Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Vladarean Gabriel
      9 iunie 2021
      4 urează frunze verzi

      tratament cires – cad fructele

      Locuiesc in Brasov si am un cirea de 5 ani care infloreste , apar apoi ciresele si dupa un timp se opresc din vegetatie fructele si cad din pom ! Se usuca ! Mentionez ca il stropesc in fiecare an si toamna îi tai cremgile ! Este complet verde , face flori si apoi fructele mor !

      # 91464

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      9 iunie 2021

      Buna ziua, cauzele caderii fructelor pot fi multiple: atacul bolilor, daunatorilor, factori precum: lipsa elementelor nutritive din sol (de exemplu, lipsa fosforului si a potasiului accentueaza), seceta prelungita sau udarea excesiva dupa o perioada prelungita de seceta. De asemenea, poate fi si un fenomen normal numit cadere fiziologica, o triere naturala, un proces de autonormare. In urma acestui proces, raman doar fructele ce sunt mai bine dezvoltate si care au o pozitie mai buna in coroana.
      In fotografiile atasate se observa debutul unei boli fungice (prima fotografie), respectiv, ciuruirea (Stigmina carpophila). In cazul acestei boli sunt foarte importante tratamentele preventive, efectuate inca de la pornirea in vegetatie, cu fungicide precum Airone SC, 1 litru, ce are rolul de a proteja frunzele tinere.
      In acest moment, este indicat sa eliminati frunzele afectate si sa efectuati 1-2 tratamente la interval de 7-10 zile, cu un fungicid precum Score 250 EC, 2 ml , in doza de 2 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare. Totodata, in fotografia numarul trei, se observa prezenta afidelor. Pentru combaterea afidelor la pomii fructiferi, se recomanda efectuarea a 2-3 tratamente, la interval de 7-10 zile intre ele, cu un insecticid precum Antario, 100 g, se dizolva 10 g/10 L apa. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe pom, atat pe partea superioara, cat si pe partea inferioara a frunzelor. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore. De asemenea, este indicata respectarea timpului de pauza intre ultimul tratament si momentul recoltarii fructelor, in acest caz: 4 zile.
      Mai mult, pentru a depista din timp prezenta daunatorilor (musculite, afide etc.) si pentru a putea aplica astfel un tratament, inca din faza incipienta a atacului, se recomanda utilizarea unei capcane adezive precum Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier. Insectele daunatoare sunt atrase de culoarea hartiei si raman lipite de adezivul special.
      Avand in vedere informatiile precizate, pe viitor, pe parcursul perioadei de vegetatie este indicat sa ii asigurati o fertilizare echilibrata, cu ingrasaminte organice, granulare (Ingrasamant Organic Pomi Fructiferi, 2 kg, Tree Power Plus Baum, 1 kg sau Ingrasamant organic fructe Hauert, 800 g), fertilizari foliare (Ingrasamant Calciu Wuxal Calciumdunger, 1 litru sau Ingrasamant Universal Wuxal Flussigdunger, 250 ml), o buna aprovizionare cu apa (in functie de conditiile meteo) si sa respectati un plan de tratamente bine stabilit, pentru a preveni atacul bolilor/daunatorilor: Cires - Program de tratamente.

      # 91540
      0 urează frunze verzi
    • Manailescu Nicoleta
      3 aprilie 2022

      Bună ziua! Am un cireș de 4 ani și nu se dezvolta. Ați putea să mă ajutați cu un răspuns?

      # 121730
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        4 aprilie 2022

        Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu sfaturi utile, va rugam sa atasati cateva fotografii cu ciresul, respectiv sa oferiti cateva detalii suplimentare: Ce conditii de mediu caracterizeaza zona in care este plantat ciresul (temperatura medie, precipitatii anuale medii, conditii de lumina etc.)? Cat de des, cu ce cantitati de apa si prin ce metoda ati efectuat udarea in sezonul trecut de vegetatie? Ati aplicat ingrasaminte sau tratamente fitosanitare? Ati observat prezenta unor daunatori (orificii pe tulpina sau pe ramuri, roaderi pe frunze etc.)? Ati observat prezenta unor simptome specifice unor boli (neregularitati)? Daca da, va rugam sa atasati cateva fotografii si cu aceste simptome.

        # 121759
        0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Cires

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi