Vezi 8 fire de răspunsuri
    • Ce au rosiile din poze ?
      20 iunie 2017
      2 urează frunze verzi

      Rosii cu frunze curbate si paduchi

      Bună ziua. Am o problema cu roșiile din gradina. Am 200 de fire plantate pe bilioane, le ud prin irigare la 2 zile , le-am stropit regulat cu Bravo și cu Cropmax. Acum se usuca frunzele de la baza, parcă mergând spre vârful plantei. La unele frunzele se răsucesc și se fac ca un fel de ,,lingură” aspre la atingere, rămânând așa tot timpul. La altele frunzele sunt ofilite pana în vârf. Am depistat azi la o planta o problema la tulpina (putrezita), iar la unele niște insecte pe frunze. Am atasat cateva poze. Va rog sa mă ajutați cu un sfat. Va mulțumesc.

      # 71445

      11 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 iunie 2017

      Acum, avand in vedere simptomele prezente, prima oara se va administra Topsin (Topsin 70 WDG, 10 g) la radacina, 10 grame dizolvate in 10 litri apa, 0.5 litri solutie la radacina fiecarei planta. Irigarea culturii se efectueaza numai dimineata, iar solarul se va aerisi corespunzator.
      Plantele care nu isi revin pana dimineata se elimina din cultura. O parte din simpomele de curbare a frunzei se datoareaza caldurii, cat si atacului daunatorilor. Astfel, pentru combaterea acestora se va aplica un insecticid ca Eforia (Eforia 45 ZC, 250 ml), 15 ml dizolvati in 1o litri de apa.
      Pentru a ajuta plantele, impreuna cu insecticidul de mai sus se poate administra un stimulator natural ca Amalgerol (Amalgerol, 100 ml), 100 ml dizolvati in 10 litri apa.

      # 71450
      0 urează frunze verzi
    • Ileana Nicola
      11 iulie 2017

      Buna ziua, vecinul meu care are stupi mi-a dat 5 ml de Mavrik 2f pt ca am plosnita verde la tomate , am citit prospectul si am vazut ca nu este compatibila cu zeama bordoleza. Intrebarea mea este: daca am stropit tomatele cu zeama bordoleza, dupa cat timp pot stropi cu Mavrik 2f?

      # 71451
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul
        13 iulie 2017

        La un interval de 4-5 zile de la tratamentul cu Zeama Bordeleza (sau dupa prima ploaie abundenta) se poate aplica si tratamentul cu Mavrik, 5 ml dizolvati in 8-10 litri apa.

        # 71452
        0 urează frunze verzi
    • Violeta
      1 august 2017

      Buna ziua, rosiile mele au inceput sa fie gaurite. Cred ca este omida fructelor. Pot stropi acum cu confidor energy?daca da, care este concentratia apa-confidor? Cate zile trebuie sa treaca pana la recoltare,tinand seama ca rosiile cerry sunt parguite? cu stima,Violeta. Se mai poate amesteca si cu altceva?

      # 71453
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul
        2 august 2017

        Daca tomatele se apropie de coacere, atunci insecticidul Confidor Energy nu este atat de indicat, pentru ca solicita o perioada de pauza pana la consum de minim 7 zile. Acesta poate fi aplicat la alte culturi, chiar daca este termenul depasit, cu conditia sa fi fost pastrat in ambalajul initial, ferit de soare si inghet.
        La tomate se aplica insecticide cu perioada scurta de pauza pana la consum cum ar fi Eforia 45 ZC (Eforia 45 ZC, 15 ml), 15 ml dizolvati in 10 litri apa, Actara (Actara 25 WG, 1.5 g), 1.5 grame dizolvate in 10 litri apa. Acestea solicita o perioada de pauza pana la consum de 3 zile.

        # 71454
        0 urează frunze verzi
    • Ovidiu
      4 august 2017

      Pot stropi cu insecticid Calypso si fungicid Dithane si eventual acaricid Nissorun? Mulțumesc.

      # 71455
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul
        7 august 2017

        Frunzele tomatelor se rasucesc uneori in perioada de vegetatie, cand temperaturile sunt foarte ridicate. Este o reactie a plantei pentru a reduce pierderile de apa. Daca plantele nu prezinta simptome de pete sau ingalbenire, nu sunt motive de ingrijorare.
        Cele 3 produse mentionate de dumneavoastra, Calypso (Calypso 480 SC, 1.8 ml), Dithane (Dithane M 45, 20 g ) si Nissorun (Nissorun 10 WP, 5 g) se pot amesteca si aplica impreuna (se dizolva pe rand in apa necesara). Acestea se pot aplica preventiv sau daca plantele prezinta simptome de boala sau daunatori (Nissorun se aplica in cazul atacului de acarieni).
        La aplicarea tratamentelor se mai poate adauga Atonik (Atonik, 100 ml) ce ajuta plantele sa depaseasca aceasta perioada cu temperaturi ridicate.
        Se recomanda respectarea timpului de pauza de la aplicarea tratamentului pana la consum specificat pe eticheta produsului.

        # 71456
        0 urează frunze verzi
    • Aurel
      7 iunie 2018

      Bună dimineața. Am roșii de buzău pe araci și a început launele cuiburi să se închidă frunza în sus pe părțile laterale(ca lingura) ce poate fi și cu ce se tratează? Vă mulțumesc.

      # 71457
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      7 iunie 2018

      Rasucirea frunzelor de tomate se poate datora mai multor cauze, principala fiind temperaturile ridicate, iar reactia este una naturala, prin care planta se protejeaza impotriva arsurilor. Mai poate fi prezenta virusilor, daunatorilor, ori alti factori externi. De aceea, se poate administra foliar un ingrasamant natural ca Amalgerol (Amalgerol, 1 litru), 100 ml dizolvati in 10 litri apa, pentru depasirea efectului negativ produs de acesti factori.
      Impreuna cu stimulatorul se poate aplica si un insecticid ca Eforia 45 ZC (Eforia 45 ZC, 15 ml), 15 ml dizolvati in 10 litri apa.
      Plantele cu frunzele rasucite isi revin seara?

      # 71458
      0 urează frunze verzi
    • Aurel
      8 iunie 2018

      Bună seara . Nu î-și revin seara, m-am uitat astăzi și am văzut pe frunze un fel de pureci negrii și musculițe albe. Am aplicat un
      tratament cu actara 25WG în jurul orei 12, dar după amiază în jurul orei 15 a venit o ploaie torențială și cred că am stropit degeaba.Mulțumesc.

      # 71459
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      8 iunie 2018

      Va trebui sa repetati tratamentul daca a plouat dupa 3 ori. Incercati sa aplicati insecticidul dimineata devreme, si sa insistati pe partea inferioara a frunzei. Adaugati si Amalgerol la tratament.

      # 71460
      0 urează frunze verzi
Vezi 8 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

tomate-cultivare-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tomate, Rosii

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi