Abelia, informatii si sfaturi de ingrijire

abelia-informatii-sfaturi-ingrijire

Abelia (Abelia spp.) – este un arbust care face parte din genul Abelia, familia Caprifoliaceae; gen care cuprinde aproximativ 30 de specii de arbusti.

Abelia este un arbust decorativ prin flori, cu frunze cazatoare, originar din estul Asiei si din nordul Mexicului. Se remarca prin ramurile subtiri, care poarta frunze ovale, usor ascutite, de culoare verde-inchis, care isi modifica nuanta in galben-maroniu sau nuante de rosu si portocaliu, odata cu venirea toamnei. Florile sunt sub forma de clopotel, intalnite in nuante de alb sau roz deschis, placut parfumate. Spre deosebire de alti arbusti deocrativi prin flori, Abelia are o perioada lunga de inflorire, din primavara si pana toamna. Abelia se poate cultiva in exterior, direct in gradina sau in ghiveci.

Abelia – specii si varietati

  • Abelia × grandiflora: este cea mai populara varietate, intalnita in numeroase regiuni, cu climat mai cald sau mai rece, avand o perioada lunga de inflorire. Prezinta frunze verzi-lucioase si flori albe, parfumate, care apar pe noile cresteri la sfarsitul primaverii;
  • Abelia x grandiflora ‘kaleidoscope’: este renumita pentru frunzisul care isi schimba culoarea odata cu venirea toamnei. Frunzele variegate au o nuanta galben-aurie in primavara, apoi devin rosii sau portocalii in toamna. Florile sunt mici, de culoare alba;
  • Abelia x chinensis ‘Rose Creek’: frunzele verzi si lucioase capata o nuanta de bronz, toamna. Ramurile sunt de culoare purpurie si poarta flori roz care vireaza spre alb.

Conditii de mediu

Lumina. Se poate cultiva atat in plin soare, cat si la umbra partiala. Lumina influenteaza pozitiv aspectul foliajului si capacitatea de inflorire. In zonele cu veri caniculare, se recomanda cultivarea in locuri in care dupa-amiaza sa beneficieze de o usoara umbrire.

Temperatura. In functie de varietate, poate tolera si temperaturi de pana la -10..-15 ℃. 

Sol. Abelia prefera solurile fertile, bogate in materie organica, bine drenate. Creste si se dezvolta optim pe un sol cu pH slab acid. 

Ingrijire Abelia

Udare. Plantele tinere se vor uda regulat, astfel incat solul sa fie mentinut reavan. In ceea ce priveste plantele mature, acestea pot tolera perioade scurte de seceta, insa in verile calduroase, este important sa li se asigure o umiditate corespunzatoare, astfel incat solul sa nu se usuce in totalitate intre doua udari. 

Fertilizare. Abelia reactioneaza pozitiv la aplicarea ingrasamintelor. Se pot aplica ingrasaminte cu eliberare lenta, in primavara sau ingrasaminte speciale pentru plante cu flori, regulat, pe parcursul perioadei de inflorire. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Taierile ocazionale incurajeaza noile cresteri si ii ofera arbustului un aspect placut. Acestea se pot efectua la sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii, pentru a evita taierea noilor cresteri. De asemenea, se vor indeparta ramurile bolnave, uscate sau crescute necorespunzator. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Se poate inmulti prin butasi, prelevati primavara. Abelia se poate inmulti si prin seminte, dar in urma acestui procedeu, plantele tinere nu vor pastra in totalitate caracteristicile plantei-mama.

Plantare. Se poate planta primavara sau toamna, atunci cand sunt temperaturi pozitive, iar solul nu este inghetat.

Imediat dupa plantare, se recomanda administrarea unui ingrasamant care stimuleaza formarea radacinilor. Aceste ingrasaminte ajuta planta sa se acomodeze mai usor noilor conditii si sa depaseasca perioada de stres.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Abelia este o planta rezistenta la atacul daunatorilor si al bolilor. Totusi, fainarea si afidele pot reprezenta uneori o problema. 

In plus

  • Foliajul bogat si absenta florilor reprezinta deseori un efect al utilizarii ingrasamintelor cu un continut ridicat de azot;
  • Udarea excesiva si drenajul slab pot conduce la putrezirea radacinilor. Ca urmare, frunzele se vor ingalbeni, iar aspectul plantei se va deprecia;
  • In unele regiuni cu climat mai cald, anumite specii de Abelia isi pastreaza frunzele pe timpul iernii.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile