori, cum ar fi pH-ul solului , specia, varsta plantei.
Pentru o dezvoltare normala a sistemului radicular, a tulpinii, formarea florilor dar și maturarea timpurie a fructelor, fosforul (P) este esential . Acesta este responsabil de inmagazinarea energiei și transportul acesteia in celula.
Potasiul (K) este unul dintre macronutrientii esentiali ai plantelor fiind preluat de culturi în cantitati mari. Capacitatea plantelor de a se proteja impotriva bolilor, daunatorilor si conditiilor climatice este data de actiunea potasiului in planta. Potasiul nu influenteaza doar rezistenta plantelor ci si calitatea recoltelor.
Un alt macroelement foarte important pentru ardei este calciul (Ca), fiind component al peretilor si membranelor celulare. Aprovizionarea deficitara cu acest element poate conduce la efectul de frunze mici, ce capata aspect de cupa, florile pot fi avortate, dar exista riscul sa apara si fenomenul de putrezire a varfurilor apicale.
Magneziu (Mg) – este un macroelement foarte important, ce actioneaza pe intreaga perioada de vegetatie, indeplinind mai multe functii cum ar fi:
- este componenta centrala a clorofilei ce actioneaza in procesul de fotosinteza
- este purtator de fosfor in plante
- este implicat in procesul de diviziune celulara
Sulf – este un nutrient foarte important in productia plantelor deoarece indeplineste multe functii, precum:
- actioneaza in procesul de formare a clorofilei
- are un rol important in formarea proteinelor, vitaminelor si enzimelor
- ajuta plantele in procesul de iernare
Consumul de macroelemente al culturii de ardei
Carenta de azot
Se identifica astfel:
- prin rata diminuata de crestere a plantei,
- ramificatia este slaba,
- suprafata frunzelor este mica
- recolta si continutul in proteina sunt reduse
- carentele vizibile ale azotului apar prin ingalbenirea sau clorozarea frunzelor.
Masuri pentru corectarea carentei
- esentiala este fractionarea dozei de N, de exemplu 1/3 din doza la fertilizarea de baza, 1/3 din doza la pregatirea patului germinativ
- fertilizari foliare aplicate odata cu tratamentele impotriva bolilor si daunatorilor
Comandă produsele recomandate
Carenta de fosfor
Primele simptome apar astfel:
- prin intarzierea cresterii, iar ramificarea este influentata negativ.
- plantele afectate de aceasta carenta prezinta pe frunzele mature coloratii de la rosu pal, rosu violet, pana la visiniu inchis.
Masuri pentru corectarea carentei
- fertilizari cu ingrasaminte ce contin concentratii mari de P.
Comandă produsele recomandate
Carenta de potasiu
Deficientele generate de lipsa potasiului se remarca prin:
- cloroze de-a lungul marginilor frunzei,
- rasucirea și brunificarea varfului,
- tulpina este firava si predispusa caderii,
- plantele de ardei afectate sunt oprite din crestere.
Masuri pentru corectarea carentei
- fertilizare cu ingrasaminte ce contin K2O.
Comandă produsele recomandate
Carenta de calciu
Carenta de calciu se manifesta in general foarte diferit, principalele simptome ar fi:
- brunificarea tesuturilor tinere din varful plantei
- aparitia putregaiului brun cenusiu-negricios (blossom end rot)
- distorsionarea frunzelor si aspectul de cupa al acestora,
- aparitia incretirii si culoarea verde inchis a frunzelor,
- avortarea florilor.
Masuri pentru corectarea carentei
- reducerea gradului de aciditate prin lucrari de amendare a solului cu produse specifice
- fertilizari cu produse pe baza de Ca.
Comandă produsele recomandate
Carenta de Magneziu
Carenta de magneziu se observa prin:
- Aparitia clorozei intre nervuri,
- In cazul unei carente cu o intensitate ridicata tesuturile capata culoare galbena, se brunifica si se necrozeaza,
- Frunzele sunt mici si se rup usor.
Masuri pentru corectarea carentei
- aplicarea de ingrasaminte ce contin Mg.
Comandă produsele recomandate
Carenta de sulf
In foarte multe cazuri cand apare carenta de sulf se manifesta asemanator cu carenta de N (azot).
- Carenta de S, spre deosebire de cea de N, apare pe frunzele tinere din partea superioara a plantei,
- Limbul foliar si tesuturile capata o culoare verde galbuie,
- Cresterea este intarziata,
- Carenta de sulf implica si scaderea accesibilitatii molibdenului (acesta este implicat in procesul de fixare a azotului).
Masuri pentru corectarea carentei
- fertilizari repetate cu produse ce contin S.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Fertilizarea in diferite stadii de dezvoltare a culturii de ardei
-
Discuții pe teme similare
4 urează frunze verziArdei, iute habanero la ghiveci – musculita alba si afideAm un ardei iute habanero la ghiveci, cumparat in toamna 2024. De cand s-a racit vremea il tin in casa, temperatura 22 grade, iluminat artificial cu bec horticol timp de... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.