Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Cristina Radu Radu
      3 octombrie 2018
      1 urează frunze verzi

      tuia ramuri ruginii interior

      Buna ziua,
      Am 10 thuja mici cumparati anul trecut. I-am transplantat in ghivece mari, iar ghivecele le-am bagat in pamant.
      Trebuie sa reparam gardul motiv pentru care am decis sa-i mai tinem in ghivece.
      Peste iarna trecuta au trecut fff bine, dar de cateva zile vad ca ruginesc in interior. Atasat gasiti poze.
      Au fost udati regulat, au pamant special pentru conifere, ingrasamant cu eliberare in 6 luni, deci au fost ingrijiti, zic eu.
      De ce au frunzele ruginii la interior si cu ce sa le dau?

      Va multumesc frumos anticipat pentru un raspuns rapid.

      # 59673

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      3 octombrie 2018

      La conifere sunt diverse boli fungice ce determina uscarea/brunificarea ramurilor. La observarea simptomelor, se recomanda ca partile afectate/uscate sa fie taiate astfel incat arbustul sa nu mai prezinte deloc parti uscate (se scutura bine tufele). Acestea se indeparteaza si se distrug prin ardere deoarece pot fi purtatoare ale ciupercii. Se efectueaza 2-3 tratamente, la intervale de 7-10 zile, alternand 2 fungicide precum Champ (Champ 77 WG, 30 g) in doza de 30 de grame la 10 litri apa si Dithane (Dithane M 45, 20 g ) in doza de 20 de grame la 10 litri apa. Tratamentele se efectueaza in zile fara precipitatii si cu temperaturi mai mari de 6 C.
      Pentru evitarea instalarii unei boli care sa duca la uscare/brunificare, este indicat sa asigurati o umiditate corespunzatoare (apa sa nu balteasca), sa evitati excesul iar radacinile sa aiba timp sa respire intre doua udari.
      Incepand din primavara (dupa 15 aprilie) este indicata aplicarea unui ingrasamant special pentru conifere, precum cel de la Hauert (Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert, 1 kg).

      # 59678
      0 urează frunze verzi
    • Ciprian
      9 octombrie 2018

      Atasat va transmit câteva poze cu starea precară a copacilor. Va rog daca este posibil să mă ajutați cu ceva sfaturi si eventual tratamentul necesar daca comercializati astfel de produse.
      Multumesc, Ciprian

      # 59679
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      9 octombrie 2018

      In cazul coniferelor, umiditatea excesiva favorizeaza de cele mai multe ori, instalarea diverselor boli. Este indicat sa eliminati partile uscate/afectate astfel incat arbustul sa nu mai prezinte deloc parti uscate (se scutura bine tufele). Acestea se indeparteaza si se distrug prin ardere deoarece pot fi purtatoare ale ciupercii. Se efectueaza 2-3 tratamente, la intervale de 7-10 zile, alternand 2 fungicide precum Funguran (Funguran OH 50 WP, 30 g) in doza de 30 grame la 10 litri apa si Dithane (Dithane M 45, 20 g ) in doza de 20 de grame la 10 litri apa. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta. Tratamentele se efectueaza in zile fara precipitatii, fara conditii de ceata si cu temperaturi peste 6 C.
      Coniferele au nevoie de terenuri fertile, reavene, bine drenate. Este indicat sa asigurati o umiditate corespunzatoare, sa folositi un volum adecvat de apa (aceasta sa nu balteasca), iar radacinile sa aiba timp sa respire intre doua udari.
      De asemenea, in poze se observa si portiuni de iarba/gazon. Pentru o mai buna circulatie a aerului si a apei este bine sa pastrati o portiune fara acestea in jurul radacinilor.
      Incepand din primavara (dupa 15 aprilie) este indicata aplicarea unui ingrasamant special pentru conifere, precum cel de la Hauert (https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/hauert-ingrasamant-conifere-si-arbusti-decorativi-1-kg.html).

      # 59683
      0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

thuja-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tuia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi