Vezi 10 fire de răspunsuri
    • Mihaela
      16 iunie 2020
      1 urează frunze verzi

      tratament ace maronii la conifere

      Buna ziua,
      Va rog frumos sa ma ajutati. Am mai multe tipuri de conifere care au ace maronii dinspre interior spre exterior. In luna martie am aplicat la toate confidor, dupa 2 saptamani sare amara 50g/L. Le-a mers bine pana acum 2 saptamani cand au inceput sa aiba ace maronii. Va rog sa imi spuneti daca toate coniferele au aceasi problema si cum o pot trata. Multumesc

      # 57259

      17 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      16 iunie 2020

      Buna ziua, va rugam sa verificati cu atentie daca observati cumva prezenta daunatorilor. Daca nu sunt prezenti daunatori, este recomandat sa eliminati pe cat posibil partile uscate, apoi, se pot efectua 2-3 tratamente cu un fungicid pe baza de cupru precum Funguran OH 50 WP, 300 g– 30 g/15 L apa sau Zeama Bordeleza (Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g), 50 g/10 l apa, pe care sa il alternati cu un produs pe baza de mancozeb: Dithane (Dithane M 45, 20 g ), 20 g/10 L apa sau Ridomil Gold (Ridomil Gold MZ 68 WG, 25 g), 25 g/10 l apa. Tratamentele se vor efectua la intervale de 7-10 zile. Mai exact, primul tratament il efectuati cu un fungicid pe baza de cupru, apoi dupa 7-10 zile se va aplica Dithane sau Ridomil Gold.
      La 10 – 12 zile dupa incheierea tratamentelor, este indicata administrarea unui ingrasamant special pentru conifere, precum Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml), aplicat prin pulverizare in doza 25 ml/ 10 l apa. Este indicata repetarea administrarii acestui ingrasamant pe parcursul perioadei de vegetatie, la interval de cateva saptamani.

      # 57263
      0 urează frunze verzi
    • Mihaela
      24 iunie 2020

      Buna ziua,
      Am trimis la laborator probe de la diverse conifere pe care le am in gradina si mi-au iesit urmatoarele ciuperci:
      PESTALOTIA SP
      LOPHODERMIUMSP
      PHOMA SP
      DIPLODIA SP
      FUSARIUM SPP
      ACARIENI
      CARULASPIS
      Va rog frumos sa imi recomandati produse pentru aceste ciuperci si modul de aplicare. Poate puteti sa imi faceti o schema de tratament pe baza produselor pe care le am deja: Funguran OH, zeama Bordeleza, Dithane, Score, Topsin, Confidor

      # 57264
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      24 iunie 2020

      Buna ziua, in acest caz, dintre tratamentele recomandate, puteti aplica tratamente cu fungicidele cuprice Funguran si Zeama Bordeleza, pe care sa le alternati cu fungicidul Dithane (pe baza de mancozeb). Astfel, conform recomandarilor din raspunsul anterior, puteti aplica primul tratament cu un fungicid pe baza de cupru (Funguran, in doza de 30 g/15 L apa sau Zeama Bordeleza, in doza de 50 g/10 l apa), apoi dupa 7-10 zile se va aplica Dithane, in doza de 20 g/10 L de apa. Se recomanda aplicarea a 2-3 tratamente, prin pulverizare foliara, alternand cele doua substante.
      De asemenea, impotriva acarienilor este indicat sa aplicati un acaricid specific: Nissorun (Nissorun 10 WP, 5 g), in doza de 5 g/10 L apa. Cu aceasta substanta se pot efectua 2-3 tratamente, la interval de 6-7 zile. Dupa 10-12 zile de la incheierea tratamentelor, este indicat sa administrati fertilizantul pentru conifere, recomandat in raspunsul anterior (Fir Fluid, 350 ml).

      # 57265
      0 urează frunze verzi
    • Mihaela
      26 iunie 2020

      Buna ziua! Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Printre conifere am cateva care au doar ciuperca FUSARIUM SPP. Va rog frumos sa imi recomandati un tratament specific doar pentru aceasta ciuperca.

      # 57266
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 iunie 2020

      Buna ziua, dintre tratamentele recomandate, fungicidul Dithane este omologat pentru tratamentul fuzariozei la conifere.

      # 57267
      0 urează frunze verzi
    • Mihaela
      14 octombrie 2020

      Buna ziua,
      Anul acesta toata gradina mea a fost foarte afectata. Am mai multe feluri de conifere care au fost tratate:
      In primavara luna aprilie Confidor, dupa 10 zile sare amara, la sfarsitul lunii iulie dupa ce am primit rezultatele de la laborator am tratat cu: Funguran si Nissorum, dupa 10 zile Dithane iar dupa alte 10 zile am aplicat ingrasamant fir-fluid. Dupa toate solutiile aplicate, nu pot sa spun ca am vazut o imbunatatire, dar nici nu am mai vazut ace maro. Acum de 3 zile au inceput din nou sa apara ace maro/roscat. Va rog frumos sa imi spuneti daca mai pot face ceva, tinand cont ca vremea de acum incolo este umeda. Multumesc frumos

