Kupferol este un fungicid care previne si stopeaza mana si unele bacterioze, la vita de vie, pomi fructiferi, legume, cartofi, hamei si plante ornamentale.
Substanta activa: 190 g/l Cupru din sulfat de cupru tribazic
Caracteristici: Kupferol este un fungicid de contact, cu actiune preventiva, in combaterea ciupercilor fitopatogene din culturile de vita de vie, pomi, legume, cartofi, hamei si plante ornamentale.
Mod de actiune: Componenta activa, cuprul, actioneaza prin contact si permite eliberarea treptata a ionilor de cupru (75% din ioni sunt eliberati imediat, iar 25% progresiv). Cuprul ionic bivalent (Cu++) este preluat de sporii ciupercilor in timpul germinatiei.
Kupferol opreste dezvoltarea agentului patogen in stadiul de contaminare si prevenire. Pentru a obtine rezultate excelente Kupferol se aplica inainte de germinare. Perioada de actiune este de 7-10 zile. Este rezistent la ploaie si poate fi utilizat chiar si in conditii meteorologice nefavorabile.
Mod de utilizare:
Vita de vie: Primul tratament se aplica la avertizare, pana la aparitia primelor simptome de dezvoltare a bolii. Urmatoarele tratamente se repeta la interval de 7-10 zile. Pentru combaterea manei, doza recomandata este de 4-5.3 litri/ha in 1000 litri apa (0.4-0.5%).
Cartof: se utilizeaza un volum de apa cuprins intre 300 si 600 litri/ha.
Tomate: 300-1000 litri/ha in functie de stadiul de dezvoltare al plantelor.
Instructiuni de utilizare:
- In amestec cu apa Kupferol formeaza o suspensie stabila.
- Se umple rezervorul masinii de stropit cu ⅓-½ apa, dupa care se porneste sistemul de amestecare al masinii.
- Agitati energic fungicidul inainte de utilizare.Turnati cantitatea necesara de Kupferol, dupa care adaugati diferenta necesara de apa.
- Solutia se foloseste imediat dupa pregatire, asigurandu-se o acoperire uniforma a suprafetei tratate.
Compatibilitate:
Fungicidul Kupferol este compatibil cu un spectru larg de insecticide si fungicide, insa, in cazul utilizarii in combinatii necunoscute, recomandam efectuarea, in prealabil, a unui test de compatibilitate, pe cultura respectiva.
La soiurile de mar sensibile la produsele cuprice, tratarea dupa inflorit poate cauza “plasa” pe fructe.
Cultura
|
Boli
|
Doza / ha
|
Doza / 10 l apa / 100 mp
|
Timp de pauza
|
Vita de vie
|
Mana vitei de vie
|
4,0-5,3 litri/ha
|
40-53 ml/ 10 l apa |
21 zile
|
Mar
|
Rapanul marului, Focul bacterian
|
3,5 litri/ha
|
35 ml/ 10 l apa |
-
|
Samburoase
(Cais, Piersic, Cires, Visin, Prun)
|
Monilioza
|
3,5 litri/ha
|
35 ml/ 10 l apa |
21 zile
|
Tomate
|
Mana tomatelor, Alternarioza
|
3,0-4,0 l/ha
|
30-40 ml/ 10 l apa |
10 zile pentru industrializare
3 zile pentru consum proaspat
|
Cartof
|
Mana cartofului
|
3,0-4,0 l/ha
|
30-40 ml/ 10 l apa
|
7 zile
|
Legume bulboase
(exceptie ceapa de primavara)
|
Mana
|
5,3 litri/ha
|
53 ml/ 10 l apa
|
3 zile
|
Cucurbitacee
|
Mana
|
5,3 litri/ha
|
53 ml/ 10 l apa
|
3 zile (castravete si dovlecel)
7 zile (pepene verde si pepene galben)
|
Salata
|
Mana
|
5,3 litri/ha
|
53 ml/ 10 l apa
|
7 zile
|
Ardei
|
Mana
|
5,3 litri/ha
|
53 ml/ 10 l apa
|
7 zile
|
Tomate, vinete
|
Mana
|
5,3 litri/ha
|
53 ml/ 10 l apa
|
10 zile pentru industrializare
3 zile pentru consum proaspat
|
Samburoase
(Cais, Piersic, Nectarin)
|
Basicarea frunzelor
|
2,6 litri/ha
|
26 ml/ 10 l apa
|
21 zile
|
Hamei
|
Mana
|
5,3 litri/ha
|
53 ml/ 10 l apa
|
14 zile
|
Plante ornamentale
|
Mana
|
5,3 litri/ha
|
53 ml/ 10 l apa |
-
|
Volumul de apa necesar pentru efectuarea unui tratament se calculeaza in functie de echipamentul utilizat.
Doza / 10 l apa / 100 mp se refera la o pompa cu un volum de 10 l care poate acoperi o suprafata totala de 100 mp. In cazul unei suprafete mai mici, este indicat ca doza sa se coreleze cu suprafata tratata, conform dozei / ha.