      # 57268
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      14 octombrie 2020

      Buna ziua, cel mai probabil precipitatiile abundente din ultima perioada, prin cresterea umiditatii din aer, au favorizat reaparitia si dezvoltarea bolilor foliare, ce se manifesta prin simptome similare celor prezente la plantele dumneavoastra. Astfel, este indicat sa curatati arbustii de portiunile afectate, deoarece nu isi vor mai reveni si sa aplicati 2-3 tratamente cu fungicide specifice afectiunilor la conifere. Astfel, daca pana acum ati aplicat Funguran si Dithane, momentan, puteti opta pentru un fungicid pe baza de aluminiu, precum Aliette (Aliette WG 80, plic 20 g), pe care sa il alternati cu un fungicid pe baza de mancozeb (Ridomil Gold MZ 68 WG, 25 g) sau cupru (Champ 77 WG, 20 g). Astfel, puteti aplica un prim tratament cu fungicidul Aliette, iar dupa un interval de 5-7 zile, sa aplicati un tratament cu Ridomil Gold/Champ, iar ulterior, dupa 5-7 zile, sa reaplicati tratamentul cu Aliette. Momentan, puteti sa administrati un tratament cu un ingrasamant special pentru imbunatatirea calitatii solului, ce sporeste activitatea microbiana si intensifica procesele de absorbtie la nivelul radacinilor, stimuland astfel si regenerarea plantelor: Activator Organic pentru Sol, 350 ml.
      In urmatorul an, incepand din primavara si pe tot parcursul perioadei de vegetatie, este indicat sa administrati regulat fertilizantul special pentru conifere Fir Fluid.

      # 57271
      0 urează frunze verzi
      • Mihaela
        12 martie 2021

        Buna ziua! Revin cu rugamintea de a imi recomanda un tratament de primavara pentru coniferele care anul trecut au avut tot felul de ciuperci si care nu am reusit sa le tratez. Adica doar am eleminat partile uscate. Ce tratamente imi recomandati. Luand legatura cu un domn inginer mi-a recomandat ca tratament universal (tei, conifer, trandafiri, buxus) urmatorul:
        – Karate Zeon 2ml/ 10l apa
        – Topsin 500SC (daca nu gasim luam 70PU)- 10g/ 10l apa
        – Omite 570 EW 10 ml/ 10l apa – am observat ca nu aveti pe stoc, va rog frumos sa imi spuneti cu ce as putea sa inlocuiesc.

        Multumesc frumos

        # 83639
        0 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          12 martie 2021

          Buna ziua. Dupa eliminarea partilor uscate, se recomanda aplicarea unui fungicid pe baza de cupru, precum Champ 77 WG, 20 g, in doza de 20 g/10 L apa, iar la 10 zile de la aplicarea tratamentului, este indicat sa alternati cu un produs pe baza de mancozeb, precum Dithane M 45, 20 g , in doza de 20 g/10 L apa. Ulterior, la 7-10 zile de la aplicarea tratamentelor cu fungicid, puteti avea in vedere efectuarea unui tratament cu insecticid omologat la plantele ornamentale, precum Faster 10 CE, 2 ml, in doza de 3 ml/10 L apa. Tratamentele se aplica prin pulverizare foliara.
          Referitor la produsul Omite 570 EW, acesta a fost retras de pe piata in anul 2012.
          De asemenea, se recomanda administrarea unui ingrasamant special formulat pentru imbunatatirea calitatii solului, ce sporeste activitatea microbiana si intensifica procesele de absorbtie la nivelul radacinilor, stimuland astfel si regenerarea plantelor: Activator Organic pentru Sol, 350 ml.

          # 83655
          0 urează frunze verzi
          • Mihaela
            25 mai 2021

            Buna ziua. Pe data de 12 Aprilie am aplicat pe conifere: CHAMP 77 WG – 20g/10 litri apa + NISSORUM 5g/10 litri apa; pe data de 30 Aprilie am aplicat Dithane M45 20g/10L apa, iar pe data de 17 Mai am pulverizat ingrasamant Fir Fluid – Tannem Fluid. De cateva zile am observat ca au aparut ace maronii. Va rog frumos sa imi spuneti ce sa fac. Multumesc

            # 89200
            0 urează frunze verzi
            • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
              25 mai 2021

              In acest caz, este foarte important sa ne mentionati care au fost conditiile de mediu in ultima perioada (temperaturi, umiditate), daca au survenit precipitatii abundente, cum se realizeaza, mai exact, udarea (metoda de irigare precum si intervalul).

              # 89456
              0 urează frunze verzi
    • Mihaela
      25 mai 2021

      Multumesc pentru raspuns. Eu locuiesc in Ilfov deci vremea a fost asa cum stiti ca a fost si in Bucuresti, temperaturi un pic mai mic decat normal in perioada aprilie mai, precipitatii normale nu abundente. Irigarea se efectueaza la 2 – 3 zile

      # 89542
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
        25 mai 2021

        Va multumim pentru informatiile oferite, totusi, este foarte important sa ne precizati si etoda de irigare (prin aspersie, prin picurare etc).

        # 89552
        0 urează frunze verzi
    • Mihaela
      25 mai 2021

      Prin aspersie

      # 89559
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
        25 mai 2021

        Daca arbustii sunt udati constant prin intermediul aspersoarelor, atunci umiditatea excesiva a favorizat dezvoltarea patogenilor si uscarea ramurilor. In acest caz, este indicat sa eliminati postiunile afectate, sa reluati tratamentele cu fungicide si sa intrerupeti pe cat posibil irigarea in zona arbustilor, in caz contrar, simptomele vor reaparea.

        # 89561
        0 urează frunze verzi
    • Mihaela
      26 mai 2021

      Imi recomandati reluarea cu aceleasi fungicide? Adica Champ 77 WG? sau trebuie aplicat si Nissorul, Faster?

      # 89562
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
        26 mai 2021

        Momentan, in aceasta situatie, puteti aplica doar tratamentele cu fungicide (Champ si Dithane), conform sfaturilor din raspunsurile anterioare, dupa care puteti relua aplicarea regulata a ingrasamantului foliar Fir Fluid.

        # 89600
        0 urează frunze verzi
Vezi 10 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

conifere-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Arbori si arbusti coniferi

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi